BAİBÜ’de Camın Sanata Dönüştürüldüğü Etkinlik Düzenlendi

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü tarafından, 8-10 Aralık 2021 tarihleri arasında Cam Günleri etkinliği düzenlendi. Etkinlik kapsamında düzenlenen 3 ayrı çalıştaya konuk olan Dokuz Eylül Üniversitesi Seramik ve Cam Tasarımı Bölümü Araştırma Görevlisi Mehmet Aydın, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi  Seramik ve Cam Bölümü Araştırma Görevlisi Agah Barış Can Aksakal ve Cam Sanatçısı Mehmet Güçlü Polat biçimlendirdikleri cam maddeleri sanata dönüştürdüler.

Cam Günleri etkinliklerine; Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Ahmet Serkan Ece, Seramik Bölüm Başkanı Doç. Perihan Şan Aslan ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi Cam Atölyesi’nde düzenlenen ilk çalıştayda, Dokuz Eylül Üniversitesi Seramik ve Cam Tasarımı Bölümü Araştırma Görevlisi Mehmet Aydın, cam hamuru olarak da bilinen Pate de Verre tekniğini uyguladığı atölye çalışması gerçekleştirdi. Kalıpla desteklenen ince cam granüllerinin füzyon işlemiyle birleştirilmesine dayanan bir cam biçimlendirme tekniği olan Pate de Verre ile kalıp alma ve cam granülleri yerleştirme işlemlerini, Seramik Bölümü öğrencilerine uygulamalı olarak anlattı. Uluslararası sanatçıların çalışmalarından örnekler sundu.

Cam Günleri’nin İkinci Gününde İki Çalıştay Düzenlendi

İkinci gün düzenlenen ilk çalıştayda ise, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Seramik ve Cam Bölümü Araştırma Görevlisi Agah Barış Can Aksakal, modelleme, kalıplama ve kullanılan cam malzeme açısından Pate de Verre tekniğinde farklılıklar gösteren kalıp içi cam şekillendirme tekniğini uyguladı. Pink Wax malzemesi ve kullanım şekli, alçı-kuvars özellikleri ve benzeri teknik konularda öğrencilere önemli ipuçları verdi.

İkinci çalıştayda ise, Cam Sanatçısı Mehmet Güçlü Polat, yaygın kullanımlı cam tekniklerinden biri olan açık alevde fonksiyonel sanat uygulaması gerçekleştirdi. Polat, ilk olarak ülkemizde son yıllarda yaygın olarak kullanılmaya başlanan borosilikat camdan kadeh çalışması yaptı. Ardından işlevselliğini kaybetmeden, klasik kalem formunun dışında, heykel gibi farklı formları birleştirerek effetre cam kalem çalışması gerçekleştirdi.

Teşekkür ve Plaket Töreni

Çalıştayların ardından Cam Günleri etkinliklerinin sponsor firmalarına teşekkür plaketi takdim edildi. Törene; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Him, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Ahmet Serkan Ece, Seramik Bölüm Başkanı Doç. Perihan Şan Aslan, akademisyen ve sanatçılar, sponsor firma temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Törenin açılışında konuşan Seramik Bölüm Başkanı Doç. Perihan Şan Aslan, “Birbiri ile yapısal olarak ortak özellikler gösteren seramik ve cam, uygulama ve teknik açıdan farklılıklar taşır. Gündelik hayatımızda çok farklı alanlarda kullandığımız camın sanatsal ifade olanaklarının özellikle öğrencilerimiz tarafından tanınmasını önemsiyoruz. Ayrıca önemli sanatçıları tanıyarak, çalışma fırsatı bulmalarının özel bir tecrübe olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

Cam Atölyesinin Kuruluş ve Gelişim Süreci

Cam uygulamalarının sınırlı atölye imkanları ile yapıldığını kaydeden Doç. Aslan, “2019 yılında Seramik Bölümü öğretim elemanlarımız Doç. Melahat Altundağ ve Dr. Öğr. Üyesi Senem Aker Ensari’nin, Cam atölyesinin donanımlı hale gelmesi için destek arayışları sonucunda atölyenin gelişim süreci başlamıştır. Düzce Cam firmasının ana sponsorluğu ile atölyenin kurulumunda gerekli olan temel ve önemli malzemeler sağlanmıştır. Beypiliç ve Köroğlu Beton firmaları da atölyenin kurulum aşamasına destek vermişlerdir. 2020 yılında kurulan Cam atölyesi, 2021 yılında Dekanlığımız tarafından yeni ve geniş mekanına taşınarak şu anki halini almıştır.” diye konuştu.

Doç. Perihan Şan Aslan, Cam atölye kuruluş aşamasında destek veren Düzce Cam, Beypiliç ve Köroğlu Beton firmaları ile Cam Günleri etkinliğine sponsor olan Decorita, Bolu Koru Hotels ve Rayess Çikolata firmalarına teşekkür etti.

Cam Günleri Etkinliğinin Sponsor Firma Temsilcilerine Teşekkür Plaketi Verildi

Düzce Cam firmasından Serkan Turgut’a Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Him; Köroğlu Beton firmasından Hüseyin Tekin’e Dekan Prof. Dr. Ahmet Serkan Ece ve Decorita firmasından Yasemin Karaağaç’a Seramik Bölüm Başkanı Doç. Perihan Şan Aslan tarafından teşekkür plaketleri takdim edildi.

Cam Günleri etkinliklerine verdiği destekten dolayı Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı’ya takdim edilmek üzere, Seramik Bölümü Öğretim Elemanı Dr. Öğr. Üyesi Senem Aker Ensari ve Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Öğretim Elemanı Doç. Gülten Kurt tarafından hazırlanan cam eser, Dekan Prof. Dr. Ahmet Serkan Ece tarafından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Him’e verildi.  Akademisyenlerin el emeği cam eserleri, sponsor temsilcilerine de hediye edildi.

Önceki İçerikÖdüllü Proje “Kariyerine Işık Tut” Yeni Protokolle Yoluna Devam Ediyor
    Sonraki İçerik‘Sanatsal Malzeme Olarak Camın İfade Olanakları’ Konferansı Düzenlendi