Baharın Müjdecisi Nevruz…

    Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) baharın gelişinin müjdecisi Nevruz’u, 3 gün boyunca süren çeşitli etkinliklerle kutladı. Bolu Valiliği, Bolu Belediye Başkanlığı ve AİBÜ öncülüğünde; İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Diyanet İşleri Başkanlığı Bolu Eğitim Merkezi Müdürlüğü iş birliğinde Nevruz programı düzenlendi.

    Program, Kırgızistan Osh Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden 20 öğrencinin İstiklal Marşı okumasıyla başladı. Programın açılış konuşmasını yapan BAMER Müdürü Yrd. Doç. Dr. Azize Aktaş Yasa, “Tabiatın yeniden canlandığı bugünde, karları delip filiz veren kardelen çiçeği, Türkmen kardeşlerimizin deyişiyle ‘Oğuz gülünün güzelliği, Oğuz gününün sıcaklığı’ bütün bir yıl boyunca sizlerle birlikte olsun.” diyerek tüm Türk dünyasının Nevruz bayramını kutladı. Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu da, Nevruz’un barış, hoşgörü, kardeşlik ve dostluk bayramı olduğunu söyledi.

    Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Türk Dünyasında Nevruz’ konulu belgesel filmin gösterilmesinin ardından Karadeniz Teknik Üniversitesi emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Çelik, ‘Türk Kültür Hazinesinde Nevruz’ konulu konferans verdi. Çelik, “Nevruz, iyilik ve bereketi temsil eden baharla, kötülük ve sıkıntıyı temsil eden kışın mücadelesini sembolize eder. Nevruz’a Türk dünyasında değişik anlamlar yüklenmiştir. Nevruz; Dünya’nın yaratıldığı gün, Hz. Adem’in yaratıldığı gün, Adem ile Havva’nın Arafat Dağı’nda yeniden buluştukları gün, Hz. Yusuf’un kuyuya atıldığı gündür. Bektaşi inancına göre ise Hz. Ali’nin doğduğu gün, Hz. Ali’nin Fatma ile evlendiği gün, Hz. Ali’nin Hz. Muhammed tarafından halife ilan edildiği gündür.” dedi.

    Programda ayrıca BAMER Müzik Topluluğu’ndan Turan Eker, bahar şarkıları söyledi; Osh Üniversitesi öğrencileri Nurmukhamed Islamkulov ve Musabek Arapbaev Nevruz şiirleri okudular. Moğol kursiyerler Tılyeugavyl Spatyl ve Jarkhyn Khaırat dombra eşliğinde türküler seslendirdiler; Kırgız Ilıas Mamytov ve Almanbet Toksumak Uulu ise Manas Destanı’ndan bölümler okudular. Program, Armelit’in Bolu yöresi halk oyunları gösterisinin ardından teşekkür belgelerinin verilmesiyle sona erdi.

    Önceki İçerikFutbol ve Basketbol (Bayan-Erkek) Fikstürleri
    Sonraki İçerikTÖMER’den Öğretmen Yetiştirme Programını Tamamlayanlara Sertifika…