Güzel Sanatlar’da Bolu ve Samsun Arasında İşbirliği

    Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) arasında geliştirilen kültürel ve sanatsal etkinliklere yönelik iş birliği; karşılıklı atılan adımlarla somutlaşmaya başladı.

    Bu çerçevede söz konusu iş birliğinin mimarları olan BAİBÜ ve OMÜ Güzel Sanatlar Fakültelerinin paydaşlığında “Geleneksel Sanatın Günümüz Sanatına Etkileri” başlıklı panel Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı’nın katılımıyla OMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

    “Geleneksel Sanatın Günümüz Sanatına Etkileri”nin, farklı alt başlıklarla kapsamlı bir biçimde ele alındığı panelin konuşmacıları ise Panel Yöneticisi OMÜ GSF Endüstriyel Tasarım Bölümü emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Memduh Erkin; OMÜ GSF Dekan Vekili ve Resim Bölümü Başkanı Prof. Dr. Metin Eker, Dr. Öğr. Üyesi Engin Güney (OMÜ GSF Resim Bölümü), Dr. Öğr. Üyesi Erdem Oğuz (BAİBÜ GSF Resim Bölümü), Dr. Öğr. Üyesi Gülten Kurt’tan (BAİBÜ GSF Geleneksel Türk Sanatları Bölümü) oluştu. Paneli ayrıca, BAİBÜ ve OMÜ’lü öğretim elemanları ile kalabalık bir öğrenci topluluğu takip etti.

    Her iki üniversitenin Güzel Sanatlar Fakültelerine mensup öğretim üyelerinin panelist olarak yer aldığı etkinlikte, BAİBÜ’den Prof. Dr. Nesrin Kalyoncu ve Doktorant Cemal Özata’nın saz, cura ve piyanoyla performanslarını sergiledikleri müzik dinletisi beğeniyle izlendi.

    Panel öncesi katılımcıları selamlayan OMÜ GSF Dekan Vekili Prof. Dr. Metin Eker, Samsun ve Bolu arasındaki sanatsal ve kültürel bir iş birliği projesinin hayata geçirildiğini belirterek “İlk etkinliğimiz Bolu’da sergi ve panelle başlamıştı. Hem sanatsal ve kültürel anlamda hem Bolu’nun doğal güzelliklerine de tanık olarak çok güzel 2 gün geçirdik. Sağ olsunlar, bizleri konukseverlikleriyle çok mutlu ettiler, diğer yandan da entelektüel doygunluk babında verimli 2 gün yaşadık. Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Genel Sekreter Vekili Doç. Dr. Samettin Gündüz ve Prof. Dr. Nesrin Kalyoncu Hocalarıma ve bizleri ağırlayan diğer BAİBÜ mensuplarına huzurlarınızda bir kez daha çok teşekkür ediyorum. Bugün de bizler ev sahibi olarak ikinci etkinliğimizi yapacağız. Yine Bolu’daki gibi benzer etkinliklerle özdeş bir çalışmaya imza atacağız kanaatindeyiz.” şeklinde konuştu.

    “Bu etkinlikler silsilesiyle interaktif bir ortam hedefledik”

    Müzik dinletisinin ardından başlayan panelde, Moderatör OMÜ GSF Endüstriyel Tasarım Bölümü emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Memduh Erkin bu etkinlikler silsilesinin interaktif bir ortam oluşturmayı hedeflediğini ve bu doğrultuda dinleyici olarak katılanları, aktif bir biçimde konuşulup tartışılanlara dâhil etmek istediklerini söyledi. Prof. Dr. Erkin konuşmasında kültürel ve sanatsal faaliyetler adına, kendilerini sorumlu hissettiklerini ve bu güzelliklerin üreticisi, paylaşıcısı ve yayıcısı olma rolünü üstlendiklerini de sözlerine ekledi.

    “Üniversitelerde geleneksel sanat dalları günümüzde ne yazık ki geri planda kalmıştır”

    Panelin ilk konuşmacısı BAİBÜ GSF Geleneksel Türk Sanatları Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Gülten Kurt, “Geleneksel Türk Sanatlarının Günümüzdeki Yeri ve Önemi” başlığını taşıyan sunumunun ilk bölümünde geleneksel Türk sanatlarına çalışmalarıyla hizmet etmiş akademisyenlerden ve onların çalışmalarından söz etti. Sonraki bölümlerde ise üniversitelerdeki geleneksel Türk sanatları bölümlerine değinen Dr. Öğr. Üyesi Kurt “Son 10 yılda üniversitelerde açılan geleneksel Türk sanatları bölümlerinin, bazı büyük üniversitelerde sürdürülebilirliği sağlanmış olsa da bugün başka sorunlarla karşı karşıya kalınmaktadır ve üniversitelerde çağdaş sanat alanları ön planda yerini alırken bu sanat dallarının ne yazık ki geri planda kaldığı bir gerçektir. İnce bir bakış açısı, ruh, derin bir mana ve hassas bir çalışma gerektiren bu alanlarda yapılan son derece güzel tasarımlar, sanatın bilimle birlikte anlam kazandığını göstermektedir.” sözlerine yer verdi.

    “Günümüz sanatını anlamak için çok boyutlu bakış gerekiyor”

    OMÜ GSF Resim Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Engin Güney de günümüzde yaşanan dijitalleşmenin etkileri ve sonuçlarını “Dijital Kültür Ekseninde Değişen Sanat” temasıyla katılımcılarla paylaştı. Sunumunda günümüz sanatının değişim ve dönüşümüne odaklanan Dr. Öğr. Üyesi Engin “Günümüz sanatını anlamak istiyorsak onun meydana gelişini hazırlayan fiziksel ve sosyal çevreyi, kültürel ögeleri değerlendirmek, yeni teknolojilerle biçimlenen anlayış farklılıklarını ve algı boyutlarını kavramak gerekiyor.” sözleriyle bu dönüşümün dinamiklerini ele aldı.

    “Sanatçılar tekrar zanaatkârlığa dönmeli”

    Diğer panelist BAİBÜ GSF Resim Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Erdem Oğuz ise “Günümüz Sanatında Zanaatkâr Sanatkâr” odaklı sunumuyla endüstrileşme sonucunda öldüğü kabul edilen zanaatkârlığın iyi ve nitelikli ürünler koyan kişilerle tekrar ön plana çıktığını belirtti. Ülkemizde GSF mezunlarının işsizlik gerçeğiyle yüzleştiğine vurgu yapan Oğuz, “Mezunlarımız sanatsal becerilerini, yetenekleri ölçüsünde üreterek ortaya koymalı. Açılan büyük sanat atölyelerinde kapasitelerini sergileyerek söz konusu handikabı aşabilirler. Aynı şekilde birikimlerini harmanlayarak sanayinin farklı sektörlerinde kullanabilirler. Bu bağlamda sanatçılar, tekrar zanaatkârlığa dönmeli.” diye konuştu.

    “Geleneksel sanat, kültürel sermaye ve miras olarak kabul edilmeli”

    Panelin kapanışını “Çağdaş Sanatın Geleneksel Sanata Bakışı” başlığı altındaki sunumuyla yapan OMÜ Dekan Vekili Prof. Dr. Metin Eker ise özellikle çağdaş toplum ve insan ilişkileri üzerine eğilerek bu bağlamda sanatın ve sanatçının bakış açısını tartıştı. Sunumunda sanatçının topluma bakışını da irdeleyen Dekan Vekili Eker geleneksel sanatın, kültürel sermaye ve miras olarak ele alınması gerektiğine işaret ederken “Çağdaş sanat ve sanatçı maalesef bu yaklaşıma zarar veriyor.” değerlendirmesinde bulundu.

    Panelin ardından yapılan forumda katılımcı akademisyen ve öğrencilerin bu konulardaki görüş ve değerlendirmelerine de yer verildi.

     

    Önceki İçerikProf. Dr. Mustafa Alişarlı’dan OMÜ Rektörlüğü’ne Ziyaret
    Sonraki İçerikBAİBÜ ve OMÜ Öğretim Elemanlarından Karma Sergi