12 Kasım Düzce Depreminin Yıl Dönümünde Anma Etkinlikleri Düzenlendi

    12 Kasım Düzce depreminin 19’uncu yıl dönümü nedeniyle Bolu’da anma etkinlikleri gerçekleştirildi. Merkezi Kaynaşlı olan ve hafızalarda derin izler bırakan depremde, 48’i Bolu’da 845 kişi hayatını kaybetmiş; 353’ü Bolu’da 4 bin 948 kişi ise yaralanmıştı.

    Kalıcı Konutlar mevkisinde bulunan Deprem Anıtı ve 12 Kasım Deprem Müzesi’nde anma etkinlikleri yapıldı. Etkinliklere; Bolu Valisi Ahmet Ümit, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaman, Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Tanrıkulu, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda vatandaş ve öğrenci katıldı.

    Bolu Valisi Ahmet Ümit ve protokol üyeleri, vatandaşlarla birlikte 12 Kasım Deprem Müzesi’ni gezdiler ve sergilenen fotoğrafları incelediler.

    Müzeyi gezdikten sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, depremden ders çıkardıklarını kaydederek, “Tabii konum itibari ile deprem güzergâhı üzerindeyiz. Depremleri hep yaşayacağız. Çok ciddi bir deprem geçirmesi dolayısıyla hem Düzce hem Gölcük hem de Bolu olarak ciddi kayıplar verdik. Binalarımızın dayanaksız olduğunu gördük. Depremi ciddiye almadığımızı gördük. Ancak depremden ders çıkarmasını Bolu olarak bildik. Diğer binalarımızın da check-up’ları yapılarak dönüşümünü sağlamak bizim görevimiz. Ölenlere Allah’tan rahmet diliyorum. İki depremi de kendi evinde yaşamış olan biri olarak söylüyorum. İnşallah o hissiyatı bir daha yaşamayız.” diye konuştu.

    Bolu Valisi Ahmet Ümit ise, depremle yaşamayı öğrenmek durumunda olduğumuzu bir kez daha hatırlatarak, “Herkesin bir hakkı var, doğanın da bir hakkı var. Doğanın ‘Bana ait’ dediği yere ev yapmamalıyız. Derenin içerisine ev yaparsak sel onu alır götürür. Heyelanın olduğu yere inşaat yaparsak heyelan onu da alır götürür.” diyerek inşaat sektöründeki firmaları uyardı.

    Vali Ümit, “Bilimin, tekniğin ve teknolojinin müsait olduğu yerlere ev yapmamız gerekiyor. Bu inşaatlarda çağın gerektirdiği tüm imkanları kullanmak gerekiyor. Deprem her an olacakmış gibi hareket etmeliyiz. Doğanın önüne geçilmez, gücünün karşısında durmayı öğrenmek zorundayız. Deprem her an olabilir. 1999 depreminden sonra devletimiz ve milletimiz el ele vererek herkesin yaralarını sardı ama bunun ne yazık ki giden canları getirmeye bir yararı olmadı. Tüm şehitlerimize Cenab-ı Hakk’tan rahmet diliyorum.” ifadelerini kullandı.

    Protokol üyeleri daha sonra, müzenin yanında bulunan 12 Kasım Deprem Anıtı’nı ziyaret ettiler. Ardından Bolu Valiliği ve Bolu Belediye Başkanlığı tarafından anma etkinlikleri kapsamında Demokrasi Meydanı’nda düzenlenen programa katılan protokol üyeleri, Bolu Afad, İtfaiye Teşkilatı ve Kızılay tarafından açılan stantları gezdiler. Program, 12 Kasım’da hayatını kaybedenlerin anısına okunan Mevlid-i Şerif’in ardından dualar okunarak sona erdi.

     

     

     

    Önceki İçerikUludağ Üniversitesi’nden Doç. Dr. İbrahim Gürses, BAİBÜ’de Konferans Verdi
    Sonraki İçerikYenilenebilir Enerjide Yeni Konular Semineri