BAİBÜ ve Türk Kızılay Bolu Şubesi, Kızılay Haftası Etkinliklerinde İş Birliği Protokolü İmzaladı

    Kızılay Haftası dolayısıyla, üniversite öğrencilerine düzenlenen tanıtım etkinliğinde; Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ile Türk Kızılay Bolu Şubesi arasında; eğitim, sağlık, sosyal ve kültürel alanlarında iş birliği protokolü imzalandı.

    Türk Kızılay Bolu Şubesi tarafından, Tıp Fakültesi’nde, Kızılay Haftası kutlama programı gerçekleştirildi. Programa; Bolu Vali Yardımcısı Ahmet Atılkan, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Türk Kızılay Genel Sekreteri Hüseyin Can, Türk Kızılay Bolu Şube Başkanı Muhsin Kınacı ve şube yöneticileri, dekanlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

    “Türk Kızılay’ı Türkiye’nin Gözdesi, Dünyanın İse Sayılı Kuruluşlarından Biridir.”

    Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını yapan Türk Kızılay Bolu Şube Başkanı Muhsin Kınacı, Türk Kızılayı fikrinin doğuşu, Osmanlı Devleti’nin Cenevre Sözleşmesine dahil olma süreçleri ve Türk Kızılay’ının çalışmaları ve faaliyetleri hakkında bilgi vererek, “Türk Kızılay’ı Türkiye’nin gözdesi, dünyanın ise sayılı kuruluşlarından biridir. Kapımıza gelip, ‘Benim şu derdim var’ diyen birini, işitme cihazları, akülü araç, beyaz eşya, tüp bebek tedavisi gibi her türlü ihtiyaç sahibini hiçbir zaman boş çevirmedik. Gücümüz yettiğince herkese yardım etmeye çalıştık. Yaptığımız tüm yardımları sadece kendi yatırımlarımız, kira gelirlerimiz ve en önemlisi bağışçılarımızın desteğiyle gerçekleştiriyoruz. Yaptığımız işin bilincini ve sorumluluğunu taşıyoruz.” dedi.

    “Yardımlar Konusunda Hassas ve Adil Olmalıyız.”

    Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ise, yardımlar konusunda hassas ve adil olmanın önemine işaret ederek, “Bizim anlayışımıza göre, yardımlar gizli olacaktır. Kimseyi rencide etmeden, bu kişi devletten yardım alıyormuş, bu kişi Kızılay’dan yardım alıyormuş demeden bunu yapacağız. Ama kimseyi de yardım arsızı yapmayacağız. Bu ülkenin yüzde 99’u Müslümansa ve Allah-ü Teala’nın açık emri, zekat vermekse, biz belediye olarak, Kızılay olarak, Sosyal Yardımlaşma olarak, Devlet olarak bu konuya daha çok eğilmemiz gerektiğini düşünüyorum. Türkiye’de herkes zekatını hakkıyla verse, bu ülkede bir kişi bile yatağına aç girmez. Bunun üzerinde hep birlikte çalışmamız lazım.” diye konuştu.

    Rektör Alişarlı: “Kara Gün Dostu Kızılay, Hepimizin Gözbebeği”

    Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ise, yapılan bağışlar ve hayırlarla amel defterlerinin kapanmamasını temenni ederek konuşmasına başladı. Kızılay’ın ‘Kara Gün’ dostu olduğunu vurgulayan Rektör Alişarlı, “Kızılay, sadece zor zamanlarda görev yapmıyor; yılın 365 günü çalıştıklarını buradaki konuşmalardan da öğreniyoruz. Bizim üniversitemiz de aynı zamanda ‘Hayırseverlerin Üniversitesi’. Üniversitemizin birçok binası, başta merhum İzzet Baysal olmak üzere, ismini rahmet ve minnetle yad etmek isterim, hayırseverlerin destekleriyle inşa edildi. Bolu’yu öne çıkaran bir husus da yardım ve hayırlar konusunda hakikaten iyi bir durumda, hayırseveri çok bir ilimiz. Bu şehrin dokusunda var. Bolu’da sadece Kızılay’a değil, diğer kurumlara da yardımlar yapılıyor. Bu nedenle Bolu halkına teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

    Rektör Alişarlı: “Üniversitemizdeki Mekanlara, İlimize ve Ülkemize Katkı Veren Önemli Şahsiyetlerin İsimlerini Veriyoruz.”

    Üniversitemizin derslik, amfi, salon ve laboratuvarlarına, ilimize ve ülkemize eğitim, bilim, kültür, sanat ve benzeri alanlarda katkı sunmuş, başta Bolulular olmak üzere önemli şahsiyetlerin isimlerini vermeye gayret ettiklerini vurgulayan Rektör Alişarlı, özetle “Mesela Tıp Fakültesi’nde yeni Morfoloji binası yapıldı. Bu binanın hem amfileri, hem de multidisipliner laboratuvarlarının isimlendirmesini yaptık. İlgili fakültede alanı olması kaydıyla, öncelikle Bolulu önemli bir isim varsa, bu mekanlara onların isimlerini verdik. Mesela Mehmet Yücetürk var, çok tanınmış bir ressam. İsmini Eğitim Fakültesi’nde değerlendirmek istiyoruz. Yine Tıp Fakültesi’nde de, Kırımlı Dr. Aziz İdris’in ismini verdik ve böylece isminin yaşamasını sağlayacağız. Amasyalı Sabuncuoğlu Şerafettin pandemi döneminde sık duyduğumuz hijyen ile ilgili açıklamaları olan bir bilim insanı. Ayrıca Osmanlı döneminde Türkçe ilk tıp kitabını yazan Geredeli İshak’ın ismini de bir laboratuvara verdik. Büyük amfilere de İbn-i Sina, Akşemseddin ve Prof. Dr. Aziz Sancar’ın isimlerini verdik. Bunu diğer fakültelerimizde de yaygınlaştıracağız aynı şekilde. Böyle başarılı, ün yapmış insanların isimlerinin yaşaması bizler için önemli.” şeklinde konuştu.

    Rektör Alişarlı: “Gençlik Merkezimiz Tam Bir Kültür Merkezi Gibi Olacak.”

    Kızılay ile imzalanacak protokol kapsamında yapılacak çalışmalar hakkında bilgi veren Rektör Alişarlı, özetle “Kütüphane binamızın yakınında bir çorba çeşmesi var; orada Kızılay çorba ikramı yapacak. Yine Kızılay tarafından üniversitemizde bir market açılacak. Gençlik Merkezimizde ofisleri olacak. Gençlik Merkezi’nin öğrencinin boş zamanlarını iyi değerlendirdiği, iyi dostluklar kurduğu bir mekan olarak çok aktif olmasını istiyoruz. Ayrıca 87 ülkeden 2 bin 400’ü bulan sayıları ile uluslararası öğrencilerimiz var, bu iyi bir sayı. Öğrenci merkezimiz tam bir kültür panayırı gibi olacak inşallah. Sabah 8’den akşam 23’e kadar açık olacak ve 19.00-21.00 saatleri arasında çorba ikramı olacak” diye konuştu. Alişarlı, Kızılay haftasının hayırlı olmasını dileyerek, nice hizmetlere vesile olmasını temenni etti.

    “Dünyada İnsani Yardımda Hizmet Bakımından Açık Ara Dünya Birincisiyiz.”

    Türk Kızılay Genel Sekreteri Hüseyin Can ise, özetle “Gençliğe sahip çıkmayan milletler, geleceklerini garanti altına alamazlar. Mutlaka gençliğimize sahip çıkmamız lazım. Türk Kızılay’ında tamamen insan odaklı faaliyetler vardır. Bizler, insanlar için varız. Yaptığımız tüm faaliyetleri, nerede bir ihtiyaç sahibi varsa, onların dinine, diline, rengine, ırkına, mezhebine bakmadan sürdürmek isteriz. Bu şekilde çalışmanın karşılığını da dünyada mutlaka görürsünüz. Nasıl bizim Kızılay’ımız varsa, nasıl Almanya’nın Kızılhaç’ı varsa, Kızılay-Kızılhaç ortak federasyonu var. Genel merkezleri Cenevre’dedir. Bizler Allah’a hamd ediyoruz ki, sizler sayesinde, eğitim camialarının bizleri doğru yönlendirmesi, öğrencilerin ellerini taşın altına sokmaları  neticesinde, dünyada insani yardımda hizmet bakımından açık ara dünya birincisiyiz. Ekonomik güçlerine göre ilk 5’e giren, Türkiye’deki tek uluslararası sivil toplum kuruluşuyuz.” ifadelerini kullandı.

    Vali Yardımcısı Atılgan: “Kızılay Halkımızın Sevgisine ve Güvenine Haiz Olmuş Bir Kuruluşumuzdur”

    Bolu Vali Yardımcısı Ahmet Atılkan ise, Kızılay’ın, kurulduğu günden bugüne kadar insani yardım anlamında önemli görevler üstlendiğini hatırlatarak, “Bu görevleri başarıyla yürüterek halkımızın sevgisine ve güvenine haiz olmuş bir kuruluşumuzdur. Kızılay, afet zamanı beslemeden sorumlu, bunun yanı sıra sağlık, barınma, nakliye, haberleşme, psikososyal destek gruplarında destek çözüm ortağı durumundadır. Kızılay’ın bir de kan konusunda hizmetleri var. Kanuna göre, kamu kurumlarından sonra kan ile ilgili hizmet kuruluşları kurma yetkisi, sadece Kızılay’da var. Halkımızın bağışlarıyla faaliyet yürütüyorlar. Kızılay, 150 yılı aşkın süredir bu onurlu, şerefli, saygın mazisini, inşallah önümüzdeki yıllara da şeffaf ve hesap verebilir bir yönetim anlayışı ile devam ettirecektir” diye konuştu.

    Kur’an Işığında Yardımlaşma Kavramı Ele Alındı   

    Konuşmaların ardından Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Kızılay Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Şaban Karasakal, “Türk Kızılayı ve Kur’an Işığında Yardımlaşma Kavramı” konusunda bir sunum yaptı. Yardımlaşmanın renginin sadece zekat olmadığına dikkati çeken Doç. Dr. Karasakal, özetle “Allah-ü Teala, Kur’an’da yardımlaşma nedir, pek çok kavramla açıklıyor. Her kavram, her yerde kullanılmaz. Her kavram, herkes için kullanılmaz. O zaman zihniyet inşa edilemez, kavram kargaşası dediğimiz şey olur. O sebeple, ilk yıllarda gelen ayetlerde infak kelimesinin içi Müslümanca, Rab’ca doldurulmuştur. Müşriklerde dağıtıyordu ama Allah farklı bir şekilde içini doldurmuştur. Rab kelimesini müşrik de kullanıyordu ama Kur’an içini farklı doldurmuştur. Kur’an’da 20’den fazla verme çeşidi çeşidi, vardır.” dedi. Karasakal konuşmasında İslam dininde yardım etmenin faziletlerini İslam kaynakları çerçevesinde değerlendirdi.

    Kamu Yararı Hedefli Üniversite-Kızılay İş Birliği Güçlenecek

    Programın sonunda Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ile Türk Kızılay Bolu Şubesi arasında iş birliği protokolü imzalandı. Protokol kapsamında, üniversite öğrencilerinin sosyal, kültürel, eğitim ve sağlık alanlarındaki gelişimlerine katkı sunulacak, Türk Kızılay’ının faaliyetleri üniversite personeli ve öğrencilerine aracısız şekilde tanıtılacak ve halkın da yararlanabileceği ulusal ve uluslararası düzeyde çalışmalar gerçekleştirilecek. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi yemekhane altyapısı ve imkanları, afet hali ya da olağandışı koşullarda, vatandaşlara yemek hizmeti sağlanması maksadıyla Türk Kızılay’ının kullanımına açılacak. Kamu yararı kapsamında her türlü proje geliştirilebilecek.

    Önceki İçerikBAİBÜ ve 4 Türk Üniversitesi, Azerbaycan Avrasya Üniversitesi ile Protokol İmzaladı
    Sonraki İçerikGölköy Yerleşkesinde Ağaçlara KuşYuvaları Asıldı