“Antik Dönemden Günümüze Depremlerin İnsanlar Üzerindeki Etkisi Değişmedi.”

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi (BAMER) tarafından İzzet Baysal Kültür Merkezi’nde Antik Bithynia Depremleri konulu konferans düzenlendi. Konferansı veren Klasik Arkeolog Dr. Ali Bora, günümüzde İstanbul’un Anadolu yakasının tamamı ile Kocaeli, Sakarya, Yalova ve Düzce’yi içine alan, Zonguldak, Bolu, Bilecik ve Bursa’nın büyük bölümünü kapsayan bölgenin antik dönemde Bithynia bölgesi olduğunu söyledi.

Söz konusu bölgede MÖ 360 ve MS 989 yılları arasında Konstantinopolis’i de içine alan pek çok deprem yaşandığını anlatan Dr. Bora, Bithynia’da 8-12 şiddetinde 17 büyük depremin meydana geldiğini ve bu depremlerin büyük yıkımlara yol açtığını söyledi.

Antik kaynaklardan ve yapılan çalışmalardan edinilen bilgilere göre, 24 Ağustos 358’de büyük bir deprem olduğunu ve depremin Pontus, Makedonia, Bithynia ve Nicomedia’yı içine alan binlerce kilometrelik bir alanı etkilediğini ifade eden Dr. Bora, çok büyük katastroflara neden olan depremden sonra toprağın yüzeyinden gaz çıkışı olduğunun kaynaklarda ayrıntılarıyla anlatıldığını söyledi.

Dr. Bora, bu depremin insanlar üzerinde yarattığı hezimet ve yıkımın, 17 Ağustos 1999’da Marmara’da yaşanan depremle birebir aynı olduğunun altını çizerek, bunun ders almazsak tarihin hep tekerrürden ibaret olduğunun çarpıcı bir örneği olduğunu da sözlerine ekledi. Konferansın sonunda Dr. Ali Bora’ya Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Gençer tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.

Önceki İçerikÖğrenci Kültürel Gelişim Programında Bu Hafta
    Sonraki İçerikBolu Nevruz Etkinlikleri Programı 2016