AİBÜ’de Soğuğa Dayanıklı Fasulye Yetiştirildi

    Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından ortaklaşa yürütülen TÜBİTAK projesi kapsamında soğuğa ve dona dayanıklı fasulye çeşitleri yetiştirildi.

    Proje kapsamında Bolu ve Antalya’daki tarlalarda yapılan ekimlerde, 15’i taze tüketime, 11’i kuru tüketime uygun fasulye genotipi, soğuk ve don olaylarını atlatarak ürün verdi. Projeyle fasulye ekiminde maliyetleri düşürerek ekonomiye ve çiftçiye katkı sağlanması hedefleniyor.

    AİBÜ Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahdettin Çiftçi, Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nin Araştırma ve Uygulama Alanında projeyle ilgili bilgi vererek konuklara ekim alanlarını gezdirdi. Bilgilendirme toplantısına, proje koordinatörlerinden Akdeniz Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faik Kantar, Bolu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İsmail Taş ile öğretim elemanları ve çiftçiler katıldılar.

    Proje kapsamında yapılan 3 yıllık çalışmada, ülkemizin özellikle yüksek bölgelerinde çiftçilerimizin yetiştirdiği 829 yerel fasulye genotipini taradıklarını ifade eden Prof. Dr. Vahdettin Çiftçi, “Söz konusu genotipler ilk olarak laboratuvar koşullarında çimlendirilmiş ve önce 5 ˚C’de, daha sonra fide döneminde -3 ˚C’de soğuğa ve dona dayanıklılıkları test edilmiştir. Ardından dayanıklı genotipler belirlenerek arazi çalışmalarına alınmıştır.” dedi.

    “Laboratuvarlarda Soğuğa Dayanan Fasulye Genotipleri Arazi Koşullarında da Olumlu Sonuçlar Verdi”

    Bolu ve Antalya’da yapılan arazi çalışmaları hakkında da bilgi veren Çiftçi, özetle “Bolu’da 1 Nisan’da ekim yaptık. Bu tarihten sonra 2 kez Bolu’ya kar yağdı. Sıcaklık, 25 gün 5 ˚C’nin altında, 11 gün ise eksi derecelerde seyretti. Laboratuvarda dayanıklı çıkan genotipler arazi koşullarında da olumlu sonuçlar verdi. Bildiğiniz gibi fasulye 8-10 derecenin altında çimlenmez ve büyümez. Ama biz yaptığımız çalışmada -3, -4 derecelere kadar dayanan genotipler belirledik.” diye konuştu.

    15 taze tüketime, 11 kuru tüketime uygun fasulye genotipinin arazi çalışmalarında soğuk ve don olaylarını atlatarak ürün verdiğini kaydeden Çiftçi, “Fasulye ekimi ülkemizde ilkbahardaki son don olaylarından sonra yapılmaktadır. Antalya ve benzer ekolojilerde ise kışın seralarda yetiştirilmektedir. Bu projeyle, bu bölgelerde kışın tarlalarda rahatlıkla taze ve kuru fasulye yetiştirilebilecektir. Bolu ve benzer ekolojilerde ise ekimler 1 ay daha erken yapılabilecektir. Bu tarımcılar ve yetiştiriciler için önemli bir sonuçtur, maliyetlerin önemli ölçüde düşmesi demektir.” şeklinde konuştu.

    Bolu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İsmail Taş ise, bu tür çalışmaların Bolu ve Türkiye için önemine dikkat çekerek, soğuğa dayanıklı fasulyenin ekonomimize ve çiftçimize getireceği katkıların ülkemiz için büyük bir kazanım olacağını söyledi.

    Önceki İçerikKamuoyuna Duyuru
    Sonraki İçerikKamuoyuna Duyuru