BAİBÜ’de Dünya Hemşireler Haftası Etkinliği Düzenlendi

    Modern hemşireliğin kurucusu Florence Nightingale’in doğum gününün 12 Mayıs olması nedeniyle, her yıl 12-18 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Dünya Hemşireler Haftası etkinlikleri kapsamında, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü tarafından çevrim içi seminer düzenlendi.

    Seminere; Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arzu İlçe, Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yasemin Yıldırım Usta, akademisyenler, sağlık çalışanları ve öğrenciler katıldı.

    Dünya Hemşirelik Haftası’nın yanı sıra, toplumumuza nitelikli ve güvenli hemşirelik hizmeti sunmaya yönelik bilgi paylaşımı yapmak amacıyla düzenlenen etkinliğin moderatörlüğünü Dr. Öğretim Üyesi Simge Coşkun yaptı.

    Çevrim içi etkinlik, açılış konuşmalarıyla başladı. İlk konuşmayı yapan Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yasemin Yıldırım Usta, “Modern hemşireliğin kurucusu olan ve mesleğimize ilk bilimsel yaklaşımları sunan Florence Nightingale’in doğum günü olan 12 Mayıs, her yıl Hemşireler Günü olarak kutlanmakta ve bunu takip eden hafta, Hemşirelik Haftası etkinlikleri gerçekleştirilmektedir. Bizler de her yıl Hemşirelik Haftası kapsamında, Uluslararası Hemşireler Konseyi’nin (ICN) belirlediği temayı da içerecek şekilde, klinik ve sahadaki meslektaşlarımızın da katılımıyla konferans, panel ve çeşitli etkinliklerimizi gerçekleştirmekteyiz. Hemşirelik Haftası etkinlikleri bizlere, uluslararası ya da ülkemize özgü güncel sorunlara ilişkin dikkat çekme, mesleğimizi temsil etme ve öğrencimiz, eğitimcimiz, klinik ya da sahada çalışan meslektaşlarımızla birlik olma fırsatı sunmaktadır. Bu vesileyle bu yıl da gerçekleştirdiğimiz etkinlikte, bizlere bu fırsatı sunan Rektörümüze ve Dekanlığımıza teşekkür ediyorum.” dedi.

    “Hemşireler, COVID-19’la Mücadelede, Sağlık Sistemini Ayakta Tutan Temel Bileşenlerden Biri Olmuştur.”

    İnsanlığın karşı karşıya kaldığı ciddi bir afet olarak nitelendirilen COVID-19’un, hem sağlık sistemlerinin ne kadar önemli olduğunu, hem de hemşirelerin önemini ortaya koyduğunu vurgulayan Prof. Dr. Usta, “Modern hemşireliğin başlangıcından bu yana hemşireler olağanüstü durumlarda değerlendirme yapma, öncelikleri belirleme, iş birliğini sağlama, bakım yönetme rollerini üstlendiler. Tarihi sürece baktığımızda, hemşirelerin salgınla mücadelelerde ön saflarda yer aldığı görülmektedir. Ülkemizde de COVID-19’la mücadelede, hemşireler hem ön planda yer almış, hem de sağlık sistemini ayakta tutan temel bileşenlerden biri olmuştur. COVID-19 pandemisinde hemşireler, 7 gün, 24 saat hastalarla yüz yüze, nefes nefese çalışarak bu süreci yürütmüşlerdir. Bununla birlikte bu süreçten tabii ki sağlık çalışanları ile birlikte kendileri de etkilenmişlerdir. Ancak yine de nitelikli ve güvenilir hemşirelik hizmeti vermeye ve bu mücadelede üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeye devam etmiştir.” diye konuştu.

    “Hemşirelik Bugün de Güncel ve Elzemdir.”

    Uluslararası Hemşireler Konseyi raporuna göre, dünyada 20 milyondan fazla hemşire olduğunu kaydeden Prof. Dr. Usta, “Hemşireler umudun, cesaretin, sevincin, acı ve ızdırabın, yaşam ve ölümün farkındadırlar. İyilik için her daim mevcut bir güçtür hemşireler. Yeni doğanların ilk çığlıklarını duyar, ölenlerin son nefeslerine veya hayatın en değerli anlarına, bazen de maalesef en trajik anlarına tanıklık ederler. Hemşireler, insanlığa hizmet ederler. 120 yıl önce olduğu gibi, hemşirelik bugün de güncel ve elzemdir. Tüm dünyada hemşireler, insanların iyileşmesinde ve refahında çok önemli rol oynadılar. Bu nedenle hemşirelik mesleğine yapılan destekler ve yatırımlar, aslında doğrudan toplum sağlığına yapılmaktadır da diyebiliriz. Bizler hemşireler olarak, sağlık çalışanları olarak çok şeyler başardık ama yapabileceğimiz daha birçok şey var. Sadece kendimiz için değil, ülkemizin sağlığı için yapılabileceklerin sınırsız olduğuna inanıyorum. Bu vesileyle COVID-19 nedeniyle kaybettiğimiz tüm sağlık çalışanlarımıza, meslektaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyor, hasta olanlara acil şifalar diliyorum. Aynı zamanda Bolu için büyük hayırseverlik örneği olan İzzet Babamıza da şükranlarımı sunuyor, tekrar mekânı cennet olsun diyorum. Tüm meslektaşlarımın ve öğrencilerimin Hemşirelik Haftasını en içten dileklerimle kutluyorum.” ifadelerini kullandı.

    Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arzu İlçe ise, “Yaşamları korumaya ve kurtarmaya odaklı, özel ve bir o kadar meşakkatli mesleğe sahip olan öğrencilerimizin ve meslektaşlarımın 12-18 Mayıs Dünya Hemşireler Haftasını kutluyorum; kaybettiğimiz tüm meslektaşlarımızı saygı ve rahmetle anıyorum.” diyerek konuşmasına başladı.

    “Hemşireliğe ve Hemşirelere Yapılan Yatırım, Toplumun Genel Sağlığına Yapılan Yatırımdır.”

    Hemşirelerin, tüm dünyayı etkileyen COVID-19 pandemi sürecinde gerçekten fiziksel, sosyal ve psikolojik olarak büyük bir yük altına girdiklerinin altını çizen Prof. Dr. İlçe, “Yakınlarını, meslektaşlarını kaybettiler. Hastalarının arasında öncelik uygulamak zorunda kaldılar. Evlerine gidemediler. Koronavirüs servislerinde, hemşireler tüm gün hastanın yanında, tedavisini gerçekleştirdiler. Saçını taradı, tırnağını kesti, elini tuttu ve sonrasında pek çok hastasını kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşadı. Nüfus başına hemşire sayımız yeterli olmadığı için, zorlu şartlarda çalışan hemşireler yeterince dinlenemeden çalışmaya devam ettiler. İşte tüm bu yaşananlar hemşireleri pandeminin kahramanları yaptı. Sağlık hizmetlerinin ve pandeminin vazgeçilmezi olduğunu tüm topluma ispatladılar. Bu durumun hemşirelerin özlük haklarına yansıyacağına ve özlük haklarının iyileştirileceğine karşı çok umutluyum. Çünkü hemşireliğe ve hemşirelere yapılan yatırım, toplumun genel sağlığına yapılan yatırımdır.” dedi.

    “Uzaktan Eğitimde, Hem Öğrencilerimiz Hem de Toplum Sağlığı Açısından En Doğru Kararları Aldığımızı Gördük.”

    Sağlık Bilimleri Fakültesi’ndeki hibrit eğitim sürecine de değinen Prof. Dr. İlçe, “Sağlık Bilimleri Fakültesi olarak, pandemide uzaktan eğitim sürecine hızlıca entegre olarak eğitimlerimizi devam ettirmeye gayret ettik. Pandeminin koşullarına göre, intörn öğrencilerimizle yüz yüze ve diğer öğrencilerimizle uzaktan olacak şekilde hibrit eğitim kararı aldık. Konusu insan olan uygulamalı bir mesleğin uzaktan eğitimle sürdürülmesinde, hem hocalarımız hem öğrencilerimiz gerçekten çok zorlandılar. Siz kıymetli öğrencilerimden, yüz yüze eğitim taleplerinizi, eğitiminizin eksik kalacağı endişelerini almak, sizleri ne kadar iyi yetiştirdiğimizi görme fırsatı verdi bizlere de. Ama hem öğrencilerimiz hem de toplum sağlığı açısından en doğru kararları aldığımızı her seferinde yaşayarak gördük. Bu süreçte Fakültemizi ve Hemşirelik Bölümümüzü destekleyen, özel kararlarımızı almamız noktasında bizi destekleyen Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Alişarlı’ya da şükranlarımı sunuyorum. Sayın Fatma hocam, Ali hocam, Nazmiye hocama, deneyimlerini bizimle paylaşacak olan Benan hemşireye ve bu webinarda emeği geçen tüm fakülte, bölüm üyelerimize, hocalarıma, arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum, verimli bir etkinlik diliyorum.” şeklinde konuştu.

    Rektör Alişarlı: “Hamdolsun Türkiyemiz, Sağlık Sistemi Açısından Hakikaten Dünyada Örnek Gösterilen Ülkeler Arasında Yer Aldı.”

    Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ise, geçmişten günümüze tüm salgın hastalıklarda olduğu gibi, bugün de sağlığımızı tehdit eden COVID-19 salgınını hep birlikte yaşamakta olduğumuzu ve olanlara tanıklık ettiğimizi belirterek, özetle şunları söyledi:

    “Tüm dünya ülkelerini geniş ölçüde etkisi altına alan COVID-19 salgını, krize ve beraberinde hızlı bir değişim sürecine neden olmuştur. Hamdolsun Türkiyemiz, sağlık sistemi açısından hakikaten dünyada örnek gösterilen ülkeler arasında yer aldı. Fiziki şartların yanı sıra, cânı gönülden çalışarak göğsünü siper eden sağlık çalışanlarımızın yeri de oldukça büyüktür. Bu hakkı da teslim etmek gerekiyor. Tüm dünyanın sağlık hizmetinde zorlandığı COVID-19 sürecinde, doktorlarımız, hemşirelerimiz ve diğer tüm sağlık çalışanlarımız özveriyle çalıştılar ve büyük bir gayret gösterdiler. Kadim bir söz vardır: ‘Marifet iltifata tabidir; müşterisiz meta zayidir’ demişler. Bugün sağlık çalışanlarımıza ne kadar iltifat etsek azdır. Bu özveri karşılığında haklarını ödeyemeyiz. Sadece fiziki şartların yeterli olması değil, sadece görevlerini ifa etmeleri değil, büyük bir fedakarlık örneği de gösterdiler. Günlerce evlerine gitmediler. Biz bu süreçte Üniversite olarak Sosyal Tesisimizi sağlık çalışanlarımıza açtık/tahsis ettik. Misafirlerimiz 2 aya yakın orada konakladı oradan işlerine gidip geldiler. Bu süre zarfında çocuklarından ailelerinden uzak kaldılar. Belki evde anneleri, babaları, evlatları hastaydı ama hem onların ve toplumun sağlığını korumak hem de daha iyi hizmet verebilmek için evlerinden mahrum kaldılar. Bu mücadeleye hem Türkiyemiz, hem dünya şahit oldu. O nedenle, bu fedakarlıklarından dolayı tüm sağlık çalışanlarımıza teşekkür ediyorum; minnettarlığımızı belirtmek istiyorum.”

    “Tüm Hemşirelerin, Hemşirelik Haftasını Kutluyorum.”

    Rektör Alişarlı; “Malum yine Dünya Hükümdarı Kanuni Sultan Süleyman’ın söylediği bir söz var: ‘Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi / Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi.’ Bu sözü söyleyen bir dünya sultanı, bir dünya hükümdarı. Malumunuz, bütün dünya insanın da olsa, sağlık olmayınca hiçbir önemi olmuyor. Tek bir nefesin bir değerini ölçemiyorsunuz bu manada insanın en değerli nimetlerinin başında sağlık geliyor. Sağlımızın korunmasında da en önemli görevi sağlık çalışanları üstlenmekte.Tüm sağlık çalışanlarımızın, canımıza can katmak için, dertlerimize şifa olmak için, sağlığımız için çalışan sağlık neferlerimize tekrar teşekkür ediyoruz. Ayrıca, güler yüzleriyle, sıcak ilgileriyle, fedakar çalışmalarıyla, şifa olma arayışında her daim yanı başımızda olan sağlık çalışanlarımıza yönelik şiddet içeren eylem biçiminin her türünü kınıyorum. Yine Kudüs’te, Simge hocamın da belirttiği gibi, hiç acımaksızın, sağlık hizmetlerini veren kurumları dahi hunharca bombalayabiliyorlar. Bu kadar gözü dönmüş bir durum var. Allah orada bulunan kardeşlerimizin ve görev yapan sağlık personelinin de yardımcısı olsun.” diye konuştu.

    Rektör Alişarlı, konuşmasını “Sağlık çalışanlarımız tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu salgın sürecinde büyük zorluklarla hizmet ediyor. Bu vesileyle hayatını kaybeden hemşirelere Allah’tan rahmet, ailelerine sabır diliyorum. Tüm hemşirelerimizin, hemşirelik öğrencilerimizin Hemşirelik Haftasını kutluyorum. Başarılı ve huzurlu günler diliyor, sağlıklı günlerde buluşmak dileğiyle tüm katılımcıları muhabbetle ve saygıyla selamlıyorum. Bu webinarın hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum.” diyerek tamamladı.

    Dünya Hemşirelik Haftası Çevrim İçi Seminer Konuları

    Açılış konuşmalarının ardından Sağlık Bilimleri Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Öğr. Gör. Dr. Mehmet Karakaş “ICN 2021 Teması ‘Hemşireler Geleceğin Sağlık Bakımı İçin Öncü Bir Ses”, Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Sırmatel “COVID-19 Pandemisinde Güncel Durum”, Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hacı Ali Kılıçgün “Bolu’da Pandemi Sürecinde Neler Yaptık?”, BAİBÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları COVID-19 Yoğun Bakım Servisi Sorumlu Hemşire Benan Siyhan Özbay “COVID-19 Sürecinde Hemşire Olmak” ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmiye Yıldırım “Pandemi Günlerinde Ruh Sağlığı” konularını ele aldılar.

    Önceki İçerik19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Mesajı
    Sonraki İçerikKadın, Kimlik, Sanat. ”İlham Veren Genç Kadın Müzisyenler” Konulu Webinar