Mengen’in Modernize Edilmiş Geleneksel Kıyafetleri AİBÜ’de Sergilendi

    Koordinatörlüğünü Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Bolu MYO Tekstil, Giyim, Ayakkabı ve Deri Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Filiz Yıldız’ın yaptığı “Bolu İli Mengen İlçesindeki Geleneksel Tekstil Dokumalarında Doğal Boya Kullanımı ve Ürün Geliştirme” konulu BAP projesi kapsamında Mengen’in geleneksel kıyafetleri modernize edilerek Bolu MYO’da düzenlenen defilede sergilendi. Proje kapsamında ayrıca, çalışma sonucu elde edilen doğal boyalar kullanılarak tasarlanan ürünlerin yer aldığı sergi açıldı.

    Proje kapsamında, Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi (BAMER) ile Bolu MYO tarafından “Bolu Yöresel Kumaşları” konulu konferans ve ardından “Poğ’dan Esintiler” defilesi düzenlendi. Aynı zamanda proje araştırmacıları olan İstanbul Ticaret Üniversitesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Habip Dayıoğlu ile Öğr. Gör. Haluk Duğa tarafından proje tanıtıldı ve konferans verildi. Konferansa, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, Mengen Belediye Başkanı Turhan Bulut, Bolu MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hasan Lök, BAMER Müdürü Yrd. Doç. Dr. Azize Aktaş Yasa, Proje Araştırmacısı Doç. Dr. Nigar Merdan ve Arş. Gör. Şeyda Eyüboğlu ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

    Konferansın ardından Proje Araştırmacısı Özge Ayşegül Fişenk’in tasarladığı Mengen’e ait modernize edilmiş 40 geleneksel kıyafet ile özel günlerde hâlâ kullanılmakta olan 10 yöresel kıyafet, düzenlenen defilede sergilendi. Defilede, üzerinde ay-yıldız bulunan Türk Bayraklı kırmızı elbise, büyük beğeni topladı; şehitlerimiz anısına okunan şiir konukları duygulandırdı. Defilenin sonunda Özge Ayşegül Fişenk’e Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu; Haluk Duğa’ya ise Yrd. Doç. Dr. Azize Aktaş Yasa tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.

    BAMER Sergileri kapsamında ise tarihi Gülezler Konağı’nda “Doğadan Dokuya” sergisi açıldı. Serginin açılışına Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Bolu Valisi Aydın Baruş’un eşi Nagihan Baruş, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Sergide, proje kapsamında elde edilen doğal boyalar kullanılarak hazırlanan eserler yer aldı.

    Haber-Fotoğraf: Canan Konyaoğlu, Nilüfer Korkut

    Önceki İçerikErasmus+ 2016-2017 Akademik Yılı Staj Hareketliliği ve 2017-2018 Akademik Yılı Öğrenim Hareketliliği Başvuruları Hk. Duyuru
    Sonraki İçerikErasmus KA1 Eğitimi Duyurusu