Alman Tarihçi Dr. Feuerle, AİBÜ Öğrencileriyle Buluştu

Almanya Hannover Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mark Feuerle, Erasmus kapsamında geldiği Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde (AİBÜ), İlahiyat Fakültesi lisans öğrencileri ve Tarih Bölümü lisans ve lisansüstü öğrencileri ve öğretim elemanları ile de bir araya gelerek fikir alışverişinde bulundu.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Gencer’in modere ettiği derslerde Dr. Feuerle, İlahiyat Fakültesi lisans öğrencilerine Emeviler döneminde İspanya’daki fetihler ile Müslümanların Avrupa’daki ilerleyişini durduran Puvatya savaşı hakkında bilgi verdi. 732 yılında Poitiers yakınlarında Frank kuvvetlerle karşı karşıya gelen Müslüman Arapların savaştan yenilgiyle ayrıldıklarını hatırlatan Dr. Feuerle, Puvatya savaşının ‘İslam-Hıristiyan’ çatışması olarak yorumlanamayacağına, savaşın daha çok Avrupa’daki ittifaklar arasındaki farklılaşmaların sonucunda ortaya çıktığına işaret etti. Dersten sonra AİBÜ İlahiyat Öğretim üyeleri ile görüşmelerde bulunan Dr. Feuerle akademisyenlerle görüş alışverişinde bulundu. İslam Tarihi konusunda uzman öğretim üyelerinin, Müslüman askerlerin cephe gerisindeki ganimeti korumak için savaş meydanından geri çekildikleri ve yenilginin bu sebepten kaynaklandığı yönündeki görüşlerini iletmeleri üzerine Dr. Feuerle, konunun ayrıntılı araştırılması ve Frank kuvvetlerinin komutanı Charles Martel’in savaş sonrasındaki maddi varlığının da incelenmesi gerektiğine dikkat çekti.

“Alman Kayzeri, Viyana Kuşatması Öncesi İstanbul’a Delegasyon Gönderdi”

Dr. Mark Feuerle, AİBÜ’deki programı kapsamında Tarih Bölümü öğretim üyeleri ve öğrencileri ile de bir araya geldi. Verdiği derslerde dördüncü kez basımı yapılan ve dünyada ilk olma özelliği taşıyan Mancınık tekniği hakkındaki kitabı hakkında bilgiler verdi. Ortaçağ savaş tarihinde ayrı bir öneme sahip bulunan mancınık düzeneği hakkında öğrencilere bilgi veren Dr. Feuerle, mancınığın keşfiyle savunma savaşlarının yerini taarruz savaşlarına bıraktığını anlattı.

Feuerle, Alman Kayzeri Ferdinand’ın 1532 Alman Seferini önlemek amacıyla Kanuni Sultan Süleyman’a gönderdiği diplomatik delegasyon ve delegasyonun İstanbul seyahati hakkında da bilgiler aktardı.

Dr. Feuerle, iki haftalık programı kapsamında Bolu Belediyesi’ni de ziyaret etti. Rektör Yardmcısı Prof. Dr. Mustafa Gencer’le birlikte Bolu Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan’ı makamında ziyaret eden Feuerle, AİBÜ kampüsü ve Bolu’nun doğasına hayranlığını dile getirdi. Ziyareti esansında karşılaştığı öğrencileri Almanya Hannover Üniversitesine davet eden Feuerle, dolaşımdan yararlanmak için tek şartın biraz yabancı dil bilmek olduğunu belirtti.

20141010-BHİ-MA

Önceki İçerikAİBÜ Rektörlüğü Taziye Mesajı