TÜBİTAK 1514 Programı, Üniversite-Fon İş Birliğini Sağlıyor

    Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Girişimci-Yatırımcı Buluşmaları semineri düzenlendi. Akademisyenler ve yüksek lisans öğrencilerine yönelik düzenlenen seminerde, TÜBİTAK’ın 1514 programı ve program kapsamındaki üniversite-fon iş birliğinin önemi ve faydaları anlatıldı.

    İzzet Baysal Kültür Merkezi Pembe Salonda gerçekleştirilen semineri, ida Finansal Yatırımlar Dan. Tic. Ltd. Şti’den Cem Baytok ve Anıl Gökçen Körpınar birlikte verdi. TÜBİTAK’ın 1514 programı hakkında bilgi verilen seminerde Cem Baytok, “Bu programda şu iki amaç var: Üniversitelerimizin Teknoloji Transfer Merkezlerinin bir kapasite ve yetenek artırımı ihtiyacı var. Yani araştırmacıların ticarileşebilecek projelerinde sadece patent almakla ya da patentleri lisanslamaya çalışmakla sanayileşmeye ve ticarileşmeye geçemiyoruz ya da bunlar istediğimiz hızla olmuyor. Bu arada dünyada lisanslama ve patent satışı dışında aslında ‘şirketleşerek büyüme’ diye bir kavram başladı. Türkiye olarak bütün potansiyelimize rağmen bunu kullanamıyoruz.” dedi.

    “Araştırma ve ürünleşme süreçlerini, büyüyebilecek bir işin nasıl olması gerektiğini, ne tür bir işe evrimleşirse yatırım alabileceğinizi size ilk elden aktarabilecek bir platform oluşturulabilirse kendi üniversitenizde, işin temelini bu oluşturuyor.” diyen Baytok, “Bunun olması için Teknoloji Transfer Ofislerindeki ve Teknoparklardaki ekiplerin sizi yönlendiriyor olması lazım. Yani proje fikrinizi ya da patentlenen işinizi gördüğünüzde ‘Hocam buradan şöyle bir iş çıkar, buna odaklanmak yerine şöyle bir iş modeliyle ilerleseniz, fiyat ve getiri beklentilerinize bunları böyle tanımlasanız, şu fonlarla bir ön sohbet yapsanız da onlardan aldığınız geri bildirimle aslında önümüzdeki 24-36 aydaki çalışmalarınızı odaklasanız daha iyi olur’ diyebilecek bir kabiliyete ulaşması lazım Teknoloji Transfer Ofislerinin. Bunun olabilmesi için de onların bizi tanıyor olması ve birlikte çalışıyor olmamız lazım. Bu yüzden TÜBİTAK, Üniversiteler fonları seçsin, sonra da bu seçtiği fonlara yatırımcı olsun. Ama sadece yatırımcı olup sessiz ortak olarak kalmasın. Bütün süreçte bizlerden sürekli, yaklaşık 10 yıllık bir ilişki bu, bilgi alsın. O bilgiyi de bütün akademisyenlerine iletsin istiyor.” ifadelerini kullandı.

    TÜBİTAK’ın bu program için üniversitelere finansal kaynak sağladığını kaydeden Baytok, “Üniversiteler arasında iş birliği platformu oluşturmak istiyoruz” dedi. Seminer, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

    Önceki İçerikBilgiden-Bilince Konferansları
    Sonraki İçerikTÖMER’in Yeni Öğrencileri, Üniversitemiz Yönetimi ile Tanışma Yemeğinde Biraraya Geldi.