AİBÜ’de Haldun Taner ve Sanat Anlayışı Konuşuldu

    Türk tiyatro ve edebiyatının önemli isimlerinden Haldun Taner’in doğumunun 100’üncü yılı münasebetiyle Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde (AİBÜ) program düzenlendi. Yaratıcı Drama Topluluğu tarafından düzenlenen programda konuşan Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü’nden Okutman Metin Akyüz, eleştirel kimliğini mizahla bütünleştiren Haldun Taner’in yazarlığının yanı sıra çok iyi bir düşünür ve aydın olduğunu belirtti.

    Milli mücadele yıllarında da yazılarıyla dikkat çeken Haldun Taner’i ‘Zehirde şifa, düşmanda vefa aranmaz. Bin yıldan beri bağımsız yaşayan Türkler kendi ülkelerinde manda adıyla yabancıların at oynatmasına razı olamazlar.’ diyerek tepkisini koyan bir aydın olarak niteleyen Akyüz, “Haldun Taner aynı zamanda, batı taklitçiliğini, batıyı hiçbir şekilde anlamamış olan, batıya yönelip kendisine tamamen sırt çevirmiş olan zihniyeti reddeden bir insandır. Türk toplumunun modernleşmesine karşı değildir ama özünden kopmuş bir insan ve toplum modeline karşıdır. O’na göre gelenekselliğe yenilik katmazsanız bağnazlaşırsınız, ondan hiç yararlanmazsanız kendinize yabancılaşırsınız. Haldun Taner her iki kavramı da eserlerine gayet iyi yerleştirmiştir.” diye konuştu.

    Eserleri incelendiğinde ‘usta bir kalemle’ karşılaşıldığını vurgulayan Akyüz, “Haldun Taner, öykülerinde, tiyatrolarında ve denemelerinde hep aynı ustalıkla karşımıza çıkıyor. Eserlerinde inanılmaz bir dil işçiliği var. Her şeyi inceden inceye düşünen bir kurgusallık söz konusu. Tüm eserlerinde eleştirel bir gözle bakan ve bunu mizahla birleştiren bir aydınla karşı karşıyayız. ” dedi. Söyleşi, öğrencilerden gelen soruların yanıtlanmasının ardından sona erdi.

    Önceki İçerikÖğrenci Kültürel Gelişim Programında Bu Hafta
    Sonraki İçerikAİBÜ Araç Filosu Güçleniyor