51. Kütüphane Haftası Etkinlikleri

51.KÜTÜPHANE HAFTASI (30 Mart- 5 Nisan 2015)

Kütüphane Haftası her yıl Mart ayının son Pazartesi günü ile başlayıp  ve bir hafta boyunca çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Bu yıl  51. Kütüphane Haftası  30 Mart- 5 Nisan 2015 tarihleri arasında    “Kültürlerarası Diyalog” ve “Barış” temasıyla kutlanacaktır.

Kültürlerarası Diyalog dünya genelinde toplumlara mal olmuş, değişim ve farklılık gösteren  kültürlerin birbiriyle uyum içinde yaşaması amacıyla ortaya çıkan bir kavramdır. Kültürlerarası Diyalog  farklı kültürlerin  karşılıklı kültürel değerleri öğrenme, paylaşma, anlama yoluyla sağlanır. Kültürlerarası etkileşimde edebiyatın, bilimin ve sanatın  çok önemli bir yeri vardır.

Teknolojik gelişmeler neticesinde kaçınılmaz olan  kültürlerarası etkileşim ve diyalogtan düşünsel ürünler de nasibini almıştır. Bilgi çağında bu çeşitlilik kütüphane ve kütüphanecilerin gelişmesine, kütüphane kaynaklarının çoğalmasına vesile olmuştur. Kütüphaneciler ve bilgi profesyonelleri mesleki eğitimleri, duyarlılıkları, bilgi birikimleri ve deneyimleriyle kütüphanenin misyonlarının yaşama geçirilmesinde vazgeçilmez bir rol oynamıştır.  Kütüphaneciler  herhangi bir görüşün, grubun veya  toplumun belirli kısmının menfaatlerini gözetmeksizin, bağlı olduğu kütüphanenin elinde bulundurduğu bilgi kaynaklarını kullanıcıların etkin kullanılabilmesi için çalışırlar.

Kültürel çeşitlilik, düşünsel ürünlerin de çeşitli olması sonucunu doğurur. Bu çeşitlilik kütüphane dermelerini de kullanıcılara sunacağı, doğduğu kültürü yansıtan birbirinden farklı eserler açısından zenginleştirir. Dünya edebiyatına ve bilime katkı sağlayan değerli şair ve yazarlarımızın, bilim adamlarımızın kültürümüzün tanıtılmasında çok önemli yerleri vardır. Onların ürettiği edebi ve bilimsel eserler kütüphanelerde kullanıcıların hizmetine sunulur. Böylece kütüphaneler bilgiye erişimde üreten ile kullanıcı arasında vazgeçilmez bir rol üstlenir.

Kütüphaneler kullanıcılarına farklı kültürlerin çeşitli düşünsel ürünlerini sağlamakla mükellef olduğu kadar, kullanıcıların farklılıklarını göz ardı etmeden, toplumun her kesiminin bilgiye ve bilgi kaynağına erişimini sağlayarak evrensel değerlerin savunucusu olma konumundadır. Kütüphaneler sahip olduğu çeşitli eserlerle muazzam sayıda kaynaklarla, kullanıcılarına farklı kültür ürünlerini gözlemleyerek öğrenme fırsatını sunarak, toplumların kültür birikimlerinin korunmasını yaşatılmasını ve kültürel mirasın geleceğe aktarılmasını sağlar. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Kütüphanesi çalışanları olarak  bizler bilginin ve eğitimin gücüne inanıyoruz. Bu doğrultuda kütüphanenin gelişimine katkıda bulunan ve bulunacak olan  tüm kullanıcılarımıza, bağışçılarımıza ve akademisyenlerimize teşekkür ediyoruz.

Okuma kültürüne ve kütüphanelere yönelik farkındalığın oluşturularak  toplumsal bilincin artırılması, kullanıcıların kütüphanelerin sahip olduğu kaynaklardan etkin bir şekilde yararlanması, toplumun okuma, araştırma ve yaşam boyu öğrenme düzeyinin geliştirilmesi amacıyla Abant İzzet Baysal Üniversitesi Merkez Kütüphanesince hafta boyunca çeşitli etkinlikler yapılacaktır.

1. Kütüphane Haftası etkinlikleri 30 Mart 2015 Pazartesi günü saat 13.30’da AİBÜ Kültür Merkezi Pembe Salon’da yapılacak olan Açılış töreni ile başlayacaktır. Açılış töreninde saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunması ve açılış konuşmaları gerçekleştirilecektir. Türk Musikisi Topluluğu’nun sahne alacağı müzik dinletisinin ardından ve ödül töreni yapılacaktır.

31 Mart 2015 Salı günü Merkez Kütüphanede 09:00 -16:00 saatleri arasında (randevulu-gün boyunca) Kütüphane ve Hizmetlerinin Tanıtımı etkinliği gerçekleştirilecektir.

01 Nisan 2015 Çarşamba günü 12:30-13:00 AİBÜ Kültür Merkezi bahçesinde tüm Türkiye’de yapılacak olan “81 İlde Kitap Okuyoruz” -Okuma Etkinliği gerçekleştirilecektir. Program, 13:30 -14:30 saatleri arasında AİBÜ Kültür Merkezi Pembe Salon’da AİBÜ Dinleti Topluluğu’nun Şiir Dinletisi ile devam edecektir.

02 Nisan 2015 Perşembe günü 13:00-13:45 saatleri arasında AİBÜ Kültür Merkezi Pembe Salon’da              AİBÜ Müzik Bölümü Öğrencileri tarafından  Müzik Dinletisi etkinliği yapılacaktır. Ardından 19:30  -21:00 saatleri arasında AİBÜ Kültür Merkezi Mavi Salon’da Bolu Bölge Tiyatrosu tarafından ”İspinozlar” oyunu sahnelenecektir.

03.04.2015 Cuma günü Merkez Kütüphanede 09:00-16:00 saatleri arasında (randevulu-gün boyunca) Kütüphane ve Hizmetlerinin Tanıtımı etkinliği gerçekleştirilerek ve Kütüphane haftası etkinlikleri sona erecektir.

51. Kütüphane Haftamız kutlu olsun.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı

Afiş