AİBÜ Öncülüğünde Moldova’da Uluslararası Tarım Kongresi Düzenlendi

    Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi öncülüğünde, Komrat Devlet Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Moldova Devlet Ziraat Üniversitesi iş birliğiyle, 3-6 Mayıs 2018 tarihleri arasında Moldova’da Uluslararası Tarım Kongresi gerçekleştirildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Başbakanlığa bağlı TİKA’nın desteğiyle düzenlenen kongreye, 143’ü Türkiye’den 200’ü aşkın bilim insanı ve sektör temsilcileri katıldı. Kongre kapsamında, üç üniversite arasında iş birliği protokolü imzalandı.

    Kongrenin açılışı, Komrat Devlet Üniversitesi’nde yapıldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Müsteşar Yardımcısı Hasan Özlü’nün de aralarında bulunduğu Türk heyetini, Komrat Devlet Üniversitesi Rektörü ve Gagauzya Meclis Üyesi Prof. Dr. Serghei Zaharia, Moldova Devlet Ziraat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Valerian Balan ve Komrat Devlet Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Serghei Kara karşıladı. Karşılamada Türk heyete Gagauz geleneklerince çörek ikram edildi.

    Kongrenin açılış konuşmalarını Gagauz Yeri Özerk Bölgesi Tarım Bakanı Alexander Kendigelen ve Tarım Bakan Yardımcısı Alisa Torlak ile Gagauzya Meclis Başkanı Vlademir Kısa yaptı. AİBÜ Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Turan Karadeniz ise yaptığı konuşmada, Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Alişarlı’nın iyi niyet temennilerini ve selamlarını iletti.

    Açılış konuşmalarının ardından Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Kişinev Temsilcisi Selda Özdenoğlu, TİKA’nın Moldova’da devam eden ve tamamlanan projeleri hakkında aydınlatıcı bilgiler verdi.

    Üniversiteler Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı

    Kongrede, Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Komrat Devlet Üniversitesi ve Moldova Devlet Ziraat Üniversitesi arasında iş birliği protokolü imzalandı.

    Kongrede, Ziraat Yüksek Mühendisi Tanfer Dinler, Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen, Prof. Dr. Dimtiry Mihaylovic Parmaclı ve Prof. Dr. Iurie Melnic tarafından çağrılı bildiriler sunuldu. Bilim insanlarının Moldova tarımının mevcut durumu ve önerileri değerlendirdikleri özel oturumun ardından diğer oturumlara geçildi.

    Kongrenin sonunda Kongre Sonuç Bildirgesi yayınlandı. Kongre, Komrat Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serghei Zaharia’nın yaptığı teşekkür konuşmasıyla sona erdi.

    Kongre programı kapsamında Türk heyeti, Gagauzya Özerk Bölgesi’nin geleneksel bayramı Hederlez şenliklerinin resmi açılışına katıldı. Komrat Devlet Üniversitesi’nde eğitim gören Türk ve Gagauz öğrencilerin halk oyunları ve geleneksel şarkıları beğeniyle izlendi. Komrat’a bağlı Kongazcık köyüne yapılan ziyarette ise Türk heyeti, köyün ileri gelenleri ve köy halkı tarafından sevgiyle karşılandı.

    Önceki İçerikZiraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Mezuniyet Töreni
    Sonraki İçerikMengen İzzet Baysal Aşçılık ve Gastronomi Eğitim Kampüsü’nün Temel Atma Töreni