AİBÜ Öğretim Üyesinin SAN-TEZ Projesi Patent Aldı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenen ve koordinatörlüğünü Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülsün Akdemir Evrendilek’in yaptığı Sanayi Tezleri Programı (SAN-TEZ) projesi, Arçelik A.Ş. buluş ödülüne layık görüldü ve Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan patent almaya hak kazandı.

Arçelik A.Ş. iş birliğiyle gerçekleştirilen “Ev Tipi Fırınlarda Koku Filtrelerinin Etkinliğinin İncelenmesi ve Mevcut Fırınlarda Uygulanması” adlı 01560-STZ-2012-2 numaralı proje kapsamında, ev tipi fırınlar için yeni bir baca ve filtre sistemi geliştirildi. Mevcut baca ve filtrelerde olmayan sistem sayesinde, istenmeyen kokular fırında tutularak sadece istenen kokuların dışarıya salınması sağlandı; sistem, ev tipi akıllı fırınlarda rahatlıkla kullanılabilecek.

Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Evrendilek, akıllı fırınlarda ön panel vasıtasıyla kullanıcının isteğine bağlı olarak on/off pozisyonunda çalışabilen elektronik ve farklı filtrelerden oluşan yeni bir baca ve filtre sistemi geliştirdiklerini ve bu sistemin akıllı fırınlara adapte edilebileceği sonucuna ulaştıklarını kaydetti.

Proje, Arçelik A.Ş.’nin buluş ödülüne layık görüldü. Prof. Dr. Gülsün Akdemir Evrendilek ödülünü, Faruk Ilgaz Tesislerinde düzenlenen törende aldı. Proje aynı zamanda, Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan patent almaya hak kazandı.

Önceki İçerikBolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden Mollaibrahimoğlu’na Ziyaret
    Sonraki İçerikKonferans:Sahra Tozlarının Doğaya Sağlığa Tarıma Etkileri ve Kutsal Kitaptaki Yeri