AİBÜ Öğrencilerinden ‘Dünya Süt Günü’ Etkinliği

    Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, Dünya Süt Gününde önemli bilgiler verdi. Süt bilimi hakkında uluslararası birikimi olan Prof. Dr. Hayri Coşkun, AİBÜ Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencileri Gıda Mühendisleri Odası Bolu Öğrenci Temsilciliğinin 21 Mayıs Dünya Süt Günü dolayısıyla düzenlenen bilgilendirme toplantısına katıldı.
    İzzet Baysal Kültür Merkezinde gerçekleşen toplantıya Prof. Dr. Hayri Coşkun’un yanı sıra Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Zorba ile öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Toplantının açılışında konuşan Gıda Mühendisleri Odası Bolu Öğrenci Temsilcisi Aysu Aktepe, Dünya Süt Gününün Uluslararası Sütçülük Federasyonunun aldığı bir karar ile 21 Mayıs 1956 tarihinden itibaren kutlanmaya başlandığını belirterek, “Gıda Mühendisleri olarak sütün tüm süreçlerini kontrol eden ve tüketimini kolaylaştıran misyonumuz ile Dünya Süt Günü ve sütün önemi ile ilgili farkındalık oluşturmayı amaçlıyoruz.” diye konuştu.
    Rektör Coşkun ise yaptığı konuşmada, süt tüketimi ile ilgili toplumda doğru bilinen yanlışlar olduğunu belirterek, Dünya Süt Gününde böyle bir bilgilendirme toplantısı düzenlendikleri için öğrencilere teşekkür etti. Konuşmasında özellikle pastörizasyon ve çiğ süt tüketilmesi ile ilgili medyada zaman zaman yanlış bilgiler aktarıldığını ifade eden Coşkun, süt tüketimi ile ilgili bilimsel olmayan bilgilere itibar edilmemesini istedi.
    ‘En Sağlıklısı Pastörize Süt’
    Prof. Dr. Coşkun, gelişmiş ülkelerde süt tüketiminin 80-90 litre, Türkiye’de ise 33 litre olduğunu belirterek, “Her yaştan insanımız süt içmeli, süt tüketimini mümkün olduğunca teşvik etmeliyiz.” dedi.
    Coşkun konuşmasında, sütün pastörize edilmesinin amaçlarını da anlattı. Coşkun, “Sütten kaynaklanan ve insanlara bulaştığı zaman ölüme yol açabilen ya da kalıcı hastalıklardan korunmak için bu işlemler yapılıyor. Bunların başında Brusella geliyor, çok kalıcı hasarlar yaratıyor. Sütteki pastörizasyon işlemi sağlık amaçlı yapılıyor.” şeklinde konuştu.
    Sütün pastörize edildiğinde besin kayıplarına yol açtığına ilişkin bilgilerin de yanlış olduğunu ifade eden Coşkun, “Sütün pastörize edilmesiyle ya da UHT işlemi görmesiyle sütün içindeki proteinlerde, herhangi bir kayıp söz konusu değildir. Diyelim bir bardak süt içtiniz, vücudun ihtiyacı olan vitaminlerden B1 vitamininin yüzde 10’unu, B2 vitaminin yüzde 30’unu, B12 vitamininin yüzde 70-80’ini alabilirsiniz.” diye konuştu.
    “Tereyağı, Kalp Hastalıklarına Yol Açmaz”
    Konuşmasında tereyağı hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Coşkun, “Tereyağı tüketimi ile kardiyovasküler hastalıkların oluşumu arasında bugün itibariyle yapılan çalışmalarda en ufak bir ilişki yok. Kaldı ki sütteki, tereyağına tadını kokusunu veren bulunan bazı yağ asitlerinin, vücutta kanser ve tümör oluşumunu geciktirdiği bilimsel olarak tespit edilmiştir. Tereyağı ile ilgili iddialar, bilimsel çevrelerce doğrulanmazsa bunlara inanmak yanlış olur.” dedi.
    Toplantının sonunda öğrencilere süt ikram edildi.

    Önceki İçerikAİBÜ ve Tayvan Arasındaki Diyalog Gelişiyor
    Sonraki İçerikDoktora Eğitim Kriterleri İçin Yeni Yol Haritası