Ayvaz Elektromobil Ekibinden Rektör Alişarlı’ya Ayvaz Değerlendirmesi

TÜBİTAK’ın üniversitelerarası gerçekleştirdiği elektrikli araç yarışlarında Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’ni (BAİBÜ) başarıyla temsil eden Ayvaz Elektromobil’in Elektrik ve Elektronik Mühendisliği ile Makina Mühendisliği başta olmak üzere Mühendislik Fakültesi öğrencilerinden oluşan ekibi, Ayvaz’ın yeni hedefleri ve talepler konusunda Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı’ya bilgilendirme sunumu yaptı.

Rektörlük Senato Odasında düzenlenen bilgilendirme toplantısına; Rektör Alişarlı’nın yanı sıra Ayvaz Elektromobil ekibinin Akademik Danışmanı, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Rıfkı Terzioğlu, Takım Kaptanı Serhat Ekinci ve Yardımcısı Berkcan İleri, Teknoloji Bilim ve Proje Öğrenci Topluluğu Başkanı Damla Demirbilek ile Ayvaz Elektromobil ekibi katıldı.

5 yıllık bir geçmişe sahip Ayvaz Elektromobil projesi kapsamında neler yapıldığı hakkında bilgi veren Ayvaz Elektromobil Ekibinin Kaptanı Serhat Ekinci,  özetle  “Süreç boyunca edindiğimiz deneyimler doğrultusunda çizelgemizi oluşturduk. Sürpriz yaşamamak için Körfez pistinde tedariğimizi önceden planlayarak, yaşanacak potansiyel sorunların önüne geçmeye çalıştık. Böylelikle geçtiğimiz iki sezonun ardından 110 takım içerisinden seçilen 24 takım arasında yer aldık ve genel sıralamada verimlilik, teknik ve görsel tasarım, proje tanıtımı ve sponsorluk gibi kulvarlarda 13’üncü olarak Üniversitemizi ve ilimizi gururlandırdık.” dedi.

Ayvaz Elektromobil’in artık yalnızca bir öğrenci projesi olmadığını vurgulayan Ekinci, “TÜBİTAK başta olmak üzere çeşitli platformların dikkatini çeken bir kulvarda yarışır hale geldi. Bu süreçte büyük üniversitelerin takımlarının yaptığı çok basit hataları gördük, deneyimledik. Daha iyisini yapabileceğimizi biliyoruz. Ayvaz’a ilgi de günden güne artıyor. Projemiz artık yalnızca bir öğrenci projesi değil. Bu çalışmamızı Üniversitemizle harmanlayarak, kendimizi mühendislik alanında kalifiye kılmayı hedefledik. Bu süreçte Üniversitemiz bize her zaman destek oldu.” diye konuştu.

Ayvaz Elektromobil’de Yapılması Hedeflenen Yenilikler Anlatıldı

Serhat Ekinci sunumunda, bu yıl Ayvaz Elektromobil’in fiziksel ve aerodinamik tasarım, tur başına harcanan enerji ve kompakt araç verimliliği, karbon fiber dış kabuk, yönetim ve organizasyon ve sponsorluklar konusunda yapılması hedeflenen yenilikler hakkında ayrıntılı bilgi verdi.

Dr. Öğr. Üyesi Rıfkı Terzioğlu ise, sponsorluk görüşmeleri ile ilgili sunum yaptı. Büyük firmalara elektrikli araçların ülke ekonomisi ve çevre için önemi hakkında bilgilendirmeler yaptığını anlatan Terzioğlu, özetle “Elektrikli araç, petrole bağımlılığın azaltılması açısından çok önemli. Biz de Üniversite olarak yaptığımız çalışmalarla aslında ülkemizin bu alandaki politikalarına hizmet veriyoruz. ‘Neden Efficiency Challange yarışlarına katılıyoruz?’ diye soruyorlar. Üniversitemizde gerekli altyapı ve organizasyon mevcut ve bu çok önemli. Dünyanın ve ülkemizin hedeflerine uyan bir organizasyon bu. Sponsorlar için belki en önemlisi, yeterli ilgi ve destek… TEKNOFEST’e çok büyük bir destek var. Bakanlık katılıyor, TÜBİTAK katılıyor, Üniversiteler ve Rektörler katılıyor, Selçuk Bayraktar her yıl ziyaret ediyor. Bu organizasyonlar aslında toplumsal bir hizmet yapıyor. Hem Bolu, hem ülkemiz için kalifiye eleman yetiştirilmesi açısından çok önemliler. TOGG mesela piyasaya girdiği zaman, enerjiden mühendislik boyutuna kadar ele alınmasının faydalı olduğunu düşünüyoruz.” diye konuştu.

Rektör Alişarlı: “Ayvaz Elektromobil Projesini Desteklemeye Devam Edeceğiz.”

Sunumun ardından bir konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, elektrikli araç ve benzeri projelerin ülke ekonomisine sağladığı yararların önemine dikkat çekerek, Ayvaz Elektromobil projesini her zaman desteklemeye devam edeceklerini vurguladı. Henüz genç ve tematik bir üniversite olan Bursa Teknik Üniversitesi’nin,  Bursa Organize Sanayi Bölgesinin de sağladığı imkanlarla, bu çalışmalar doğrultusunda nasıl doğru bir yol izlendiğini örnekleyen Rektör Alişarlı, “Bu tür yarışlarda başarıların maddi güçle doğru orantılı geliştiğini görüyoruz. Ancak bazen büyük paralar heba edildiği halde istenen sonuçlar alınamazken, bazen de kıt kanaat bir bütçeyle çok iyi sonuçlar alınıyor. Sizlerin de güzel bir hazırlığınız olmuş, bu çok sevindirici. Amatör ruhla elde edilen başarılar çok kıymetli, bu yüzden amatör ruhu ve heyecanı kaybetmemenizi diliyorum. Rektörlük olarak, elimizden gelen ne varsa sizlere onu sunmaya çalışıyoruz. El birliğiyle çalışmaya devam edeceğiz ve sizlere destek olmayı sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.

Rektör Alişarlı, bir hayırseverin yardımıyla, Mühendislik Fakültesi’nin arkasındaki alanda bir Ar-Ge laboratuvarı yapmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi. Toplantının sonunda Ayvaz Elektromobil ekibinin Akademik Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Rıfkı Terzioğlu ve Takım Kaptanı Serhat Ekinci, Ayvaz Elektromobil’e verdiği desteklerden ötürü Rektör Alişarlı’ya teşekkür plaketi takdim etti

Önceki İçerikBTSO Başkanı Ateş’ten Rektör Alişarlı’ya Ziyaret
    Sonraki İçerikRektör Alişarlı, Gerede MYO’nun 24 Kasım Öğretmenler Günü Yemeğine Katıldı