BAMER’den Bolu Kültürüne Büyük Hizmet…

    Bolu’nun halk kültürü zenginliklerini korumayı ve tanıtmayı; tarihine, kültürüne ve edebiyatına ışık tutacak eserleri akademisyenlere ve meraklılarına ulaştırmayı hedefleyen Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ), 2015 yılı içerisinde yayımlanan kitapları tanıttı. Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi (BAMER) Gülezler Konağı’nda düzenlenen tanıtım toplantısına AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Gençer, Bolu’nun önde gelen ailelerinden Gülez ailesinin üyesi Şükrü Gülez, kitapların yazarları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.   Tanıtım toplantısında ayrıca “Kampüsten Manzaralar” fotoğraf sergisinin açılışı da gerçekleştirildi

    Toplantının açılış konuşmasını yapan BAMER Müdürü Yrd. Doç. Dr. Azize Aktaş Yasa, BAMER hakkında bilgi verdi ve bu yıl yapmayı planladıkları çalışmaları anlatarak, “İhtisas kütüphanesi oluşturulması çalışmalarına hız verilecek. Konağın birinci katının Bolu Halk Kültürü Galerisi olarak düzenlenmesi tamamlanacak. Gerçekleştirilecek projelerle Bolu türküleri ve halk oyunları derlenecek. Geçen yıl başlanan Bolu ansiklopedisi ile ilgili çalışmalar kamuoyuyla paylaşılacak. Gayretimiz Bolu içindir.” diye konuştu. Yasa, sözlerini, kitapların yayınlanmasında büyük emekleri olan başta Rektör Coşkun olmak üzere herkese teşekkür ederek tamamladı.

    Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun ise yaptığı konuşmada, 2015 yılında üniversitemizde düzenlenen bazı konferans ve sempozyum gibi bilimsel etkinliklerin kitaplaştırılması sonucunda 11 kitap yayınlandığını belirterek, “2015 bu anlamda AİBÜ için iyi bir yayın yılı oldu. Bu dönemde sadece BAMER’in 6 kitabı basıldı. Rektörlük desteğiyle yürütülmüş bilimsel etkinlikler kapsamında ise 5 adet kitap basıldı. Bunlar arasında Köroğlu sempozyumu da kitaplaştırılarak kaynak bir eser haline getirildi. Üniversite olarak Bolu’nun tarihi ve kültürünü gün yüzüne çıkarmak adına çalışmalarımıza devam edeceğiz.” dedi.

    2015 AİBÜ’de Yayın Yılı Oldu

    AİBÜ, BAMER yayınlarına ilave olarak 6 kitap daha yayınlayarak 2015 yılında toplamda 11 kitabı akademik yayınları arasına katmış oldu. Düzenlenen toplantıda bu kitaplarda kamuoyu ile paylaşıldı. Bu kitaplar arasında Editörlüğünü Prof.Dr.Mustafa Gençer’in yaptığı Türk-İslam Tarihinde Yükseköğretim/Selçuklu Osmanlı Sınırlarında Gelenek ve Değişim”, Üniversitemiz ev sahipliğinde Bitki Biyolojisi alanında ilk kez düzenlenen  ‘1. Ulusal Bitki Biyolojisi Kongresi’nde sunulan bildiriler kitabı, Modern mimarlık, tasarım ve şehir plancılığı ürünlerini belgelemeyi ve korumayı amaçlayan uluslararası kuruluş DOCOMOMO bünyesindeki Türkiye Çalışma Grubu’nun, ‘Türkiye Mimarlığında Modernizmin Yerel Açılımları’ Bildiri Özetleri kitabı ve Bolu Belediyesi ve Bolu İl Müftülüğü’nün katkılarıyla İlahiyat Fakültesi tarafından düzenlenen “Bolu’nun Değerleri: Bolu’nun İlim, Fikir ve Maneviyat Önderleri”  konulu panelde katılımcıların sundukları makalelerin derlendiği “Bolu’nun Değerleri” isimli kitaplar yer aldı.

    Yazarlar, Kitaplarını Tanıttı

    Açılış konuşmalarının ardından ilk olarak Hacettepe Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Yalçın Çelik, “Mengen’de Geleneksel Giyim Kuşam (Mikro Ölçekli Kültür Tarihi Çalışması) kitabını tanıttı. Kendisinin de Mengenli olduğunu belirten Prof. Dr. Çelik, kitabın bölgenin kaybolmakta olan sosyal ve kültürel yaşamını belgelediğini ve bunu birinci elden kaynaklara dayanarak sunduğunu anlattı.

    AİBÜ Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Süme ise 2 cilt halinde hazırlanan “Gerede Nüfus Defterleri” hakkında bilgi verdi. 18. Yüzyıl Divan Şairi Bolulu Mehmed Hanif ve Divanı” kitabını tanıtan AİBÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bilge Kaya Yiğit de Bolu’nun kültür çevresinde yetişmiş bir divan şairi olan Mehmed Hanifi kitabında tanıttığını belirtti.

    Serap Üstünel Gül’ün “TBMM Bolu Mebusu Mehmet Şükrü Gülez” kitabını ise Mehmet Şükrü Gülez’in torunu ve Gülez ailesinin üyesi Şükrü Gülez tanıttı. Gülez, kitabın milli mücadele ve yakın dönem Türk siyasi tarihi ile Bolu siyasi ve kültürel tarihine ışık tuttuğunu söyledi. Toplantıda son olarak AİBÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü emekli Öğretim Üyesi Nazlı Rânâ Gürel’in “Ben Gidiyorum Bolu’ya Şairlerin Gözüyle Bolu” kitabı tanıtıldı. Kitabın, hayatlarının bir dönemini Bolu’da geçirmiş şairlerin şiirleri ve bunlara ilişkin anekdotlardan oluştuğu anlatıldı.

    Toplantının ardından, Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafında hazırlanan ve Fotoğraf Sanatçısı Fatih Peker’in karelerinden oluşan “Kampüsten Manzaralar” fotoğraf sergisi açıldı.  Sergi katılımcıların büyük beğenisini kazandı. Fotoğraf sergisi 1 Nisan 2016 tarihine kadar BAMER Gülezler Konağında gezilebilecek.

    Önceki İçerikKonferans: Osmanlının Yetimi- Bosna Hersek
    Sonraki İçerikAİBÜ Rektörlüğü Kınama ve Başsağlığı Mesajı