BAİBÜ ve Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri İş Birliği Protokolü İmzaladı

    Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Rektörlüğü, tarımda dışa bağımlılığı azaltmak ve yerli üretimi geliştirmek amacıyla ülkemizin en büyük çiftçi ailesi olan Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri ile önemli bir iş birliğine imza attı.

    Bu kapsamda, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri iştiraki şirketlerin ürettiği yem, gübre, zirai ilaç, sera örtüsü, sulama sistemleri gibi ürünlerde dışa bağımlılığın azaltılması ve çevreye duyarlı hammaddeler üretilmesi için Ar-Ge çalışmaları yapılacak. Eğitim programları ve sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirilerek üretici, çiftçi ve öğrencilerin mesleki gelişimleri ve gelirleri artırılacak.

    BAİBÜ Rektörlüğü ve Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği arasında iş birliği protokolü imza töreni gerçekleştirildi. İzzet Baysal Kültür Merkezi Pembe Salondaki törende protokol metni, Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ve Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Dr. Fahrettin Poyraz tarafından imzalandı.

    Törene; Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Samettin Gündüz ve Prof. Dr. Aydın Him, Tarım Kredi Kooperatifleri Sakarya Bölge Müdürü Fırat Sungur, Pazarlama Daire Başkanı İlyas Kılıç ve bölge ve ilimiz kooperatif yöneticileri, çalışanları akademisyenler ve öğrenciler de katıldı.

    Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törenin açılış konuşmasını BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı yaptı. İş birliği protokolünün önemini vurgulayan Rektör Alişarlı, özetle şunları ifade etti:

    Rektör Alişarlı: “Protokol Kapsamında Geniş Bir Çalışma Alanı Olacak”

    “Tarım Kredi Kooperatifleri ve Üniversitemiz arasındaki protokolün içeriği oldukça zengin. Araştırma geliştirme, sosyal etkinlikler, eğitim alanları, projeler ve daha birçok konuda karşılıklı bilgi alışverişimiz ve proje ortaklığımız olacak. Bunların en büyük faydasını da öncelikle öğrencilerimiz görecekler. Akademik düzeyde de bu katkı çok büyük olacak. Aynı zamanda bölgemiz için de önemli katkıları olacak. İçeriğinde, Türkiye’nin önceliğinde yer alan konular var. Özellikle tarım alanında hem çiftçimizi hem sektörü ilgilendiren konular var. Protokol ile inşallah iyi bir başlangıç olacak. Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri, Türkiye’nin en büyük kuruluşlarından biri. Bünyesinde çok büyük firmaları barındırıyor, büyük ortaklıkları var. İnşallah Allah bizi mahcup etmez, bu büyük kuruluşla bu süreci başarılı bir şekilde sürdürürüz. Esas her şey protokol imzasından sonra başlayacak tabii. Protokolü web sayfamızdan da duyuracağız. Büyük sorumluluğun öğretim üyelerimize düştüğünü göreceksiniz. Çünkü geniş bir çalışma alanı var. İnşallah hayırlı bir adım olur, faydalı bir iş birliği olur. Hem bölgemiz hem ülkemiz için verimli ve hayırlı sonuçları olur diye ümit ediyorum.”

    Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Dr. Fahrettin Poyraz ise, kendilerini heyecanlandıran bir protokole imza attıklarını vurgulayarak, “Çünkü her geçen gün tarımla ilgili algının pozitif anlamda değişiyor olması, tarımın öneminin daha iyi anlaşılıyor olması bizi memnun ediyor. Geçmiş dönemlerde tarım, ikinci sınıf görülen bir sektördü. Köyde yaşayan insanlarımız da dahil, negatif bir algı vardı. Bugün köyden kente göç, yaş ortalaması ve aynı zamanda üretim noktasındaki mecburiyetlerimizi de hatırımızdan çıkarmadan bir takım radikal kararların alınma vakti geldi. Bir tarafta Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği, bir tarafta ise akademik olarak bilimi üreten ve bunun uygulanması noktasında yeterli tecrübeye fazlasıyla sahip olan üniversitelerimizin iş birliği yapması son derece elzemdir. Yaklaşık 850 bin ortağıyla, 17 bölge, 1625 kooperatif, 15 şirket ve 8 bin 500 çalışanıyla sahada bir kooperatif yapılanmasıyız. Bu iş birliğini geniş bir çerçevede görmek istiyoruz.” dedi.

    “Üretim, Üretim, Üretim… Çünkü Gelecek, Tarımda”

    Konuşmasında, salonda bulunan Ziraat Fakültesi öğrencilerine de hitap eden Poyraz, özetle şunları söyledi:

    “Hz. Adem’den başlayan ve kıyamete kadar bitmeyecek olan bir mesleği öğreniyorsunuz şu anda. Bunun farkında olun ve geleceğin tarımda olduğunu unutmayın. Gıda arz güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Bir taraftan gıdanın temin edilmesi, maliyetlerin en düşük olarak üretilmesi ve pazara ulaştırılması, en önemlisi de gıdanın düşük maliyette ve sağlıklı bir şekilde tüketicilere ulaştırılması. Her biri ayrı bir çalışma alanı olarak karşımıza çıkıyor. Burada kooperatif yapılanmalarına çok iş düşüyor. Tarım Kredi Kooperatifleri olarak son birkaç yılda özellikle üreticiyle oluşturduğumuz bağın yanı sıra, 82 milyon insanımızla da bağ oluşturma noktasında ciddi çalışmalara girdik. Bu konuda yeni projelerimiz var. Türkiye’nin mevcut konjonktürü, gelişen olaylar ne olursa olsun, zor günlerde insanımızın karnının tok tutulma mecburiyeti var. Dolayısıyla üretim, üretim, üretim. Bu noktada bizim çok daha fazla yatırım yapmamız gerekiyor. Tarım Kredi Kooperatiflerinin öneminin anlaşılması için illa patates soğanın kilosunun 9-10 liraya çıkması gerekiyor. Son 1 yıl içinde önemli çalışmalar yapılıyor. Bir tarafta Hazine ve Maliye Bakanlığımız, bir tarafta Tarım Bakanlığımız bu konuya el birliğiyle eğiliyorlar. İnşallah üniversitelerimizle yapacağımız bu iş birliğiyle, gelecek dönemde bu çalışmalar bizlere rehberlik edecek. Zaten Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, bilgisi, birikimi, tecrübesi ve akademik kadrosuyla Türkiye’ye mal olmuş bir üniversite. İnşallah el birliğiyle Bolumuz ve ülkemiz için hayırlı hizmetlere vesile oluruz. Bu iş birliğinde emeği geçen başta Rektör hocam ve üniversite ekibine ve Tarım Kredi Kooperatiflerinde görev yapan tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.”

    Konuşmaların ardından iş birliği çalışmasının içeriği hakkındaki sorular yanıtlandı. Protokol metni, Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ve Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Dr. Fahrettin Poyraz tarafından imzalandı. Törenin sonunda, Fahrettin Poyraz’a Rektör Alişarlı tarafından üzerinde üniversitemizin logosunun olduğu çini bir hatıra tabağı takdim edildi.

    Dr. Fahrettin Poyraz ise Rektör Alişarlı’ya, Türkiye Tarım Kredi Kooperatiflerinin ürettiği ürünlerden oluşan hediye takdim etti. Tören, toplu hatıra fotoğrafı çekimlerinin ardından sona erdi.

    Önceki İçerikAçık Kapı Görüşmeleri Devam Ediyor
    Sonraki İçerikBAİBÜ’den Minik Dişler, Mutlu Gülüşler