BAİBÜ, Bolu’nun Bal Üretimini Artırmak İçin Akademik Çalışma Başlattı

    Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Bolu’daki sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içinde, bilimsel araştırma ve çalışmalarını hayata geçirmeye devam ediyor. BAİBÜ, Bolu İli  Arı Yetiştiricileri Birliği ile işbirliği içinde Bolulu bal üreticilerine katkı sunmak için Arı Hastalıkları Haritasını Çıkartıyor.

    Bolu’nun yerel sorunlarını çözmek amacıyla akademik çalışmalarını sürdüren Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, ilimizde bal üretiminin düşük olmasının nedenlerini araştırıyor ve bal üretimini etkileyen en önemli etkenlerden biri olan arı hastalıkları ile ilgili bilimsel çalışma yapıyor. BAİBÜ Bolu ve ilçelerinde yetiştirilen arıların sağlığını etkileyen hastalıkları belirleyerek, arı hastalıkları haritası çıkaracak. Çalışmanın sonucunda elde edilecek bulgular ışığında, Bolu’daki bal üretiminin artırılması, Bolulu üreticiye ve Türk ekonomisine katkı sunulması hedefleniyor.

    Düşük Seviyedeki Bal Üretimini Artırmak İstiyoruz

    Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine göre Batı Karadeniz’deki diğer illere göre, bal üretiminde yeterli verim sağlanamayan Bolu’da, bal ve diğer arı ürünlerinde üretimin artırılması hedefleniyor. Coğrafi yapısı ve zengin bitki çeşitliliği göz önüne alındığında, bal ve diğer arı ürünlerinin Bolu’nun önemli kazanç kaynaklarından biri olabileceği öngörülmesine rağmen, ilimizde bal üretiminin istenen seviyede olmadığı, kovan başına düşen bal üretiminin de düştüğü biliniyor.

    Konuyla ilgili bir açıklama yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaman, 2017 yılı verilerine göre, Bolu’nun bal üretiminde tüm iller arasında hak etmediği bir sırada yer aldığına dikkati çekerek; “Bolu ilimiz coğrafik yapısı ve bitki çeşitliliği ile Türkiye’nin önde gelen illerinden biri olmasına rağmen, bal üretiminde bu özelliklere sahip olmayan birçok ilden daha geride kalmıştır. Bolu’nun sahip olduğu bitki örtüsü ve çeşitliliği ile bu sıralama uyuşmamakta. Bal üretimini etkileyen en önemli etkenlerin başında, arılarda hastalık oluşturan patojenler geliyor. Üniversite olarak Bolu’nun merkezi ve 8 ilçesinde, arıların sağlığını etkileyen hastalıklar Üniversitemiz tarafından taranarak bir hastalık haritası çıkartılacak. Hazırlanacak sonuç raporuyla, arıcılarımızın kovan sağlığını geliştirmelerine katkı sunarak, bal üretiminin artması yanında Bolu üreticisine ve ekonomisine katma değer sağlanacaktır.” ifadelerini kullandı.

     

    Önceki İçerikEngelli Milli Sporcumuz Ömer Aşık’tan Rektör Alişarlı’ya Ziyaret
    Sonraki İçerikTaziye Mesajı (Hamdi Birgören’in Annesinin Vefatı)