BAİBÜ Öğrencilerinin Geliştirdiği Robot Kol, Üniversiteler Arası Robot Yarışmalarında İki Ödül Aldı

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencileri, görüntü işleme algoritmaları ile tanımladığı yüz ifadelerine göre hamlelerini belirleyerek satranç oynayan robot kol geliştirdiler. Robot Kol’un öğrencilerimize, yapay zeka, insan-robot etkileşimi ve robotik konularında yeni çalışma alanları sağlaması hedefleniyor.

Robot Kol, 7 Mayıs 2019 tarihinde Çankaya Üniversitesi’nde bu yıl 10’uncusu gerçekleştirilen ve toplam 336 kişinin katıldığı ROBOÇANKAYA’19 Robot Yarışmasında Serbest Kategoride birinci oldu.

24-26 Nisan 2019 tarihleri arasında Marmara Üniversitesi’nde 4’üncüsü düzenlenen “Marmara Mekatronik ve İnovasyon Günleri-MİG” Robot Yarışması’nda ise aynı kategoride ikinci oldu.

Her iki yarışmaya Türkiye genelindeki devlet ve vakıf üniversiteleri ile uluslararası üniversitelerden izleyici ve yarışmacılar katıldılar.

BAİBÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencileri Fatih Tıngır, Büşra Şeker ve Cem Eren Sert, danışmanlığını Dr. Öğr. Üyesi Şafak Kayıkçı’nın yaptığı bitirme projeleri kapsamında rakibinin yüz ifadelerine göre satranç oynayan robot kol (Çolak) geliştirdiler. Geliştirilen bu ürünle kişi, karşısında gerçekten bir insan varmış gibi satranç oynayabiliyor.

Robot kol, üzerinde bulunan bir kamera ile rakibinin kızgın, sinirli, mutlu vb. duygularını analiz edebiliyor. Hamlelerini, tanımladığı yüz ifadesine göre savunmacı, saldırgan ve atak şeklinde olmak üzere zorluk seviyelerine göre ayarlıyor.

Sistemde bulunan diğer kamera ile de satranç tahtasının periyodik görüntüsü alınarak satranç tahtasındaki taşların tanınması ve konumlarının belirlenmesi sağlanıyor. Mekanik kol; 6 servo motorlu, 80 cm çalışma mesafesi olup 180 derece dönebilen bir mekanizmaya sahip.

Önceki İçerikBAİBÜ’lü Mühendislik Öğrencilerinin Artırılmış Gerçeklik Projesi TÜBİTAK BİGG Programında…
    Sonraki İçerikBAİBÜ, Uluslararası Askeri Savunma Sistemleri Yarışması’nda “En İyi Tasarım” Ödülünü Aldı