Madagaskar’da Keşfettiği Yeni Çekirge Türü, Dünya Basınında Yankı Buldu

    Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ünal ve Londra Doğa Tarihi Müzesi’nden (Natural History Museum London) meslektaşı George Beccaloni, Madagaskar’da yapılan bilimsel çalışmalarda, Orthoptera takımına ait 1 yeni cins ve 7 yeni tür çekirge keşfettiler.

    Çalışmada çekirgelerde, diğer böceklerde de olduğu gibi, ilkel canlı gruplarında son derece nadir görülen muhtemel bir tek eşlilik olduğu sonucuna ulaşıldı. Çalışmanın sonuçları, Zootaxa adlı bilimsel dergide yayınlandıktan sonra, National Geographic, New York Times, BBC vb. önemli yabancı basın kuruluşlarında geniş yankı buldu.

    Çalışma kapsamında, zoocoğrafya açısından önemli bir ada ülkesi olan Madagaskar’da, Kaliforniya Bilimler Akademisi ve Londra Doğa Tarihi Müzesi tarafından son yıllarda gerçekleştirilen ekspedisyonlarda toplanan örnekler ile Avrupa müzelerinde 100 yıldan daha uzun süredir saklanan eski materyalincelenerek çekirge grubunun revizyonu yapıldı.

    Çalışmada, incelenen çekirgelerin sıra dışı morfolojik yapılarının yanı sıra, erkeklerin dişi partnerini terk etmeden, uzun süre koruma altına aldığı sonucuna ulaşıldı. Çalışmanın, türlerin doğal ortamlarında izlenerek, bu davranış şeklinin nedenlerinin ve ayrıntılarının ortaya çıkarılmasını konu alacak yeni bilimsel araştırmalara ışık tutacağı öngörülüyor.

    Önceki İçerikAİBÜ Rektörlüğü Mevlid Kandili Tebrik Mesajı
    Sonraki İçerikDünya’nın İlk Elektronik Kampüs Doğal Florası “İbuflora” Yayında…