BAİBÜ’de Akademik Makale Yazma Eğitimleri Başladı 

    Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Proje Destek Ofisi Koordinatörlüğü tarafından bu yıl ilki gerçekleştirilen Akademik Makale Yazma Eğitimi, Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, makale yazma eğitimi verecek akademisyenler ve 647 kursiyerin katıldığı çevrim içi açılış programıyla başladı.

    Akademik Makale Yazma Eğitimi, 22-23 ve 24 Nisan 2021 tarihlerinde çevrim içi ve yüz yüze eğitimler şeklinde gerçekleştirilecek. 3 Mayıs 2021 tarihinde ise, Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler ve Sağlık Bilimleri olmak üzere tüm gruplarda ortak olmak üzere, etkili bilimsel sunum teknikleri, makale yazımında etik kural ve ihlaller, yağmacı dergiler, kullanılabilecek açık kodlu yazılımlar ele alınacak.

    21 Nisan Çarşamba günü açılışı gerçekleştirilen programa, Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kamil Gürel, Proje Destek Ofisi Koordinatörü Doç. Dr. Fatma Öztürk, konuk akademisyen Prof. Dr. Üstün Aydıngöz ve öğretim elemanları katıldı. Programda, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Üstün Aydıngöz, bilimsel makale, başlık ve dergi seçimleri, yazar sıralaması, bir dergi editörü gözünden makalenin gözden geçirilmesi, en çok makale red nedenleri, cover letter konularında sunum yaptı.

    Programın açılış konuşmasını Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı yaptı. Üniversitemizin eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme, yayım ve toplumsal hizmetle birlikte asli görevlerinden birini daha yerine getirdiğine vurgu yapan Rektör Alişarlı, “Tabii makale yazma ve proje yazma, ayrı birer kültür. Bazen bir akademisyenimiz, hakikaten yetenekli olmasına rağmen, iyi bir kaynakla desteklenmedikçe, işin sırrını bilmeyince, kurallarını bilmeyince körelebiliyor. Bu tür çalışmaların en büyük özelliği de, bu yeteneklere sahip ancak nasıl bir yol izleyeceğini bilmeyen akademisyenlerimize yol göstermek oluyor. Bu noktada, Akademik Makale Yazma Eğitiminin çok faydalı bir çalışma olacağını düşünüyorum.” dedi.

    Rektör Alişarlı: “Akademik Makale Yazma Eğitimi Çalışmalarının, Akademisyenlerimize Katkısı Olduğunu Bizatihi Görmüş Olduk.”

    Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültesi’nde hem proje yazma eğitimleri hem de proje sayıları kapsamında yapılan bir çalışmayı ve bu çalışmanın getirdiği faydalı sonuçları değerlendiren Rektör Alişarlı, “Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültesi’nde akademisyenlerimiz için makale yazma eğitimi başlattık. Çalışma sonucu aldığımız geri bildirim anketlerinde, eğitimlerin başarılı bir şekilde  yürüdüğünü gördük. Bu tür çalışmaların akademisyenlerimize katkısı olduğunu, bunların verimli çalışmalar olduğunu bizatihi gözlemlemiş olduk. Bugün de inşallah, hem kendi üniversitemizdeki değerli hocalarımıza, hem de diğer üniversitelerden katılımcı hocalarımıza faydalı bir çalışma olacağını düşündüğüm bu etkinliğin açılışını gerçekleştiriyoruz. Ben bu faydalı eğitimlerin, önümüzdeki dönemlerde de devam etmesini temenni ediyorum.” diye konuştu.

    Akademik Makale Yazma Eğitiminin nüve bir çalışma olduğunu ve bu ve benzeri çalışmaların istatistiki bilgilerinin Cumhurbaşkanlığı ve TÜBİTAK’la paylaşıldığını vurgulayan Rektör Alişarlı, “İnşallah yine ulusal bazda ilgili kurumlarımızın, benzer çalışmaları yürütmelerini arzu ediyoruz. Tüm proje yazma ekibine, destekleri için şimdiden teşekkür ediyorum. Hem kurum içerisinden, hem kurum dışından çok değerli hocalarımız, bu çalışmada bizlere destek verecekler. Mesailerinden ekstra zaman ayırarak, siz değerli akademisyenlerimize faydalı olmaya çalışacaklar. Programa katılan tüm akademisyenlerimize teşekkür ediyorum. Hayırlı ve başarılı bir eğitim süreci diliyorum. Tüm katılımcıların Ramazan Ayını da tebrik ediyorum.” ifadelerini kullandı.

    Eğitimlere Katılmak İçin Hem Üniversitemizden, Hem de Diğer Üniversitelerden Toplam 647 Başvuru Yapıldı

    Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kamil Gürel ise, Proje Destek Ofisi koordinatörlüğünde gerçekleştirilen Akademik Makale Yazma Eğitim Programı hakkında bilgi verdi. Eğitimlere hem Üniversitemizden, hem de diğer üniversitelerden toplam 647 başvuru aldıklarını kaydeden Prof. Dr. Gürel, özetle  “Başvuruların içinde, Sağlık grubunun ağırlığı yüzde 72 oldu. 300 civarında akademisyen kurum içinden, 350 civarında akademisyen kurum dışından katılıyor. Daha önce akademik makale yazma eğitimine katılım oranı, yaklaşık yüzde 23 civarında. Yüzde 77’si ise, daha önce böyle bir eğitime katılmamış. Makale yazma eğitimine katılanlar arasında, ulusal ya da uluslararası bir etkinlikte yer almalarına ilişkin soruya verilen cevaplara göre, ‘İlk isim dışında yazar olarak’ katılma oranının yüzde 23; ‘İlk isim yazarı olarak’ katılma oranının yüzde 32 civarında olduğunu görüyoruz. Makaleler, gözden geçirme ve orijinal araştırma türlerinden oluşuyor. Orijinal araştırmaların ağırlığını görüyoruz.” şeklinde konuştu.

    Eğitim takvimi hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Gürel, özetle “Bugün yaptığımız açılış ve ortak bir toplantıdan sonra, yaklaşık 1 Mayıs’a kadar, 1,5 haftalık süre boyunca, Sağlık, Fen ve Sosyal Bilimler alt gruplarında, her gruba özgü teorik eğitimler verilecek. 3 Mayıs’ta, tüm gruplar için ortak oturum, sonrasında ise, yine kendi gruplarında atölye çalışmaları yapılacak. Son olarak, son okuma, mentörlük diye planlama yaptık. Önümüzdeki hafta, alt gruplarda yapılacak toplantılar için toplam 12 alt başlık belirledik. Bu alt başlıkları, gruplar arasında belli bir homojenite olsun diye bu çerçevede belirledik. 3 Mayıs’ta biraraya geldiğimizde, Radyoloji Uzmanı Mehmet Halil Öztürk hocamız, etkili bilimsel sunum tekniklerini anlatacak. Üniversitemizden Hamid Boztaş hocamız, etik ile ilgili detayları bizlere verecekler. Sonrasında, Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığımızdan bir çalışanımız bizlere, akademik indeksler, yağmacı dergiler, atıf taramaları ile ilgili bilgiler verecek. Son olarak da, Mühendislik Fakültesi’nden bir hocamız, makale yazmadaki yazılım örnekleri ve yazılım desteklerinden bahsettikten sonra, 1 haftalık atölye çalışması kısmına geçeceğiz.” diye konuştu.

    Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler, Sağlık Bilimleri ve Ortak Gruplarda Eğitim Verecek Akademisyenler

    Akademik Makale Yazma Eğitimi kapsamında, öğretim elemanlarına eğitim verecek akademisyenlerin isimleri şöyle:

    Ortak Gruplar: Sakarya üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Halil Öztürk, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Üstün Aydıngöz, BAİBÜ Tıp Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Hamid Boztaş, BAİBÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Alper Akkaş, BAİBÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Öğretim Görevlisi Aslı Altundal Çapar

    Fen Bilimleri: BAİBÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Naci Çelik, BAİBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ekrem Gürel, BAİBÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Kemal Polat, BAİBÜ Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mithat Zeydan, BAİBÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turgay Pekdemir

    Sağlık Bilimleri: BAİBÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ural, BAİBÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akcan Akkaya, BAİBÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali E. Tufan , BAİBÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Kürtül, BAİBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmiye K. Yıldırım, BAİBÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyit A. Kayış

    Sosyal Bilimler: BAİBÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Gökkır, BAİBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamit Coşkun, BAİBÜ İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Tutar, BAİBÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eralp Bahçivan, BAİBÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim A. Köse, BAİBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Galip Çağ.

    Önceki İçerikBAİBÜ Akademik Makale Yazma Eğitimi Sağlık Bilimleri Grubu
    Sonraki İçerikBAİBÜ 1. Üniversite Öğrencileri İçin Resim Yarışması Ön Eleme Sonuçları