2. Abdülhamid’den Atatürk’e Modern Türkiye Konferansı…

    Özellikle Sultan Abdülhamid dönemine ilişkin çalışmalarıyla tanınan Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahdettin Engin, “Yaptığı icraatların etkilerinin günümüzde halen devam ediyor olması, kurmuş olduğu müesseselerin hâlâ ayakta ve ülkeye hizmet veriyor olmaları, 2. Abdülhamid’i önemli ve değerli kılıyor.” dedi.

    Ahmet Yesevi Eğitim Topluluğu tarafından 2. Abdülhamid’in vefatının 100’üncü yılı anma etkinlikleri kapsamında “2. Abdülhamid’den Atatürk’e Modern Türkiye” konulu konferans düzenlendi. İzzet Baysal Kültür Merkezi Pembe salonda gerçekleştirilen konferansa, Yakın Çağ Osmanlı tarihi uzmanı Prof. Dr. Vahdettin Engin ve eşi Eğitimci-Yazar Emel Engin konuk oldu.

    Konferansta, Emel Engin’in sorularını cevaplayan Prof. Dr. Vahdettin Engin, 2. Abdülhamid’in tarihimizdeki önemine ilişkin soruyu, “33 yıl iktidarda bulunmuş bir yakın dönem padişahı olduğu için ve netice itibariyle döneminde yapmış olduğu icraatların etkilerinin günümüzde halen devam ediyor olması, kurmuş olduğu müesseselerin hâlâ ayakta ve ülkeye hizmet veriyor olmaları, 2.Abdülhamid’i önemli ve değerli kılıyor. Trablusgarp’tan Balkan ve 1. Dünya Savaşı’na kadar uzun süren savaş dönemini ve bu dönemin getirdiği yıpranmışlıkları hesaba katmadan Osmanlı’dan Cumhuriyete nasıl geçildiğini değerlendiremeyiz. Bunları değerlendirdiğimizde görüyoruz ki, Atatürk’ün devraldığı Türkiye, aslında 2. Abdülhamit’in ülkesi değildir.” ifadelerini kullandı.

    1. Abdülhamid’in ülkenin ciddi siyasi ve ekonomik sorunlarını akılcı yöntemlerle çözüme kavuşturduğunu anlatan Prof. Dr. Engin, Berlin Anlaşmasıyla, Ayastefanos’la Balkanlar’da üç parçaya bölünen Osmanlı topraklarının bütünlüğünü sağlayarak İstanbul’u koruduğunu ve ülke gelirinin 15 katına ulaşan borç miktarını, tüm olumsuz şartlara rağmen iktidarının son dönemlerinde gelir seviyesiyle eşitlemeyi başardığını söyledi. Prof. Dr. Vahdettin Engin, terakkiye önem veren bir padişah olarak nitelediği 2. Abdülhamid’in, demiryollarından, tarımda ve eğitimde yaptığı modernleşme çalışmalarına kadar önemli yatırımları hakkında da bilgi verdi.

    Konferans, hediye takdiminin ardından sona erdi.

    Önceki İçerikKonferans: “Her Yönüyle Afrin Harekatı”
    Sonraki İçerikAİBÜ Satranç Turnuvası