AİBÜ’de Gıdada Bilgi Kirliliği Sempozyumu…

    16 Ekim Dünya Gıda Günü nedeniyle Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) ev sahipliğinde TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bolu Temsilciliği ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından “Gıdada Bilgi Kirliliği ve Bilinçli Tüketim” konulu sempozyum düzenlendi. Sempozyumda, özellikle medyadaki yayınlarda gıdada uzmanlığı ve yetkisi olmayan kişilerin, tüketicileri doğru ve güvenilir gıda tüketmekten alıkoydukları vurgulandı.

    Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Gıda Mühendisleri Odası YK Başkanı Yusuf Songül, Türk halkının güvenli gıdaya ulaşmasının engellendiğini, taklit ve tağşişle de tüketici sağlığının önemli ölçüde riske atıldığını kaydederek, bunlarla etkin mücadele sağlanması gerektiğinin altını çizdi.

    AİBÜ Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Seda Karasu Yalçın ise, “Sempozyumun konusunun gıdada bilgi kirliliği olması oldukça isabetli bir karar, çünkü gıda mühendisi olmayan hatta gıda bilim ve teknolojisi hakkında fikri olmayan herkesin gıda hakkında konuştuğu ve maalesef bu konuşmaların basında çok ilgi gördüğü bugünlerde bu tarz etkinliklerin daha da sıklıkla yapılması faydalı olacaktır.” diye konuştu.

    Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İsmail Taş ise, Bolu’dan her yıl 1000’in üzerinde gıda ve yem numunesinin laboratuvarlara gönderildiğini belirterek, “Bu konuda Bolu ili Türkiye’de son 2 yıldır en çok numune gönderen 1’inci ildir. İlimizdeki olumsuzluklar Türkiye’de olduğu gibi yüzde 1-2 civarındadır.” dedi.

    “Özellikle Tavuk Eti Medyada Eleştiri Odağı Haline Getirildi.”

    Açılış konuşmalarının ardından Bilgi Kirliliği ile Mücadele başlıklı ilk oturum gerçekleştirildi. Oturumun moderatörlüğünü de yapan Gıda Mühendisleri Odası YK 2. Başkanı Yaşar Üzümcü, gıdada bilgi kirliliğinde ciddi bir artış olduğunun altını çizerek, özellikle süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri gibi ambalajlı gıdalara karşı tüketicilerin yanlış bilgilendirildiğini, bundan dolayı halkımızın bu değerli protein kaynaklarını tüketirken tereddüt ettiğini söyledi.

    Beyaz Et ve Bilimsel Gerçekler başlığı altında sunum yapan Türkiye Bilimsel Tavukçuluk Derneği Başkanı Prof. Dr. Rüveyde Akbay ise, hayvansal gıdaların özellikle de tavuk etinin medyada eleştiri odağı haline geldiğine değinerek, tavuk etinin tüketilmesinde halkın hiçbir endişeye kapılmaması gerektiğini belirtti.

    Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri İlknur Menlik ise, tüketicinin sağlığı ile ilgili yaşadığı bütün sorunların kaynağını ambalajlı gıdalarda gördüğünü oysa sağlık kontrolünden geçmemiş, denetimsiz gıdaların daha tehlikeli olduğunu anlattı. Sempozyum, ikinci oturum ve plaket takdiminin ardından sona erdi.

    Önceki İçerik5. Deney Hayvanları Kullanım Kursu
    Sonraki İçerikSÜYAM YDS Hazırlık Kursu