16 Nisan Referandumuna Doğru Yeni Cumhurbaşkanlığı Sistemi Ele Alındı

    Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Mefkûre Topluluğu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen panelde, 16 Nisan referandumunda oylanacak anayasa değişikliği ve Cumhurbaşkanlığı sistemi ele alındı.

    Üniversitemizin Türkiye Gençlik Vakfı ve Cihannüma Bolu Temsilciliği ile ortaklaşa düzenlediği “Yeni Anayasada Gençlik ve Cumhurbaşkanlığı Sistemi” konulu panel, İzzet Baysal Kültür Merkezi Mavi salonda yapıldı. Paneli, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hayrettin Öztürk ve Bolu Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan ile akademisyenler ve öğrenciler takip etti.

    Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahaddin Menteş’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde avukatlar Cavit Tatlı ile Adem Yıldırım, mevcut parlamenter sistemin ürettiği sorunları, siyasal tarihimizden örnekler vererek ayrıntılarıyla açıkladılar; yeni sistemin getireceği değişikliklere yapılan eleştirileri cevapladılar.

    Panelde ilk sözü alan Yeryüzü Avukatları Derneği Başkanı Av. Cavit Tatlı, mevcut sistemde meclisin oluşmasında hiçbir dönem sorun yaşanmadığını ancak hükümetin kurulması ve cumhurbaşkanının seçilmesi aşamalarında Türkiye’de sürekli siyasi krizlerin yaşandığına dikkati çekerek, “Bu durum, mevcut sistemi sorgulamamıza neden oluyor.” dedi.

    “Cumhurbaşkanına Verilen Kararname Yetkisini, KHK’larla Karıştırmamak Gerekiyor”

    Konuşmasında eyalet sistemi ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle ilgili endişelere de açıklık getiren Tatlı, “Eyalet sistemine geçmiyoruz, bunun için eyaletlere yasama ve yargılama yetkisinin verilmesi gerek. Diyorlar ki başkanlıkla yönetilen ABD’de eyalet sistemi var. Oysa Almanya parlamenter sistemle yönetiliyor ama orada da eyalet sistemi var. Anayasanın ilgili maddelerinde bununla ilgili bir değişiklik olmadığı için bizim eyalet sistemine geçmemiz mümkün değil. Cumhurbaşkanı kararname ile değiştirirse deniliyor, Cumhurbaşkanına verilen kararname yetkisini OHAL’de uygulanan KHK veya normal süreçlerdeki KHK ile karıştırmamak gerekiyor. Cumhurbaşkanı kararnamesi, KHK’nın daha altında olan, bugünkü Bakanlar Kurulu kararlarına benzeyen, bakanlıkların çalışmasını sürdürebilmek için çıkarılan Ndüzenlemelerdir ve bunlar kanuna aykırı olamazlar. Kanunla düzenlenmiş bir alanda da düzenlenemezler.” ifadelerini kullandı.

    Cihannüma Hukuk Komisyonu Başkanı Av. Adem Yıldırım ise, anayasada sadece yönetimsel değişikliklerin yapılacağını ifade ederek, “Çift başlılığın, bürokrasinin, devlet sisteminin getirmiş olduğu tıkanıklıklar bizi 15 Temmuz darbe sürecine kadar getirdi. Biz buna son veriyoruz. Tıkanan sistemi kaldırarak yeniden önümüzü açacak, Türkiye’yi daha da hızlandıracak yeni bir sistem getiriyoruz. Bunu da milletimizin iradesine sunuyoruz.” diye konuştu. Panel, soruların yanıtlanması ve hediye takdiminin ardından sona erdi.

    Önceki İçerikBAMER Konferansları: Meşrutiyetten Cumhuriyete Önemli Gün ve Bayramlar
    Sonraki İçerik“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, Türk Devlet Geleneğinin Tahkim Edilmiş Halidir.”