BAİBÜ’de 16 Ekim Dünya Gıda Günü Etkinliği Gerçekleştirildi

    16 Ekim Dünya Gıda Günü nedeniyle üniversitemizde “Gıdada Ar-Ge ve İnovasyon” konulu panel düzenlendi.

    TMMOB Gıda Mühendisleri Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası Bolu İl Temsilcilikleri, Bolu Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Üniversite Sanayi İş Birliği Topluluğu’nun katkılarıyla Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü ev sahipliğinde gerçekleştirilen 16 Ekim Dünya Gıda Günü etkinliğinin bu yıl 4’üncüsü yapıldı.

    İzzet Baysal Kültür Merkezi Mavi Salondaki etkinliğe; Uludağ İçecek Kalite Güvence ve Ar-Ge Müdürü Tuğba Şimşek, Tarımsal Ekonomi ve Proje Yönetimi Daire Başkanlığı TAGEM Ulusal Projeler Çalışma Grubu Temsilcisi Dr. Nesrin Kurtar Bozbıyık ile Eti Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. Gıda Ar-Ge Müdürü Serdar Maraşlı konuk olarak katıldı. Etkinliği, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Hande Selen Erge, akademisyenler ve öğrenciler izledi.

    Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasının ardından etkinlik açılış konuşmaları ile başladı.

    Gıda Mühendisleri Odası Bolu İl Temsilci Yardımcısı Seda Fidan, “Dünya Gıda Günü’nün bu yılki teması, sağlıklı ve sürdürülebilir beslenmeyi herkes için ulaşılabilir kılmaktır. Yaşamın sürdürülmesi için mutlaka gerekli olan gıda üretiminde, tarladan sofraya sürdürülebilir bir gıda güvenliği sistemi kurulması oldukça önemlidir. Gıda güvenliğinin sağlanması için Gıda Mühendisi istihdamı şarttır.” dedi.

    BAİBÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi ve Üniversite Sanayi İş Birliği Topluluğu Danışmanı Prof. Dr. Erkan Yalçın ise, gıdanın üretimi, dağıtımı, satışı ve tüketiminin tüm dünyada hızla değiştiğini vurgulayarak, özetle şunları söyledi:

    “BM verilerine göre, 7.6 milyar olan dünya nüfusunun 2050 yılına kadar yüzde 20 artarak 9.1 milyarı geçeceği bildirilmiştir. Bu nüfusu beslemek için gıda üretiminin de yüzde 70 oranında artması beklenmektedir. Ancak gıda üretimi maalesef iklim değişikliğinin tehdidi altındadır. 2050 yılında 9.1 milyar insanı besleyebilmek için tarım ve gıda endüstrisinin daha sürdürülebilir gıda sistemleri oluşturmaları şarttır. Sürdürülebilir bir gıda sistemi için tarladan sofraya kadar her aşamada kaynaklar yenilenebilir şekilde kullanılmalıdır. Bu kapsamda üretim, işleme ve depolamadaki kayıtları kontrol etmek için güvenli ve etkili yöntemlere başvurmalıdır. Bu kapsamda inovasyon, kalite güvence ve gıda güvenliği kavramları karşımıza çıkmaktadır. Bu noktada teknolojilerin ve dijitalleşmenin sunduğu imkânlardan yararlanılmalıdır.”

    Gıda Mühendislerinin Çalışma ve İstihdam Alanları Arttı 

    BAİBÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Çakır ise, Türkiye’nin, son 10 yılda Ar-Ge’ye ayırdığı payın yaklaşık 4 kat artığına dikkat çekerek, “Bunun sonucunda, Gıda Mühendisleri olarak bizlerin de Ar-Ge’de çalışma veya Ar-Ge yapma konusundaki istihdam alanlarımız oldukça gelişti. Sadece TÜBİTAK değil Tarım ve Orman Bakanlığının, KOSGEB’in, pek çok devlet kurumu ve özel kuruluşların Ar-Ge’ye ayırdıkları bütçe büyüdü. Artık Gıda Mühendisleri, sadece üretimde değil Ar-Ge ve yeni ürün geliştirmede de çalışabiliyorlar. Bugün değerli konuklarımızın bizlere anlatacakları da bizlere yeni ufuklar açacaktır. Konuklarımıza ve bu etkinliği düzenleyen tüm paydaşlara teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

    Açılış konuşmalarının ardından Gıdada Ar-Ge ve İnovasyon konulu panele geçildi. Moderatörlüğünü Prof. Dr. Erkan Yalçın’ın yaptığı panelde sunum yapan TAGEM Ulusal Projeler Çalışma Grubu Temsilcisi Dr. Nesrin Kurtar Bozbıyık, “Dünyada gıda üretimi 4.5 milyar ton iken bunun 3’te 1’ini israf ediyoruz. Dünya nüfusunun 2050’de 9 milyar olacağını düşünürsek bizim gıdayı yüzde 60 oranında artırmamız ve bunu artırmak için de iyi bir Ar-Ge ve inovasyon yapmamız gerekiyor.” dedi.

    “Yurt Dışı Eğitim Kontenjanlarını Dolduramıyoruz”

    TAGEM yurt dışı eğitimleri ve istihdamı hakkında öğrencileri bilgilendiren Dr. Bozbıyık, özetle “TAGEM’in Eğitim Birimi var. Bununla ilgili her sorunuzu TAGEM Eğitim Birimi’ne sorabilirsiniz. Özellikle mezuniyeti yaklaşmış öğrenciler için söylüyorum. Biz, Milli Eğitim’le bir protokol imzaladık, o protokolde Milli Eğitim’in bize her yıl 100 yurt dışı kontenjanı vermesini talep ettik. Örneğin 2016 yılında Genel Müdürlüğümüze 110 kontenjan verildi ama 80 aday seçildi. Yani kontenjanı dolduramadık bile. Biz istiyoruz ki sizler gibi çok sayıda adayı yurt dışında master ve doktora eğitimine gönderebilelim. Sonra gelip enstitülerimizde görev alın. Yurt dışında geçen eğitim süreleriniz de memuriyette geçirdiğiniz süre olarak kabul ediliyor aynı zamanda. İşsizliğin olduğu şu zamanlarda bizler kontenjanları dolduramıyoruz. 2018 yılında da 80 kontenjanın sadece 18’i doldu. Başvurular artıkça zaten Bakanlık kontenjan mutlaka veriyor. Ben bunu mutlaka değerlendirmenizi istiyorum.” ifadelerini kullandı.

    TAGEM’deki Ar-Ge çalışmaları ve projeler hakkında ayrıntılı bir sunum yapan Dr. Bozbıyık, “İlk defa ulusal gıda kompozisyonu veri tabanı TURKOMP oluşturuldu. Dünyanın 7’nci büyük veri bankası. Yöresel gıda çeşitlerimiz var: Örneğin armut kendi çeşidimiz, elma keza kendi çeşidimiz. TURKOMP sitesine girdiğinizde örneğin kepekli ekmek-beyaz ekmek ürün gruplarını karşılaştırabiliyorsunuz. Kalorilerini, enerji değerlerini, bileşimlerini, besin değerini. Bu anlamda çok önemsediğimiz bir proje oldu. Sadece çok fazla duyuramadık bunu. Diğeri de Ulusal Gıda Starter Kültür Gen Bankası. Yerli gen kaynaklarımızdan elde ettiğimiz starter kültürlerimizle ilk yoğurt denememizi başarıyla tamamladık. Diğer ürün gruplarında da bunun devamı gelecek.” şeklinde konuştu.

    Uludağ İçecek Kalite Güvence ve Ar-Ge Müdürü Tuğba Şimşek Uludağ İçecek Sektörü özelinde Ar-Ge ve İnovasyon ve Eti Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. Gıda Ar-Ge Müdürü Serdar Maraşlı ise, Eti Gıda özelinde Gıda Sektöründe Ar-Ge ve Ür-Ge Arasındaki Farklar konusunda sunum yaptılar.

    Öğrencilerden ve akademisyenlerden gelen soruların cevaplanmasının ardından konuklara teşekkür plaketleri takdim edildi.

    Önceki İçerikKan Bağışı Kampanyası Hk. Duyuru
    Sonraki İçerikErasmus+ KA107 Personel Eğitim Alma Hareketliliği I. Çağrı