Zihin Engelli Bireylerin Hayatları, “Üretimde Ben de Varım” Projesiyle Değişiyor

    Bolu’da zihin engelli bireylerin iş hayatına kazandırılarak üreten ve ülkemiz ekonomisine katkı sağlayan vatandaşlar olmaları için önemli bir proje hayata geçirildi.

    Ülkemizde yaklaşık 9 milyon ve Bolu’da 6 bin engelli bulunuyor. Bolu’da yaklaşık 3 bin civarında olduğu tahmin edilen ve 23 yaşından sonra örgün eğitimden destek alamayan ancak halk eğitimden destek alan zihinsel engellilerin belli alanlarda iş sahibi olabilmeleri ve kendi hayatlarını sürdürebilmeleri büyük önem taşıyor. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörlüğü’nün de destek verdiği “Üretimde Ben de Varım” projesi, toplumla iç içe, üreten ve mutlu bireyler yetiştirmeyi hedefliyor.

    Bolu Belediye Başkanlığı Kent Konseyi Özel Bireyler Meclisi, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Milli Eğitim İl Müdürlüğü, Sağlık İl Müdürlüğü, İş-Kur, İzzet Baysal Halk Eğitim Merkezi ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi iş birliğinde, 23 yaşını ve eğitim sürecini tamamlamış zihin engelli bireylere yönelik “Üretimde Ben de Varım” projesi başlatıldı.

    Proje kapsamında ilk olarak zihin engelli bireylere, iş yerine uygun psikososyal davranışlar edinebilmeleri için eğitim veriliyor. Yaklaşık 10 aydır devam eden ve 27 Ağustos 2018 tarihinde tamamlanacak eğitimin ardından ikinci eğitim, 1 Ekim 2018-31 Ağustos 2019 tarihleri arasında verilecek. Eğitim sürecinde; iletişim, ikna becerileri, öfke ve stres kontrolü, istismar, bilgisayar ve internet bağımlılığı, iş yerine uygun ve uygun olmayan davranışlar vb. başlıklar altında uygulamalı bilgiler veriliyor. Eğitimde yer alan engelliler farkındalık, kendini ifade edebilme, uygun tepkileri verme konuşlarında bilgi ve becerileri kazanıyorlar. Özel bireyler, eğitim kapsamındaki el sanatları kursunda ise, el emeği göz nuru ürünler hazırlıyorlar.

    Bolu Belediyesi Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde halen devam eden eğitimleri, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamit Coşkun ile Köroğlu Devlet Hastanesi’nde psikolog olarak görev yapan Arzu Babat Avşar veriyor. Zamanla eğitmen ve öğrenci sayısının artırılmasının planlandığı projede, eğitimin ardından zihin engelli bireylerin iş hayatına kazandırılması hedefleniyor. Bu kapsamda, korumalı iş yerlerinin açılması için de çalışmalar yapılıyor.

    Proje kapsamında ayrıca, zamanlarının çoğunu zihin engelli bireylerle geçiren ebeveynlere de destek verilecek. Özel bireylerin ebeveynleri ile işverenler de eğitimlerden faydalanacaklar.

    Önceki İçerikTaziye ve Başsağlığı Mesajı
    Sonraki İçerikAyvaz Elektromobil’e TÜBİTAK’tan İki Ödül…