Ayvaz Elektromobil Ekibinden Rektör Alişarlı’ya Ziyaret

Bu yıl Eylül ayında İstanbul’da gerçekleştirilecek TÜBİTAK TEKNOFEST yarışlarında, 4’üncü kez Üniversitemizi temsil edecek Ayvaz Elektromobil ekibi, aracın mevcut durumu ve hazırlık aşamaları hakkında görüş alışverişinde bulunmak üzere, Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı’yı ziyaret ettiler.

Ziyarete, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Özyurt, Akademik Danışman Dr. Öğr. Üyesi Kadir Geliş, Makine Mühendisliği Bölümü 4’üncü sınıf öğrencisi ve aynı zamanda Takım Kaptanı Doğan Çeviren, Makine Mühendisliği Bölümü 3’üncü sınıf öğrencileri Oğulcan Fidan ve Furkan Taşçı ile Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü 2’nci sınıf öğrencisi Kübra Gökmen katıldı.

Görüşmede, Dekan Prof. Dr. Ömer Özyurt, TEKNOFEST Efficency Challenge elektrik-elektromobil araç yarış kategorisine, Ayvaz markasıyla 4’üncü başvuruyu gerçekleştirdiklerini ve 21’i atölye çalışmalarına katılan 46 kişilik yeni ekibimizle yarışlara hazırlandığımızı söyledi. Temmuz ayında test sürüşlerinin yapılacağını belirtti. Yarışların bu yıl ilk kez, Intercity İstanbul Park Formula 1 pistinde yapılacağını hatırlatan Özyurt, pistle birlikte yarış konseptinin de değiştiğini ve standart şartlarda bazı değişiklikler yapıldığını kaydetti. Bu değişiklikler çerçevesinde yapılması gerekenler hakkında Rektör Alişarlı ile görüş alışverişinde bulunuldu. SEM-MAK Makina İmalatı Başkanı Emin Semercioğlu’nun, Ayvaz Elektromobil ekibine sağlayacağı destekler hakkında bilgi verildi.

Roket yarışları için de başvuru yaptıklarını belirten Özyurt, Doç. Dr. Nihat Daldal danışmanlığında 6 kişilik bir ekip kurduklarını ve sponsor görüşmeleri yaptıklarını ifade etti.

Takım Kaptanı Doğan Çeviren de, bu yıl yeni bir tasarım, şasi ve motor çalışmaları olduğunu vurgulayarak, İstanbul’daki pistin, daha önce yarışların yapıldığı Kocaeli Körfez’deki pistten daha uzun ve meşakkatli olduğunu ve bu nedenle Ayvaz Elektromobil’in revize edilmesi gerektiğini ve bunun için hazırlıklara başladıklarını söyledi. Ayvaz Elektromobil’in kabuk olarak adlandırılan tasarımının, 3 yıldır yarışlarda çok ilgi gördüğünü vurgulayan Çeviren, yeni tasarım için ise, fizibilite çalışmalarının yapıldığını ve destek beklediklerini kaydetti.

2022 Yarışlarında Ayvaz 4.0 ile Yola Devam

TEKNOFEST Efficency Challenge yarışlarının, verimlilik üzerine kurulmuş yarışlar olduğunu belirten Çeviren, aralarında bakanların da olduğu üst düzey katılımcılardan çok fazla rağbet gören Ayvaz Elektromobil’in, yenilenen şartlara uygun güzel bir tasarımla, Üniversitemizin adını çok daha iyi duyuracağına inandıklarını, 2022 yarışlarında ise, yeni aracımız Ayvaz 4.0’la yola devam edebileceğimizi söyledi.

Ayvaz Elektromobil’e Büyük İlgi

Ayvaz Elektromobil ekibinde yer alabilmek için bu sene öğrencilerimizden yoğun bir talep aldıklarını vurgulayan Çeviren, “Bu sene, Makine Mühendisliği’nden 10-12 öğrenci, Elektrik Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği bölümlerinden ayrı ayrı 15-20 öğrenci, Ziraat Fakültesi’nden ise 2 öğrenci başvurdu. Yeni ekip için arkadaşlarımız çağrıya çıktıkları zaman, pandemi şartları olmasına rağmen ilgi çok büyüktü. Toplam 78 öğrenci başvurdu. Yapılan sınavlar sonucunda, 21’i atölyede olmak üzere 46 kişilik bir ekip kuruldu.” diye konuştu.

Akademik Danışman Dr. Öğr. Üyesi Kadir Geliş de, amaçlarının Ayvaz Elektromobil’i güncellemek ve 2022 yılındaki yarışlara 2 araçla katılmak olduğunu vurgulayarak, elektronik ekipmanlar üzerinde daha çok çalışarak yarışlara hazırlandıklarını, bunun için bazı üniversiteler gibi danışmanlık desteği alabileceklerini anlattı.

Rektör Alişarlı’dan Ayvaz Elektromobil Ekibine Tavsiyeler

Bu tür çalışmalara her zaman destek olmaya devam edeceklerini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ise, Ayvaz Elektromobil ekibine önerilerde bulundu. Tasarımın yanı sıra elektronik ve mekanik aksamın geliştirilmesi ve güçlendirilmesi gerekliliğini dile getiren Rektör Alişarlı, özetle “Önümüzdeki yarışlar, verimlilik ve gelişme üzerine sizlere çok iyi fırsatlar sunuyor. 2022 yarışları da böyle olacak. Finali Ayvaz’la yapıp, yeni bir araçla önümüzdeki yıl yarışlara katılabilirsiniz. Bu yarışmanın ruhuna da uygun olur diye düşünüyorum. Aynı zamanda, diğer üniversitelerdeki takım arkadaşlarıyla bir iletişim ağı kurulup görüş alışverişinde bulunulabilir.” ifadelerini kullandı.

Ziyaretin sonunda Rektör Alişarlı, Ayvaz Elektromobil ekibine, üniversitemizin ürettiği dezenfektan ve maskeden oluşan hediyeler verdi.

Önceki İçerikKariyer Etkinlikleri 2021 Bolu’daki Başarılı Kadınlar Webinarı
    Sonraki İçerikİstiklal Marşımızın Kabulünün 100. Yıl Dönümü Mesajı