Tarihçi Ekrem Şama, İstanbul’un Fethini Anlattı

    Tarihçi-yazar Ekrem Şama, İstanbul’un fethi ile Mekke’nin fethi arasında ilginç benzerlikler olduğunu belirterek, “Mekke’nin fethine giderken son gece Efendimizin emriyle 10 bin ateş yakılmıştı. İstanbul’un fethinde de Bizans’a korku veren uygulamalar yapıldı.” dedi. Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) İnsan ve Medeniyet Topluluğu tarafından düzenlenen ‘Yeni Fetihler İçin, Fetih Nesli, İstanbul’un Fethi’ konulu konferansı, tarihçi-yazar Ekrem Şama verdi.

    Hz. Muhammed’in Hendek Savaşı sırasında ‘İran, Yemen, Bizans, Roma ve İstanbul’un fethedileceği müjdesini verdiğini hatırlatan Şama, “Eyüp Sultan hazretlerinin mezarının keşfi fethin gerçekleşeceğinin açık bir işareti oldu.” şeklinde konuştu.

    Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’un fethi için, inanç ve kararlılığının yanında dönemin en yenilikçi stratejilerini kullandığını anlattı. Şama, “28 Mayıs’ı 29 Mayıs’a bağlayan gece puslu ve karanlık bir gece. Birdenbire bütün ordugahlar ve donanma ateşler ve fenerlerle aydınlatılmış, bütün toplar gümbürdüyor. Askerler tekbir getiriyor. Bizans dehşet içinde, bu olay bir sünnettir. Mekke’nin fethine giderken son gece Efendimizin emriyle yakılan 10 bin ateşi hatırlatıyor. İstanbul’un fethinde de aynısı yapılmıştır.” diye konuştu.

    Önceki İçerikLetonya Üniversitesi Öğretim Üyeleri AİBÜ’de Seminer Verdi
    Sonraki İçerikAnadolu’nun Kıyafet Tarihi AİBÜ’de Konuşuldu