Yeni Akademik Yılın İlk Dersini Prof. Dr. Ersin Nazif Gürdoğan ve Prof. Dr. Mehmet Karaca Verdi

    Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi 2018-2019 Akademik Yılı’nın ilk dersini, Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin Nazif Gürdoğan ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca verdi.

    2018-2019 Akademik Yılı Açılış Töreni, ilk ders programıyla devam etti. Oturum Başkanlığını Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun’un yaptığı programda, Prof. Dr. Ersin Nazif Gürdoğan “Girişimcilik”, Prof. Dr. Mehmet Karaca ise “Dijital Dönüşüm” konusunda sunum yaptılar.

    Programda ilk sözü alan Prof. Dr. Ersin Nazif Gürdoğan, teknolojik gelişmeler sayesinde yeni dünyanın artık cep telefonları gibi düz ve kare şeklinde olduğunu anlatarak, “Yeni dünyada uzaklık- yakınlık, gece-gündüz farkı yok, gizlilik yok. Bu dünyada yerli malı üretenler değil dünya malı üretenler güçlü oluyorlar. Bu dünyada kalite, dürüstlük, üniversiteler ve girişimciler pasaport taşımıyor. Bu dünyada, başka yerde şubemiz yok, anlayışına yer yok. Bolu’da ayağınızı yere sağlam basmak istiyorsanız, Tokyo’da, Moskova’da, Pekin’de, Paris’te, Londra’da, dünyanın her yerinde olmanız gerekiyor. Üniversiteler de bulundukları şehrin, bulundukları ülkenin dışına çıkmazlarsa uluslararası standartlarda üretim yapamazlar, öğrenci yetiştiremezler, bilimsel çalışmalar yapamazlar.” dedi.

    Yeni dünyaya şeklini verenlerin başında 3’üncü kuşak üniversitelerin geldiğini vurgulayan Prof. Dr. Gürdoğan, “3’üncü kuşak üniversiteler eğitim ve araştırmanın yanında araştırmaları uygulamaya dönüştüren üniversitelerdir, yani girişimciliği geliştiren üniversitelerdir. Yapılan çalışmaları; sanayiye, topluma, iş dünyasına, siyasal ve kültürel yapıya taşıyan üniversitelerdir. Artık yeni bir toplum var, bilgi toplumu. Bu toplumda ülkelerin gücü, ne toprak ne de sermaye büyüklüğünden geliyor. Bu toplumların gücü, gençlerden geliyor. Yeni dünyanın üretici güçleri artık gençler. Bu gençlerden biri hepimizin telefonunu cebimizde taşıdığımız Apple kurucusu Steve Jobs. Öyle bir ürün geliştiriyor ki bütün dünyayı dönüştürüyor.” diye konuştu.

    “BAİBÜ, Gerçekten 3’üncü Kuşak Üniversite Olma Yolunda Çok Önemli Adımlar Atmış Durumda”

    “Yeni dünya, herkesin katkıda bulunabildiği sınırsız bir dünya.” diyen Prof. Dr. Gürdoğan, özetle “Bütün üniversitelerin birbirleriyle alışveriş içinde olduğu bir dünya. Bu dünyanın fatihleri artık girişimciler. 80’li yıllardan sonra ülkemizde bu bağlamda büyük mesafeler kat edildi. Artık Türkiye tüketen değil üreten bir ülke. Sanayi toplumu olma aşamasını neredeyse tamamlamış, bilgi toplumu olma yolunda önemli adımlar atan bir ülke. Bilgi toplumu olabilmek için elimizdeki en büyük sermaye, üniversitelerimiz. Sayın Rektörümüzün ve Ahmet Bey’in anlattıklarından gördük ki Bolu İzzet Baysal Üniversitesi gerçekten 3’üncü kuşak üniversite olma yolunda çok önemli adımlar atmış durumda. Yakın zamanda da TÜBİTAK’ın girişimcilik endeksinde yer alacağını düşünüyorum. Bolu bölgesi kolaylıkla Silikon Vadisi’ne dönüşebilir. Tarım, hayvancılık, turizm ve sağlık sektöründe çok önemli adımlar atabilir.” ifadelerini kullandı.

    İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca ise “Dijital Dönüşüm” konusunda bir sunum gerçekleştirdi. İTÜ’nün tarihi ile bilim ve teknoloji uygulama sistemleri hakkında örneklerle ayrıntılı bilgi veren Prof. Dr. Karaca, “Silikon Vadisi kopyalanamaz, kopyalanması mümkün değil. Mutlaka farklı bir girişimcilik modeli oluşturmanız lazım.” diyerek, İTÜ Girişimcilik Ekosistemini nasıl kurduklarını anlattı. Prof. Dr. Mehmet Karaca, İTÜ Ginova, İTÜ Arı Teknokent, İTÜ Çekirdek, İTÜNOVA ve İTÜ Gate çalışmaları hakkında bilgi verdi.

    Sunumların ardından soruları cevaplayan konuk akademisyenler Prof. Dr. Ersin Nazif Gürdoğan, Prof. Dr. Mehmet Karaca ve Rektör Prof. Dr. Orhan Uzun’a, Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ve Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.

    Mevcut makalenin kısa URL'si : https://ajanda.ibu.edu.tr/yo2h
    Önceki İçerikAnneler Üniversitede Eğitim Programı Başladı
    Sonraki İçerikBAİBÜ 2018-2019 Akademik Yılı Törenle Başladı