BAİBÜ, FAIR’ın Fizik Programında Görev Alacak

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ), evrenin oluşumu ve maddenin yapısına dair temel fizik sorularına daha net cevaplar bulabilmek amacıyla kurulan uluslararası hızlandırıcı tesis FAIR’ın (The Facility for Antiproton and Ion Research) fizik programlarından biri olan PANDA (Antiproton Annihilation at Darmstadt) deneyine katkı sağlayacak. BAİBÜ, Doğuş Üniversitesi’yle birlikte PANDA deneyine Türkiye’den katılan ilk üniversite oldu.

Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Haluk Denizli ve Doç. Dr. Nuray Er, Haziran ayında İsveç’in başkenti Stockholm’de gerçekleştirilen PANDA iş birliği kurulunda alınan kararla, FAIR’ın 3 binden fazla bilim insanının görev yaptığı 4 fizik programından biri olan PANDA deneyinde görev alacaklar.

20 ülkeden 500’ü aşkın bilim insanının, zayıf ve güçlü kuvvetler, egzotik duruma sahip parçacıklar ve hadronların yapısıyla ilgili temel fizik araştırmaları yapacağı PANDA deneyinde BAİBÜ, fenomenolojik olarak charmonium benzeri durumların fizibilite araştırmalarına ve donanım olarak dedektör alt gruplarıyla beraber donanım geliştirme çalışmalarına katkı sağlayacak. PANDA ile ilgili ayrıntılı bilgiye https://panda.gsi.de adresinden ulaşılabilir

Önceki İçerikBETUM’un Düzenlediği Moleküler Genetik ve Kromatografi Kurslarına Yoğun İlgi
    Sonraki İçerik15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Mesajı