Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümlerinin Sorunları, AİBÜ’de Düzenlenen Çalıştayda Ele Alındı

    Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi tarafından Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölüm (YHEYB) Çalıştayı düzenlendi. Başkanlığını YÖK Tarım, Orman ve Su Ürünleri Konseyi Başkanı ve Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İrfan Aslan’ın yaptığı çalıştayda, yaban hayatının Dünya’daki ve Türkiye’deki durumu, eğitimdeki güncel sorunlar ile istihdam ve unvan sorunları ele alındı.

    Rektörlük Toplantı Odası’nda iki oturum şeklinde gerçekleştirilen çalıştaya, AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Turan Karadeniz ve Düzce, Kastamonu, İstanbul, Çankırı Karatekin, Karadeniz Teknik ve AİBÜ’den akademisyenler ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı temsilcileri de katıldı.

    Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun, başta Ziraat ve Orman olmak üzere özellikle Fen Bilimleri fakültelerinin ihtiyaçlarının, YÖK ve ilgili kurum ve kuruluşların tavsiyeleri doğrultusunda, gelişmiş ülkeler baz alınarak, ülkenin ihtiyaçları ve potansiyeli ölçüsünde ele alınması gerektiğini söyledi. Bu tür çalıştayların, sorunların irdelenmesi ve çözüm üretilmesi açısından çok faydalı ve önemli olduğunu ifade eden Rektör Coşkun, bu açıdan, çalıştayın, üniversitemizde düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

    Üniversitemizde söz konusu durumlar dikkate alınarak ve ülkemizin ve bölgemizin ihtiyaçları düşünülerek, temel ziraat bölümlerinin yanı sıra Tohum Bilimi ve Teknolojisi, Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği ile Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi bölümlerinin açıldığını ifade eden Coşkun, bu alanlarda, bilimsel bilgi üretecek, nitelikli insan kaynağı yetiştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

    Prof. Dr. İrfan Aslan: “Meslek Tanımı ve Unvanları Yeniden Düzenlenmeli.”

    Prof. Dr. İrfan Aslan ise, özellikle Ziraat, Orman ve Su Ürünleri fakültelerinin ihtiyaçlarını ele aldığı konuşmasında, 1946 yılından beri uygulanan meslek tanımı ve unvanlarının çağın gereklerine göre yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurgulayarak, sürdürülebilir kalkınma ve katma değer üretebilecek, eğitimli ve donanımlı bireyler yetiştirilmesinin önemine değindi. Söz konusu fakültelerde çekirdek bir eğitim programıyla asgari ortak eğitimin verilmesi gerektiğini anlatan Aslan, bu doğrultuda da akılcı, realitelere uygun, ülkenin ihtiyaçlarını karşılayabilecek ve Dünya’yla rekabet edebilecek bölümler açılması gerektiğini vurguladı.

    Yaban hayatının, biyolojik çeşitliliğin devamı ve doğal dengenin korunması açısından büyük öneme sahip olduğunu belirterek, konuşmasında yaban hayatı ve eğitimi hakkında da bilgi veren Aslan, özetle, “Türkiye’de ilgili bakanlıklar ve üniversiteler, ülkemizdeki yaban hayatına yeni yeni sahip çıkmaya başladı. Türkiye, 11 binden fazla bitki türü, 162 memeli, 460 kuş, 716 balık ve 141 sürüngen, 100 binden fazla böcek türünden oluşan zengin bir fauna ve floraya sahip. Türkiye’nin yüzölçümü Dünya yüzölçümünün yüzde 0,1’ine tekabül etmesine karşın Dünya’da bulunan bitkilerin yüzde 2,4’ü, balık ve memelilerin yüzde 2,9’u ülkemizde bulunmaktadır. Avrupa’da 12 bin bitki ve 500 kuş türü olduğu gerçeği düşünülürse, Türkiye’nin biyolojik çeşitliliğinin büyüklüğü ve önemi daha çok görülmektedir. Ayrıca 3 ana göçmen kuş yolunun 2’si de Türkiye’den geçmektedir. İlgili bakanlıklar ve üniversiteler, ortak akıl ve bilimsel yöntemler kullanarak çözüm yolları aramalı ve eğitim sistemi bunlar göz ardı edilmeden yapılandırılmalıdır.” ifadelerini kullandı.

    Yaban hayatının milli ekonomiye katkısının da çok büyük olduğunu sözlerine ekleyen Aslan, Google’ın yılda 37 milyar dolar gelirine karşı ABD’nin yaban hayatından yılda 38.3 milyar dolar gelir elde ettiğine de dikkati çekti.

    YÖK Tarım, Orman ve Su Ürünleri Konseyi Başkanı, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İrfan Aslan’a, Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun tarafından günün anısına Bolu’nun doğal hayatından bir örneğin fotoğraflandığı tablo ve AİBÜ logolu çini tabak hediye edildi; katılımcılara da Rektör Coşkun ve Dekan Prof. Dr. Turan Karadeniz tarafından katılım belgeleri takdim edildi.

    Çalıştay Sonuç Raporu…

    İlgili makamlara sunulmak üzere hazırlanan sonuç raporunda ise, Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölüm isminin Yaban Hayatı Mühendisliği olarak değiştirilmesi, bölümden mezun olacak öğrencilerin “Yaban Hayatı Mühendisi” unvanı alması, Yaban Hayatı Mühendisi unvanının kurum ve kuruluşlarda tanınabilmesi için meslek tanımının yapılması ve çalışma alanlarının belirlenmesi önerileri yer aldı.

    Önceki İçerikRektör Coşkun, AİBÜ Yurdu Öğrencilerinin Taleplerini Dinledi
    Sonraki İçerikAİBÜ Rektörlüğü Başsağlığı ve Taziye Mesajı