BAİBÜ STEM Çocuk Atölyesinde Robotik Kodlama Öğreniyorum

Eğitim: BAİBÜ STEM Çocuk Atölyesinde Robotik Kodlama Öğreniyorum!

Program Koordinatör ve Eğitmenleri

• Dr. Öğr. Üyesi Pelin AKSÜT ve Dr. Öğr. Üyesi Türker SEZER

Program Yardımcı Eğitimcileri

• Kader KARAKURT
    • Dilara CANOĞLU
    • Kübra SUCU
    • Ravza Gül POLAT
    • Beyza Nur TEMURTAŞ

Ön Kayıt İçin TIKLAYINIZ

Eğitim İçeriği

Erken çocukluk döneminde çocukların yaparak yaşayarak, ilk elden, keşfetmelerine olanak sağlayan eğitim öğretim yaklaşımlarından biri olan STEM özellikle son yıllarda ülkemizde çalışmalarda yer almaktadır. STEM kavramı Science, Technology, Engineering ve Mathematics kelimelerinin kısaltmalarından oluşmuştur. STEM yaklaşımına uygun eğitim faaliyetlerine ve uygulamalarına katılmalarını sağlamak ülkemizin bu çağdaki çocuklara yapabileceği en önemli yatırım alanlarından biri olarak görülmektedir. Yarının mühendisleri bugün blok köşesinde köprüler kuruyor, yarının bilim insanları, düşen bir yaprağın yapısını inceleyerek saha çalışması yapıyor olabilir. Onların keşfedilmelerini ve bilimsel düşünceye sahip olmalarını, özgün, yaratıcı, farklı bir bakış açısı geliştirmelerini, 21. yy becerileri olarak belirlenen tüm becerilere sahip olmalarını sağlamak, bu alandaki tüm paydaşların katkı ve katılımı ile gerçekleşebilir. Bu doğrultuda BAİBÜ STEM Çocuk Atölyesinde çocukların öğrenme ortamlarında fen, matematik, teknoloji ve mühendislik disiplinlerine ilişkin olumlu yönde tutum geliştirebilmeleri ve bunları günlük yaşamlarına adapte edebilecekleri ilişkilendirmeleri ilk elden deneyimlerle görecekleri bir uygulama süreci gerçekleştirilmesi ve çağın gereklerine uygun olarak bireylerin sahip olması gereken becerileri kazanmaları amaçlanmaktadır.

BAİBÜ STEM Çocuk Atölyesinde 5 yaş ve üzerindeki çocuklara programlama ve kodlama mantığını öğretmek için tasarlanmış sevimli robot setleri ile problem çözme becerisine yönelik hazırlanan program içeriği sayesinde sıralama, tahmin ve problem çözmeyi çocuklar kazanabileceklerdir. Eğitim uygulamaları ile erken dönemde çocukları algoritma mantığı ile tanıştırarak oluşturulacak temel üzerine çocuklar ileriki yaşlarda pek çok kodlama dilini kolayca öğrenmek için gerekli mantığı kavramış olacaklardır. Çocuklar okuma-yazma bilmeden kolaylıkla kodlamaya başlayabilecekleri renkli, kolay kullanımlı ve arkadaş canlısı robotlar ile çocukların ekran olmadan ve kurulum gerektirmeden kullanma kolaylığı ile bilgisayarsız kodlama- elle yapılan kodlama becerilerini geliştirmeye fırsat tanımaktadır. Bu eğitimde çocukların programlama kavramları hakkında sağlam bir temel almaları için harika bir araç olan programlamayı, algoritmaları, sıra (queue), hata ayıklama (debugging) ve yineleme (recursions) yi kazanmaları amaçlanmaktadır. Ayrıca, matematiğe ilişkin çocuklar blokları bir sıra dahilinde çıkarıp toplarlar ve dört işlemi kullanarak programlama yapabilecek; mesafe ve konum hesaplaması yapacaklardır. Sosyal ve duygusal gelişime ilişkin çocuklar açık uçlu oyun yoluyla özgüven kazanarak etkinlik uygulamalarında onları takım olmaya ve birlikte çalışmaya yüreklendirecektir. Mantıksal akıl yürütmeye ilişkin mesafeleri, şekilleri ve değişik konumları tartışarak karşılaştıkları problemlere çözüm üretecekleri fırsatlar sunulacaktır. İletişim becerilerine dair robotları programlamak için mevcut hikayeleri dikkatle dinleme, sorular sorarak anlamaya çalışacaklardır. Çocuklar sonrasında kendi hikaye kurgularını oluşturup paylaşırlar. Nihai olarak eğitime katılan çocuklar verilen hedefe farklı yollardan ulaşarak, problemler karşısında kendi özgün çözüm yollarını oluşturarak yaratıcı problem çözme becerisini kazanabileceklerdir.

Eğitime Kimler Başvurabilir?

• Eğitime 5-7 yaş çocuklar başvuru yapabilir ve katılabilir.

Eğitimin Yapılacağı Yer

• Eğitim Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Okul Öncesi Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde yer alan BAİBÜ STEM Çocuk Atölyesi’nde gerçekleştirilecektir.

Eğitim takvimi

Etkinlik uygulamaları 7 Nisan-26 Mayıs 2022 tarihleri arasında 8 hafta boyunca her Perşembe saat 14:00-16:00 arasında gerçekleştirilecektir.

• Eğitim süresi: 16 saat
    • Eğitim ücreti: 600 TL

Eğitime katılım sürecini başarı ile tamamlayan çocuklara Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sürekli Eğitim ve Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan Resmi “BAİBÜ STEM Çocuk Atölyesinde Kodlama Öğreniyorum!” katılım belgesi verilecektir.

1. Hafta: Basit Makineler Setleri ve Gears Gears Gears Yapı İnşa Setleri Uygulamaları ile basit kodlama
    2. Hafta: Bee- bot sınıf seti ile robotik kodlamaya giriş uygulamaları
    3. Hafta
    • Bee- bot ve mahallemiz matı ile robotik kodlama uygulamaları
    • Bee- bot ve gezegenler matı ile robotik kodlama uygulamaları
    • Bee- bot ve kırmızı başlıklı kız matı ile robotik kodlama uygulamaları
    • Bee- bot ve meyveler matı ile robotik kodlama uygulamaları
    1. hafta
    • Bee- bot ve meslekler matı ile robotik kodlama uygulamaları
    • Bee- bot ve hayvanlar matı ile robotik kodlama uygulamaları
    • Bee- bot ve Türkiye-Şehirler matı ile robotik kodlama uygulamaları
    • Bee- bot ve sayılar matı ile robotik kodlama uygulamaları
    • Code & Go robot mouse activity set ile robotik kodlama etkinlikleri I
    1. Hafta
    • Code & Go robot mouse activity set ile robotik kodlama etkinlikleri II
    • Cubetto Ahşap Robotik Kodlama Seti ile Hikayelerle Problem Çözme
    • Botley® Robotik ve Kodlama Aktivite Seti uygulamaları
    • Kapanış Töreni ve Katılım belgelerinin takdimi.

SUYAM: Öğr.Gör. Sezin ÇATANA KULELİ

Kurs Ücretleri eğitimin başlangıcından sonra yatırılacaktır.

Önceki İçerikErasmus+ Öğrenci Öğrenim Hareketliliği Başvuru Sonuçları
    Sonraki İçerikSağlık Eğitimi Öğrenci Materyalleri Sergisi