Rektör Coşkun, Dünya Kadınlar Günü’nde İdari Yöneticileri Ağırladı

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, eşi Bedia Coşkun ile birlikte, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle üniversitemizde görev yapan kadın idari yöneticilerle kahvaltılı toplantıda bir araya geldi. Kadın haklarının önemine değinen Coşkun, tüm kadınların Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı.

Toplantıda ilk olarak programın düzenlenmesine vesile olan Bolu Sağlık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Arzu İlçe bir konuşma yaptı. Dünya Kadınlar Günü’nün önemine işaret eden İlçe, “Demokratik, gelişmiş bir toplum olmak istiyorsak, kadınlara değer verilmesi, kadınların güçlendirilmesi, onlara eğitim, sağlık, siyaset, hukuk başta olmak üzere her alanda eşit fırsatların sunulması büyük önem taşımakta. Bu nedenle üniversitemizin kadın yöneticileri olarak hem birbirimizi desteklemek hem de ilimizde bulunan kadınları desteklemek adına sorumluluklarımız var. Bunlarla ilgili çalışmalar yapmalıyız.” diye konuştu.

Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun ise, kadın hak ve hürriyetlerinin önemine vurgu yaptığı konuşmasında, ülkemizin tarihinde kadına verilen değeri örneklerle hatırlattı. Coşkun, tarihi süreçte her toplumda kadının yerinin çok farklı olduğunu anlatarak, özetle, “Örneğin, asırlar önce yaşamış Ebu’l Gazi Bahadır Han’ın ‘Türklerde kadın erkeklerden daha değerlidir. Otağın asıl sahibi kadındır.’ gibi ifadeleri vardır. Hacı Bektaş-ı Veli ‘Bizim nazarımızda erkek kadın farkı yoktur.’ demiştir. Ertuğrul Bey’in annesi, Süleyman Şah’ın eşi Hayme Ana’nın eşiyle birlikte Kayı boyunu yönettiğini biliyoruz. Dolayısıyla tarihimize baktığımızda Dünya tarihine göre kadına yönelik olarak daha farklı bir durum söz konusudur. Kadının statüsü ile ilgili kara bir sayfamız yoktur. Tabii ki sorunlarımız vardır, daha fazla önemseyerek içinde bulunduğumuz bir takım sorunları da çok rahatlıkla halledebiliriz diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Rektör Coşkun: “Kadın ve Erkek Çalışan Sayısı Aşağı Yukarı Eşit Durumda.”

Konuşmasında eğitimin de önemine değinen Coşkun, AİBÜ’deki kadın çalışanların sayısı hakkında bilgi vererek, “Üniversitemizde kadın ve erkek çalışan sayısı aşağı yukarı eşit durumda. Kadın akademisyen sayımız 231 öğretim üyesi olmak üzere toplam 568, erkeklerde ise toplam 815. İdari personel sayımız 370 kadın, 434 erkek. Hemen hemen yakın rakamlar. İster kadın ister erkek olalım, önemli olan insanımıza ve devletimize hangi hizmeti üretiyor olduğumuzdur.” şeklinde konuştu.

Toplantının sonunda Rektör Coşkun, kadın yöneticilerle birlikte anıt logonun önünde fotoğraf çektirdi. Bu fotoğraf, yapımı kısa süre önce tamamlanan anıt logonun önünde resmî olarak çekilen ilk fotoğraf oldu.

Önceki İçerikBAMER Yayınları Tanıtım Toplantısı
    Sonraki İçerikMutfağın Duayen Kadınlarından Öğrencilere Altın Tavsiyeler…