Rektör Coşkun’dan 15 Temmuz Konferansı

    Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi BAMER’in düzenlediği geleneksel konferansların bu yılki ilk konuğu oldu. Tarihi Gülezler Konağı’nda düzenlenen konferansta Coşkun, “Biz, Tarihimiz ve 15 Temmuz” başlığı altında, 15 Temmuz hain darbe girişimini tarihimizdeki benzer olaylarla birlikte ele aldı.

    Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erol Ayaz ile çok sayıda akademisyen ve öğrencinin ilgiyle izlediği konferansta Rektör Coşkun, konuşmasına, tarihimize olan özel ilgisinden ötürü böyle bir konuyu ele almak istediğini belirterek başladı. Tarih boyunca 16 devlet kuran Türklerin binlerce yıllık tarihinde zaman zaman ihanet ve kışkırtmalarla karşı karşıya kaldığına dikkati çeken Coşkun, bu ihanet ve kışkırtmaları örneklerle anlattı.

    Konferansa, Orhun Yazıtları’ndan örnekler vererek başlayan Prof. Dr. Coşkun, Bilge Kağan’ın anıt mezarında, zaman zaman kinayeli bir anlatımla milletine yönelik, “erken kandırılıyorsunuz” ifadelerinin yazılı olduğunu, Bilge Kağan’ın, yine aynı yazıtlarda, milletine, bunu tekrarlamamalarını öğütlediğini söyledi.

    Konuşmasını tarihimizden örnekler vererek sürdüren Rektör Coşkun, özetle “Büyük Selçuklu Devleti’nin son sultanı Sencer, bir Oğuz boyuna esir düşer ve bundan sonra imparatorluk çöküş sürecine girer. Yine Osmanlı Devleti’ne baktığımızda 100 yılı aşkın bir süre Anadolu Selçukluları ve diğer beyliklerle mücadele etmek zorunda kalmıştır. Oysa bunlar kardeş devletlerdir aslında. Timur hadisesinde de, hem içeriden hem dışarıdan birtakım güçlerin, Timur’a Yıldırım Beyazıd aleyhine bilgilendirme yaptıklarını görüyoruz. Sonuçta Osmanlı, Fetret dönemine giriyor bu arada. Yani, yine bir fitne ve ihanet neticesinde bir yıkım çıkıyor karşımıza.” ifadelerini kullandı.

    “15 Temmuz, İnşallah Son Örnek Olur.”

    Fatih Sultan Mehmet’in Uzun Hasan’la karşılaştığı Otlukbeli Savaşı’nda da benzer olayların yaşandığına dikkati çeken Coşkun, özetle “Tarihimizde bu örneklere rastlıyoruz maalesef. Kişisel görüşüme göre, zayıf bir tarafımız, kolay kandırılma ve kolay ayrışma özelliğimiz var. Buna rağmen, her zaman güçlü olmuşuz ve bunların üstesinden gelmeyi ve tekrar toparlanmayı başarmışız. Atatürk’ün ‘Dahilî ve haricî bedhahların olacak” ifadesi de bu ihanetlerin tarihi bir gerçeği olduğunu ifade ediyor.” dedi.

    15 Temmuz hain darbe girişimi ile bir ihanet örneği daha yaşadığımıza işaret eden Coşkun, özetle “İçimizden bir hain grup, hiç de tahmin edemediğimiz; büyük bir hainliği milletimize yaşatmış oldu. 15 Temmuz inşallah son örnek olur ve milletimiz böyle bir ihaneti bir daha asla yaşamaz. İhanetin büyümesini, ihanetin bütün ülkeyi kasıp kavurmasını, memleketi yangın yerine çevirmesini büyük bir kabiliyetle önledik. Kendimizi ve gücümüzü gördük. Bizi tanımayanlara kendimizi bir kez daha tanıtmış olduk. Biz, 15 Temmuz’da Dünya’ya millet kavramının ne demek olduğunu bir kez daha gösterdik. Bu gücümüzü ve kabiliyetimizi kaybetmemeliyiz.” diye konuştu.

    Konferansın sonunda Rektör Coşkun’a BAMER Müdürü Yrd. Doç. Dr. Azize Aktaş Yasa; 10-12 Ekim 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilen 6. Uluslararası Köroğlu Sempozyumu’na katkı sağlayan öğrencilerimize de akademisyenler tarafından teşekkür belgeleri takdim edildi.

    Önceki İçerikAİBÜ Rektörlüğü Başsağlığı ve Taziye Mesajı
    Sonraki İçerikAİBÜ Rektörlüğü Basın Açıklaması