Dünya Hemşireler Haftası Kutlanıyor

    12-18 Mayıs Dünya Hemşireler Haftası nedeniyle Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde (AİBÜ) kutlama programı düzenlendi. Bolu Hemşirelik Komitesi tarafından Kongre ve Kültür Merkezi Yeşil salonda düzenlenen programda, Uluslararası Hemşireler Birliği’nin (ICN) hedeflerinden biri olan yoksulluğun ortadan kaldırılmasına yönelik olarak “Göç, Yoksulluk ve Hemşirelik” konusu ele alındı.

    Programın açılış konuşmasını yapan Bolu Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nevin Çıtak Bilgin, hemşirelik mesleğinin sağlık hazinesinin korunmasında son derece önemli yere sahip olduğunu belirterek, “Hemşirelik, geçmişten günümüze tıp biliminin de ilerlemesiyle çok önemli aşamalar kaydetmiş, sağlık sisteminin vazgeçilmez bir unsuru olmuştur. Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü 2015 yılı verilerine göre, sağlık sektörü Türkiye’de yaklaşık 800 bin kişi istihdam etmekte. Bu personelin 150 binini hemşireler oluştururken 2023 yılında ihtiyaç duyulan hemşire sayısının 315 bin olacağı öngörülmekte. Bu rakamlardan hemşire ihtiyacımızın artarak devam ettiğini görmekteyiz. Hemşire meslektaşlarımızda yoğun çalışma koşulları içerisinde özveriyle çalışmalarını sürdürmekteler.” diye konuştu.

    “Hedef, Yoksulluğun Ortadan Kaldırılması”

    ICN’in hedeflerinden birinin yoksulluğun ortadan kaldırılması olduğunun altını çizen Bilgin, “Fiziksel, sosyal ve kültürel olarak bireyleri ve toplumu etkisi altına alan göç ve yoksulluk, en fazla kadın, çocuk ve yaşlı vb. bireyleri etkilemektedir. Ülkemizde yaklaşık 3.5 milyon göçmen olduğu göz önüne alınırsa göç eden bireylerin sağlık koşullarının geliştirilerek sürdürülmesi, sorunlarla baş edebilme becerilerinin artırılması, kronik ve bulaşıcı hastalıklar konusunda eğitim ve izlemlerin yapılması, yalnız sağlıkla ilgili değil sosyal haklarının da savunuculuğunun yapılmasında hemşirelerimize önemli görevler düşmekte.” şeklinde konuştu.

    Bolu Sağlık Yüksekokulu Müdür Vekili Yrd. Doç. Dr. Saadet Can Çiçek ise hemşireliğin diğer mesleklerde olduğu gibi toplumun gereksinmelerinden ortaya çıktığını anlatarak, “Hemşirelik, Florence Nightingale’in sadece kendi ulusundan insanlara bakım verme davranışıyla başlayan, şu anda Uluslararası Hemşireler Birliği’nin temasında yer alan her insana bakım verme davranışına doğru devam etmektedir. Birliğin gelişme hedeflerini, mutlak yoksulluk ve açlığı ortadan kaldırmak, her kesimin temel eğitim almasını sağlamak, çocuk ölümlerini azaltmak, anne sağlığını iyileştirmek, kadınların konumunu güçlendirmek ve toplumsal cinsiyeti geliştirmek, HIV, AIDS, kanser, sıtma ve diğer hastalıklarla mücadele etmek, çevresel sürdürülebilirliği sağlamak, kalkınma için uluslararası iş birliğini geliştirmek diye sayabiliriz.” ifadelerini kullandı.

    Açılış konuşmalarının ardından Yrd. Doç. Dr. Meral Gezici Yalçın “Göç ve Toplumsal Kabul”, Yrd. Doç. Dr. Dilek Eroğlu “Kırsal Alanda Göç ve Yoksulluğun Cinsiyeti”, Yrd. Doç. Dr. Makbule Tokur Kesgin “Göç ve Hemşirelik”, Ebe Gülsemin Yurtseven ise “Göçmen Birimi Uygulamaları” konularında sunum yaptılar. Hemşirelik Haftası, sosyal program kapsamında spor karşılaşmaları ve gezi programlarıyla devam edecek.

     

    Önceki İçerikGençlerle Başbaşa: “Akademi Üzerine Düşünceler”
    Sonraki İçerikBolu Meslek Yüksekokulu Mezuniyet Töreni