Tarımsal Eğitimin 172. Yıl Dönümü AİBÜ’de Kutlandı

    AİBÜ Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi tarafından tarımsal eğitim ve öğretimin 172’nci yıl dönümü dolayısıyla İzzet Baysal Kültür Merkezi Pembe salonda kutlama programı düzenlendi.

    Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan programa, Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Vahdettin Çiftçi ve Prof. Dr. Erol Ayaz, Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Naci Tüzemen ve Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen, Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, Genel Sekreter Doç. Dr. Samettin Gündüz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan Dr. Mehmet Küçük, Ziraat Mühendisleri Odası Bolu İl Temsilcisi Niyazi Kalfa ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

    Programda ilk konuşmayı fakülte öğrencileri adına Berna Bolu yaptı. Üniversitemizde aldığı eğitimin kendisine çok şeyler kattığını anlatan Bolu, “Üniversitemizde öğrendim ki ziraat, müstakil bir bilim dalını değil, bir biyolojici kadar biyolojiyi, bir işletmeci kadar iktisat ilmini, gelecek nesilleri yetiştiren bir öğretmen gibi çiftçileri yetiştirmeyi, daha sayamadığım nice bilim dallarını içerisine kapsayan bir kurummuş. Bu kadar kapsamlı bir eğitim kurumundan inşallah mezun olarak ülkemize hizmet etmek en büyük amacımız.” dedi.

    Ziraat Mühendisleri Odası Bolu İl Temsilcisi Niyazi Kalfa ise, Ziraat ve Tarım sektöründe meslek icra ederken birçok bilim dalına vakıf olmak durumunda olduklarını söyledi. Sektörde yaşanan sorunlara değinen Kalfa, bu manada çiftçilerin, ziraat mühendislerinin ve sektör çalışanlarının emeklerinin çok değerli olduğunu ifade etti.
    Dekan Prof. Dr. Karadeniz: “Tarımda Güzel İşler Yapılıyor”

    AİBÜ Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, programda yaptığı konuşmada, Anadolu’da tarımın 3 bin yıldır yapıldığını ifade ederek, tarımsal eğitimin 172’nci yıldönümü vesilesi ile Ülkemizdeki tarım eğitimi hakkında bilgi verdi. Karadeniz, “Bugün ülkemizde 19 tarım meslek lisesi var. Her yıl 1800 öğrenci bu liselere kayıt yaptırıyor ve toplamda 7 bin öğrenci eğitim görüyor. Yine Ziraat Fakültelerinde halen 25 bin öğrenci eğitim öğretimini sürdürüyor.” diye konuştu.

    Türkiye tarımının son 20-25 yılda izlediği gelişmeyi rakamlarla açıklayan Karadeniz, “Bugün, 77.7 milyon dekar ekili alanda ülkemizin buğday üretimi 22.6 milyon ton, mısır üretimi 6.4 milyon ton, ay çiçeği keza 1.4 milyon ton, toplam sebze üretimi 30.3 milyon ton, meyve üretimi ise 19 milyon ton olarak gerçekleşmektedir.” şeklinde konuştu.

    Türkiye’nin dünya tarım üretimine sağladığı katkılara da değinen Karadeniz, “Fındık, incir ve kayısıda birinciyiz. Kiraz, vişne, ayva, haşhaş tohumu ve keçi sütü üretiminde yine birinciyiz. Bal üretiminde ikinciyiz. Kivi, çilek, karpuz, kavun vb. ürünlerin üretiminde de ülke olarak iyi durumdayız.” dedi. Prof. Dr. Karadeniz, yüzölçümü küçük olmasına rağmen Türkiye’nin üretimde Çin ve Hindistan’ın ardından üçüncü sırada geldiğine dikkati çekerek, çiftçilerimizin ve ziraatçilerimizin özveriyle Türk tarımına önemli katkılar sağladıklarını söyledi.

    Açılış konuşmalarının ardından Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Hakkı Akyoloğlu ve öğrencilerinin müzik dinletisi sunuldu.

    Prof. Dr. Şen: “Dünyada Tarımı Gelişmeden Sanayide ve Teknolojide Gelişmiş Bir Ülke Yoktur”

    Tarımsal eğitimin 172’nci yıldönümü kutlama programında “Tarım ve İnsan” başlığı altında konferans veren Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen, “Tarımın önemi hiçbir zaman ve dönem azalmaz. Dünyada tarımı gelişmeden sanayi ve teknolojide gelişmiş bir ülke yoktur.” dedi.

    Konuşmasında gençlere tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Şen, özetle “Makamlar ve meslekler insanı yüceltmez, makamları ve meslekleri yücelten, onları iyi icra eden insanlardır. Bizler de potansiyelimizi en iyi şekilde kullanarak, mesleğimizi en iyi şekilde yerine getireceğiz. Son yıllarda mesleğe rağbetin arttığını görüyoruz. Zenginleşen ve gelişen ülkelerde sağlıklı beslenme ve tarımın önemi de artar. Son yıllarda özellikle organik tarımın önemi arttı. Ziraat eğitimi üretici bir eğitimdir. Bir ziraatçinin masası olmaz, ziraatçinin ayağı toprağa, çamura basar.” ifadelerini kullandı.

    Dekan Prof. Dr. Tüzemen: “Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu, Birçok İlklerin Rektörüdür.”

    Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Naci Tüzemen ise “Tarımda İz Bırakanlar” başlığı altında Erzurum Atatürk Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu’nun idareci ve akademik yönlerini ayrıntılarıyla ele aldı.

    “Bıyıkoğlu hocamız, bilim adamlığını, çalışkanlığını, kendi mücadeleci kişiliğini çalıştığı kuruma nakşeden, Erzurum Atatürk Üniversitesi’ne birçok boyutlar kazandıran değerli bir bilim adamıdır.” diyen Prof. Dr. Tüzemen, Kemal Bıyıkoğlu’nun yazdığı “Genel Zootekni” kitabının, işlenen konular ve verilen bilgiler itibariyle ülkemizde bu alanda yazılan en iyi kitap olduğunu söyledi. Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu’nun çok önemli hizmetlerde bulunduğunun altını çizen Tüzemen, “Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu, birçok ilklerin rektörüdür ve o yıllarda yaptıkları devrim niteliğinde uygulamalardır. Bıyıkoğlu hocanın gayesi, devletini seven, vatanına sahip çıkan, kültürünü, tarihini bilen, bir gençliğin yetişmesidir.” ifadelerini kullandı.

    Rektör Prof. Dr. Alişarlı: “Bolu’da Bir Tarım Üniversitesi Kurulabilme Potansiyeli Var”  

    Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ise, konferansların ardından yaptığı konuşmada, “İlime emek vermiş insanları hatırlamak vefadır.” diyerek, bir vefa örneği sergileyen Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanlığı’na ve programın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

    Bolu’nun potansiyeli çok geniş, önemli bir ilimiz olduğunun altını çizen Alişarlı, Bolu’da 3-4 üniversitenin rahatlıkla kurulabileceğini kaydetti. Alişarlı, “Bunlardan biri, Bolu Teknik Üniversitesi olabilir. Bunların içerisinde sağlık, spor ve turizmi barındıracak bir üniversite potansiyeli var. Bu programda anlatılanlarda, tarım üniversitesi potansiyelinin de var olduğunu görüyoruz. Ümit ediyorum ileride bunların hepsi olacak. İnşallah daha ileri adımlar atabiliriz ve hem tarımda hem de teknolojide ve diğer alanlarda, ilimize ve bölgemize örnek olacağız.” diye konuştu.

    AİBÜ’de yapılan Tarımsal Eğitimin 172’nci yıldönümü kutlama programı, akademik teşvikte dereceye girenlere başarı belgelerinin takdim edilmesi ve akademik aşama kaydeden öğretim üyelerine biniş giydirme töreninin ardından sona erdi.

    Önceki İçerikAİBÜ Rektörlüğü Taziye Mesajı
    Sonraki İçerikAİBÜ’de Yerli Güneş Pili ve Paneli Üretildi