Rektör Coşkun’dan, Aşçılık ve Gastronomi Öğrencilerine Peynir ve Gastronomi Hakkında Seminer

    Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ile Aşçılık Programı öğrencilerine ‘Peynir ve Gastronomi’ konulu seminer verdi. Seminere öğrencilerin yanı sıra Bolu Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik YO Müdürü Doç. Dr. Rahmi Yücel, Mengen MYO Müdürü Doç. Dr. Nihal Doğan, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Aylin Akoğlu ile öğretim elemanları da katıldı.

    Seminer, Bolu Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik YO Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü tarafından Mengen MYO’da düzenlendi. Seminerde süt ürünleri ve teknolojisi üzerine  çalışmaları bulunan Rektör Coşkun, süt ve yoğurttan sonra en büyük sanayi üretimine peynir sektörünün sahip olduğunu söyledi.

    Rektör Coşkun seminerde önce peynirin ve gastronominin tanımını yaparak peynir ve gastronomiyi birlikte ele aldı ve peynirin besin değerine de vurgu yaptı. Rektör Coşkun, peynirin doğrudan tüketilmesi yanında çorba, ana yemek, fırın ürünleri, tatlı ve salata gibi yemeklerin yer aldığı pek çok menüde bulunduğunu ifade etti. Coşkun, bu kapsamda peynirlerin özelliklerini dikkate alarak gastronomi ve mutfak hazırlıklarında nerede kullanılabileceği hakkında bilgiler verdi.

    Coşkun, kahvaltıda doğrudan tüketimlerde olgunlaşmış peynirleri tavsiye ederken, tost ve pide gibi ürünlerde taze peyniri önerdi. Coşkun ayrıca, peynirin içinde bulunduğu bazı gastronomik uygulamalarda pişirme süre ve sıcaklıklarına da dikkat çekti.

    Coşkun, “Tulum peyniri gibi, kaşar peyniri gibi, olgunlaşmış beyaz peynir gibi, Ezine gibi doğrudan tüketimlerde, kahvaltılarda olgunlaşmış peynirleri tüketmeye çalışın.” ifadelerini kullandı. Seminerin sonunda Coşkun, öğrencilerin peynirleri birebir tanımaları amacıyla farklı tür peynirlerden oluşan tadımlar yaptırdı.

     

    Önceki İçerikSağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Kısmi Zamanlı Öğrenci İlanı
    Sonraki İçerikAİBÜ Rektörlüğü Taziye Mesajı