Üniversite-Sanayi İşbirliğiyle Deri Sektörüne Katkı

    Gerede Meslek Yüksekokulu yürütücülüğünde Gerede Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğinde, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı destekli “Deri, Tekstil, Ayakkabı ve Moda Tasarım Öğrencilerinin Üretim ve Tasarım Yeteneklerinin Geliştirilmesi Projesi” kapanış töreni Gerede Meslek Yüksekokulunda gerçekleşti.

    Törene Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Him, Gerede Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Ersin Kaşka, Gerede Meslek Yüksekokulu Müdürü Bahattin Öztoprak, Gerede Belediyesi Başkan Vekili Cihan Saraç, İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Çetin, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Yatırım Destek Ofisi Uzmanı Ali Dizman ve akademisyenler katıldı.

    Gerede deri sektörü içerisinde ham deri imalatı ile ön plana çıkarken, katma değer sağlayacak ve istihdam oluşturacak deri ürünlerinin imalatının artırılması amacıyla Gerede Meslek Yüksekokulu ve Gerede Sanayi ve Ticaret Odası ortaklığında proje yapıldı.

    Doğu Marmara Kalkınma Ajansının desteği ile hayata geçen Deri, Tekstil, Ayakkabı ve Moda Tasarım Öğrencilerinin Üretim ve Tasarım Yeteneklerinin Geliştirilmesi Projesinin hedefi; deri ve deri ürünleri üretiminde tecrübe kazanılması ve pratiğe dönüştürülmesi, sektördeki eksikliklerin belirlenmesi, mezunların ve iş hayatına yeni girenlerin eğitimi, ayakkabıcılık, saraciye sektöründeki tecrübeli personel sayısında artışın sağlanması, bu alanda gerekli olan yeni modelcilerin eğitilmesi, üniversite, sanayi ve toplum işbirliği, ilçenin ayakkabıcılık ve diğer deri ürünleri alanında kümelenmenin olduğu bir merkez haline getirilmesi olarak belirlendi.

    Projenin kapanış töreninde konuşma yapan Gerede Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Bahattin Öztoprak, projeyi hazırlayan Öğretim Görevlisi Recep Soluk, Gerede Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Ersin Kaşka ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansına teşekkür ederek başladığı konuşmasında;  “Bu projeyle kazanılan makine ve yazılımlar sayesinde okulumuza gelen öğrencilerimiz bu gelişmiş makinaları kullanacaklar, beceri ve bilgileriyle diğer meslektaşlarından öne geçecekler. Aynı zamanda iş bulma ve istihdamda büyük avantaj sağlanacak. Tüm bunlarla birlikte bu kazanımlarımız topluma hizmet amacıyla da kullanılacak. Halk Eğitim Merkezi ve Gerede Gençlik Merkezi ile daha önceki yıllarda gerçekleştirdiğimiz gibi kurslar düzenleyeceğiz. Bu proje eğitim öğretim kalitesini arttırmada öğrencilerimiz ve Geredemize büyük katkı sağlayacak” dedi.

    “Deri öğrencilerine 5.000 TL maaşla iş garantisi veriyoruz”

    Proje ortaklarından Gerede Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Ersin Kaşka; Böylesine özel bir projenin ortağı olmaktan dolayı mutluluk duyuyorum. Gerede Sanayi ve Ticaret Odası olarak Gerede dericilik sanayini geliştirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Üniversite öğrencilerimizi önemsiyoruz, iş olanakları sunmak için çalışıyoruz. Üniversitemiz işbirliğinde çalışarak öğrencilerimize iş garantisi veriyoruz. Bu yıl dericilik bölümünü tercih eden 5 öğrencimize başarıyla mezun olduktan sonra aylık 5.000 TL maaşla istihdam garantisi veriyoruz. Öğrencilerimize Gerede’de sosyal ve kültürel alanda destek vermek için de üzerimize düşeni yapmaya hazırız dedi.

    “Deri Mühendisliği Bölümünü Kazandırabiliriz”

    Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Him konuşmasında; “Bu projede Üniversite-Sanayi ortaklığını, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı desteği ile deri sektörüne katkı sağlamak bizim için çok değerli. Gerede Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ersin Bey’in sektörün geliştirilmesi ile ilgili çabalarını takdirle karşılıyoruz. Bu konuda üniversiteyle olan işbirliği yaklaşımı da bizi çok memnun ediyor. Dericilik Mühendisliği Türkiye’de bir adet varmış ikincisi neden bizim üniversitemizde Gerede’de olmasın, bunun için de gerekli adımları atarız. Eğer Gerede’mizi dericilik sektörünün merkezi yapmak istiyorsak bunu destekleyecek bütün unsurların da burada olması lazım. Sadece 2 yıllık meslek yüksekokulu ile bunu yapamayız. Ersin Bey’in bahsettiği öğrencilere burs ve istihdam garantisi teşvikleri uygulanmaya devam ederse YÖK’ün de desteği ile Dericilik Mühendisliği Bölümünü Gerede’mize kazandırabiliriz. Bunların yanında iki yıllık dericilik programı öğrenci kontenjanlarının artırılmasını da sağlayabiliriz. Proje kapsamında okulumuza kazandırılan makine, yazılım ve teçhizatlarla öğrencilerimiz daha iyi eğitim almasını sağlanacak, mezun olduklarında sektöre olumlu şekilde katkı sağlayacaklardır. Bu projeyi oluşturan ve destek veren tüm paydaşlara teşekkür ediyorum” dedi.

    Konuşmaların ardından proje koordinatörü Öğr. Gör. Recep Soluk projeyle ilgili sunumunu gerçekleştirdi.

    12 ay süreli Deri, Tekstil, Ayakkabı ve Moda Tasarım Öğrencilerinin Üretim ve Tasarım Yeteneklerinin Geliştirilmesi Projesi 653.000 TL bütçesiyle Doğu Marmara Kalkınma Ajansından destek aldı.  Proje kapsamında; 14 adet bilgisayar, lazer kesim makinası, tekli deneme dolabı, deneme pervanesi, dikiş makinaları, tasarım programları, plotter çizim-kesim makinası, beş iplikli overlok makinası ve ayakkabı tasarım programı olmak üzere 31 kalem teçhizat, makine ve yazılımı Gerede Meslek Yüksekokuluna kazandırdı.

    Proje sunumu sonrasında katılımcılar atölyeleri gezerek makinaları incelediler.

    Önceki İçerikAşure Günü Aşure İkram Ediyoruz
    Sonraki İçerikÜniversitemizde Aşure Günü Aşure İkram Edildi