Doğu Türkistan’daki Müslüman Türkler, Türkiye’nin Desteğini Bekliyor

    Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Kurucu Başkan Yardımcısı Hayrullah Efendigil, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde verdiği konferansta, Doğu Türkistan’daki Türk ve Müslümanların kendi ata yurtlarında yıllardır Çin zulmüne karşı direndiğini vurgulayarak, bu davada Türkiye başta olmak üzere tüm İslâm ülkelerinden destek beklediklerini söyledi.

    Genç İnsani Yardım Vakfı (İHH) Öğrenci Topluluğu tarafından İzzet Baysal Kültür Merkezi Mavi Salonda, “Doğu Türkistan’da Son Durum” adlı konferans düzenlendi. Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan konferansta konuşan Hayrullah Efendigil, Müslüman Uygur Türklerinin Çin zulmü altında neler yaşadıklarına ayna tuttu.

    “Bölgedeki insanlar sadece Türk ve Müslüman oldukları için dünyanın hiçbir yerinde görülmemiş bir soykırıma tabi tutulmaktadır.” diyen Efendigil, özetle “Doğu Türkmenistan’da insanlarımız ağır şartlarda yaşamaktadırlar. Onlar şu anda ibadetlerini yapamıyorlar. Evlerinde dini kitap, tespih vb. bulunduramıyorlar. Namaz kılmaları yasaklandı. Devlet, insanların camilere gitmesini de yasakladı. Türk ve Müslümanlara ait olan giysiler, Türk ve Türkiye gibi kelimeler yasaklandı. Bunlara karşı çıkan bazı gençler idam edildi. Müslümanların ibadetleri Çin’de yasa dışı faaliyetler olarak gösteriliyor. Kendi vatandaşlarına dini özgürlük veren Çin, Uygur Türklerini bu haklarından mahrum bırakmaktadır. Her şey Çin’in istediği gibi işlemekte ve Türkistan var olma mücadelesi vermektedir.” ifadelerini kullandı.

    Türkiye ve İslâm ülkelerinin bu zulme karşı sessiz kaldıklarını iddia eden Efendigil, Türkiye’nin Arakan Müslümanları ve Filistinlilere verdiği destekleri Müslüman Uygur Türkleri için de beklediklerini vurgulayarak, özetle “Türkiye, Çin’in resmi beyanlarını dikkate almamalı. Türk medyası konuyu gündeminde tutmalı. Acil olarak insan hakları bağlamında çalışmalar yapılmalı, sivil toplum kuruluşları bu konuyu gündemlerine almalı.” dedi.

    Öğrencilerden gelen soruları cevaplayan Hayrullah Efendigil’e hediye takdiminin ardından konferans sona erdi.

    Haber ve Fotoğraflar: Gazetecilik Bölümü 4’üncü Sınıf Öğrencisi Sevgi Pilgi

    Mevcut makalenin kısa URL'si : https://ajanda.ibu.edu.tr/jujk
    Önceki İçerikBolu Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’nda “Kariyer Günleri” Düzenlendi
    Sonraki İçerikI. “DİN-FELSEFE-EĞİTİM” Öğrenci Sempozyumu