BAİBÜ İlahiyat Fakültesi tarafından Kadir Gecesi’ne Özel Program Düzenlendi

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Ali Ericek İlahiyat Fakültesi hocaları ve öğrencileri tarafından, Ali Ericek Uygulama Camisi’nde Kadir Gecesi Özel Programı düzenlendi.

Düzenlenen programa, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Samettin Gündüz, Prof. Dr. Aydın Him, akademik ve idari birim yöneticileri, akademisyenler, idari personel, çok sayıda vatandaş ve öğrenciler katıldı.

Kadir Gecesi Özel Programı Ali Ericek İlahiyat Fakültesi bahçesinde, İlahiyat Fakültesi  tarafından verilen geniş katılımlı iftar yemeği ile başladı. İlahiyat fakültesi Ali Ericek Uygulama Camii’nde akşam namazı ardından başlayan programın açılış konuşmasını ve sunumlarını Dr. Öğr. Üyesi Zeynel Abidin Aydın yaptı. Ardından İlahiyat Fakültesi dördüncü sınıf öğrencisi Emre Ürkmez, Dr. Öğr. Üyesi Seyyid Sancak ve Öğretim Görevlisi Sinan Özdemir’in Kur’an-ı Kerim tilavetleri ile devam edildi. İlahiyat Fakültesi Dini Musikisi Korosu, öğretim görevlisi Osman Yıldız’ın yönetiminde ilahiler ve kasideler seslendirdi.

Seslendirilen ilahilerin ardından İlahiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Talip Ayar gecenin ehemmiyetiyle ilgili bir konuşma yaptı. Ayar; “Onbir ayın sultanı mübarek Ramazan Ayı’na ulaştık, yine mübarek Ramazan Ayı içerisinde gecelerin en kıymetlisi olan ve içinde bulunduğumuz, ihya etmeye gayret gösterdiğimiz Kadir Gecesi’ne bizleri ulaştırdığı için Yüce Rabbimize hamd ü senalar olsun. Aziz müminler, mekânların, zamanların kıymeti, içerisinde gerçekleşen olaylarla değer kazanır. Elbette Kadir Gecesi’ni diğer gecelerden farklı ve anlamlı kılan Kur’an-ı Kerim’in bu gecede nüzul olmasıdır. Onun içindir ki Kadir Gecesi zaman içerisinde zaman aramanın bir başka adıdır.

Nasıl ki, Cuma günü içerisinde icabet saatini, duaların kabulünü en muteber olduğu zamanı, beş vakit namaz içerisinde salât-ı vustâ’yı, isimler içerisinde İsmi Âzam’ı, rıza olanlar içerisinde rızayı, işte mübarek Ramazan Ayının son on gecesinde de Kadir Gecesi’ni arıyoruz.  ‘Kadir’ güç, kuvvet, kudret, itibar demektir, onun içindir ki mübarek gece içerisinde inen yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim vasıtasıyla Kadir Gecesi anlamlı hale gelmiştir, muteber, şerefli, kıymetli hale gelmiştir. Onun için bütün müminlerin hepimizin yolu yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’de kesişmek durumundadır. Kur’an-ı Kerim bize hakikatleri görmemizi özellikle öğütlüyor. İnşallah şu mübarek Kadir Gecesi de bir vesile olur. Bu bakışlarımızı daha anlamlı, daha geniş, daha kapsamlı bir şekilde ortaya koymaya gayret gösteririz. Yâ Rab, ne olur bizleri bütün Ümmet-i Muhammed’i mübarek Kadir Gecesi’ni anlamlı rızana uygun bir şekilde ihya eden kullarının zümresine ilhak eyle. Kadir Gecesinin bereketinden istifade etmeyi cümlemize nasip eyle!” şeklinde konuştu.

Program İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ömer BAŞKAN tarafından Münacaat Bahri okumasıyla devam etti.

Mevlid-i Şerif ardından kürsüye çıkan İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Şaban  Karasakal Kadir Gecesi Özel Programında emeği geçenlere ayrı ayrı teşekkür ederek başladı. Karasakal; “İlahiyat Fakültesi Ali Ericek Uygulama Camisinde yaptığımız Kadir Gecesi Programında görev alan Fakülte hocalarımıza ve öğrencilerimize sizin adınıza ve dekanlığımız adına teşekkürlerimizi arz ediyorum. Aramızda böyle güzel kıraat ehli talebe ve hocalarımız olduğu için Rabbimize hamd ediyoruz.

Ramazan, rutini bozan bir ay. Ramazan treni, dünya istasyonuna geldi. Bu trende 29 vagon var. 26 vagona binebilmişsek ne mutlu. Yoksa kalan günlerde daha hassas olmalı ve bu trene binip Reyyan kapısından Cennete girmeyi niyaz etmeliyiz. Ramazanı Şerif bir mekteptir. Bu mektepte oruç, iftar, sahur, seher, mukabele, kıraat, infak, zekât, fitre gibi müfredatı var. Bu müfredata uyarak, kendimizi Rabbimize bağışlatır ve bayramda rıza diploması alırız.

Kur’ân ayında, Kur’ân’la çatallaşan yollarımız yeniden birleşti. Bunu bütün seneye ve ömrümüze yaymalıyız. Şefaat şikâyet ekseninde Kur’ân-ı Kerîm’le münasebetimiz üzerinde ciddi düşünmeliyiz. Kur’ân’la münasebetimiz hangi boyutta? Bu münasebet adına, Furkan Sûresi 25/30. ayetleri üzerinde iyi düşünmeliyiz. Hâdid Suresi 57/16. ayetin ifadesine göre, iman edenlerin kalplerinin Kurân ve zikirle ürpermesi vakti hâlâ gelmedi mi? Bu soruyu kendimize sık sormalıyız.” dedi

Karasakal, mevcut durumumuza bakarak Allah’ın rahmetinden ümit kesmememiz, tevbe kapısını aralamamız gerektiğine dair hadislerden de örnekler verdi. Vaazının ardından Kadir Gecesi’ne özel cemaat ile birlikte dua etti.

Program, Dr. Öğr. Üyeleri Zeynel Abidin Aydın, Sinan Özdemir, Faruk Çiftçi, Seyyid Sancak ile Doç. Dr. Ömer Başkan’ın kıldırdığı Enderûn usulü teravih namazı ardından sona erdi.

Önceki İçerikKadir Gecesi Tebrik Mesajı
    Sonraki İçerikRamazan Bayramı Kutlama Mesajı