AİBÜ Rektörlüğü Basın Açıklaması

Son günlerde Üniversitemiz aleyhinde asılsız, mesnetsiz haberler yapmayı adet haline getirmiş, iftira ve çamur atarak gazetecilik gibi şerefli bir mesleğin ilkelerine ters düşen yayın politikasıyla mütemadiyen Sayın Rektörümüz Prof.Dr.Hayri Coşkun ve Üniversitemiz üst yönetimini art niyetle hedef almayı sürdüren Bolu Olay isimli gazetenin, 27.04.2015 tarihinde internet adresinde ve 28.04.2015 tarihli sayısında en hafif tabirle çirkin bir haber yayımlanmıştır.

Sayın Rektörümüzün görev yaptığı dönem boyunca merhum İsmail Yılmaz, hiçbir şekilde görevden alınmamıştır. Şahsına mobbing yapıldığı iddiaları da tamamen yalan ve iftiradır.

Bolu Olay Gazetesi sahipliği ve yayın yönetimi, 26.04.2015 tarihinde kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden personelimiz İsmail Yılmaz’ın vefatını, mesnetsiz bir saptırmayla Üniversitemiz yönetimine bağlayarak bir insanın ölümünü kirli yayın anlayışına alet etmeye cüret etmiş ve ahlak seviyelerini bir kez daha göstermiştir.

Bu karalama içerikli yayın anlayışına karşı, her defasında 5187 Sayılı Basın Kanunu ve 5651 sayılı kanun kapsamında tarafımızdan cevap verilmesine rağmen mezkur gazetenin Üniversitemiz aleyhinde sürdürdüğü iftira içerikli yayın anlayışını alenen kınıyoruz.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Türkiye ve Bolu’da birçok eserin banisi olan büyük hayırsever İzzet Baysal’dan ismini alan ve başta İzzet Baysal Vakfı olmak üzere kendileriyle gurur duyduğumuz mümtaz hayırseverlerimizin katkılarıyla gelişmesini sürdüren, Bolu’nun müstesna bir eğitim kurumudur. Bu Üniversite, 23 yıllık geçmişiyle Bolu’nun sosyal, kültürel ve ekonomik kalkınmasında lokomotif vazifesi gören en büyük kurumlarından biridir. Bu özelliklere haiz olan  şehrin tek Üniversitesini, her fırsatta yıpratmak için Bolu’nun çıkarlarını sözde savunduğunu iddia eden mezkur yerel(!) gazetenin iftiralara başvurmasını, bu sefil gayretkeşliği sergilerken de hayret verici bir nadanlıkla merhum İzzet Baysal’ın ismini sürekli istismar etmesini, esefle izlemekteyiz.

Ulusal ve Uluslararası meslek örgütlerince imzalanan ve Basın Ahlak Yasası olarak da bilinen Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’nin 10. Maddesinde “Gazeteci, çalıntı, iftira, hakaret, lekeleme, saptırma, manipülasyon, söylenti, dedikodu ve dayanaksız suçlamalardan kesinlikle uzak durur.”, 16. Maddesinde ise Gazeteci sıfatını taşımayı hak eden herkes meslek ilkelerine en yüksek seviyede uymayı taahhüt eder.” denilmektedir. Aynı zamanda, Basın İlân Kurumu Teşkiline Dair 195 Sayılı Kanun’un 49’uncu Maddesinde Yer Alan Basın Ahlâk Esasları  Hakkında Genel Kurul Kararı’nın 1.maddesinde “Haberlerde ve olayların yorumunda gerçeklerden saptırma, çarpıtma yapılamaz.”, aynı maddenin I bendinde de “Kişi, kurum ve toplum katmanlarına yönelik yayınlarda, eleştiri sınırlarını aşan aşağılayıcı sözcükler kullanılamaz; hakaret edilemez, sövülemez iftira ve haksız isnat yapılamaz.” denilmektedir.

Mezkur gazetenin, insan onurunu da ayaklar altına alan bu son çirkin yayını ile ilgili olarak;

Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ndeki “Gazeteci ile basın – yayın organları, tekzip ve cevap hakkı gibi zorunlulukların dışında da, yanlışları düzeltmeli ve özeleştiri yapmalıdırlar.” ilkesini kendilerine hatırlatır,

Üniversitemiz Yönetiminin her zaman yapıcı eleştirilere açık olduğunu ancak Abant İzzet Baysal Üniversitesi kurumsal kimliği,tüzel kişiliği ve yöneticilerini yıpratmaya yönelik görsel, yazılı ve sosyal medyada iftira içerikli, suç niteliği taşıyan tüm yayınlar karşısında sessiz kalmama ve hukuki süreçleri başlatma hususunda da kararlı olduğunu not ederiz.

Bu vesile ile vefat eden personelimize bir kez daha Allah’tan rahmet, ailesine başsağlığı dileriz.

Kamuoyuna saygıyla duyururuz. 28.04.2015

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörlüğü