BAMER’de Nevruz’un Tarihimizdeki Ve Kültürümüzdeki Önemi Ele Alındı

    Balkanlar’dan Orta Asya’ya kadar geniş bir coğrafyada baharın gelişini müjdeleyen Nevruz, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde (BAİBÜ) gerçekleştirilen etkinlikle kutlandı.

    Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi (BAMER) tarafından tarihi Gülezler Konağı’nda Nevruz programı düzenlendi. Programa; Bolu Valisi Ahmet Ümit, BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

    “Nevruz Önem Kazandı”

    Programda ilk olarak Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Kıbrıs konuştu. Kıbrıs, Nevruz’un ülkemizde de önem kazandığını belirterek, “Türk dünyasındaki Türk devletlerinin ortaya çıkışından sonra Nevruz daha bir önem kazandı. Nevruz, ‘Yeni Gün’ anlamına gelen, baharın gelişinin kutlanması olayıdır. Türk dünyasının sembolik birleşmesinden sonra bizim ülkemizde de Nevruz, her yıl geleneksel anlamda kutlanmaya başlandı. Dolayısıyla bu tarihte yurdumuzda Nevruz ile ilgili etkinlikler yapılıyor” dedi.

    “Nevruz Türklerin Kadim Bir Bayramı”

    Etkinlik kapsamında Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güngör Karauğuz, “Hitit Dünyasından Bir Nevruz Efsanesi” konulu konferans verdi. Nevruz’un bir Türk geleneği olduğunun altını çizen Prof. Dr. Karauğuz, “Nevruz, Türklerin kadim bir bayramıdır. Kelime Farsçadan gelmiştir. ‘Yeni gün’, ‘Yeniden diriliş’ manasına gelir.” dedi.

    Hititler ve Mezopotamya’daki uygarlıklarda Nevruz kutlama gelenekleri hakkında ayrıntılı bilgi veren Prof. Dr. Karauğuz, en önemli Anadolu uygarlıklarından biri olan Hititler’deki Nevruz kutlamalarıyla günümüz dünyasındaki kutlamalar arasındaki benzerliklerin önemine işaret etti. Karauğuz, özetle “Bu kutlamalar için erken kalkılır, temiz kıyafetler giyilir. Kabirler ziyaret edilir ve üzerlerine su dökülür. Kurbanlar kesilir. Müzik eşliğinde destanlar okunur. Özel ekmekler yapılır, özel yemekler yenilir. Çeşitli yarışmalar düzenlenir, oyunlar oynanır. At ve sığır gibi hayvanların kurban edilmesi, ardından etlerin kazanlarda pişirilmesi ve yağmur dualarıyla devam eder. Nevruz; baharı, yenilenmeyi, canlanmayı, bolluk ve bereketi sembolleştirmektedir.” ifadelerini kullandı.

    Konferansın sonunda Prof. Dr. Güngör Karauğuz’a Vali Ahmet Ümit tarafından teşekkür belgesi verildi. Vali Ümit, burada yaptığı konuşmada, gelenek ve göreneklerimize sahip çıkmanın önemine değinerek, Nevruz Bayramı’nın tüm Türk ve İslâm coğrafyasına hayırlı olması temennisinde bulundu; Nevruz programının hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

    Etkinliğin devamında Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Kıbrıs, Nevruz şiirleri okudu; BAMER Türk Halk Müziği Topluluğu bahar türküleri seslendirdi. Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Kıbrıs ve BAMER üyelerine ise Prof. Dr. Güngör Karauğuz tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.

    Haber ve Fotoğraflar: Gazetecilik Bölümü Son Sınıf Öğrencisi Sevgi Pilgi

    Önceki İçerik18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü / Konferans
    Sonraki İçerikTurizm Fakültesinin İstihdam ve Kariyer Günlerine Büyük İlgi