Siyasetin Sıcak Gündemine Bilimsel Bakış…

    Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Genç Vizyon Topluluğu, Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) iş birliği ile ‘Değişen Küresel ve Bölgesel Denklemde Türkiye’ konulu panel düzenledi. Moderatörlüğünü AİBÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cağfer Karadaş’ın yaptığı panelde; küreselleşme, Kuzey Afrika ve Orta Doğu ile Türkiye’de çözüm süreci konuları ele alındı; panelistler öğrencilerden gelen soruları yanıtladı.

    Panelde ilk olarak Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi ve SDE Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, ‘Küresel Sistem ve Türkiye’ konusunda sunum yaptı. Uluslararası alanda güç, zenginlik, refah ve bunlara bağlı olarak kültür, siyaset ve bilim alanlarında batının tekelinin yıkıldığını anlatan Akgün, “Uzakdoğu’da Çin merkezli yeni bir alan var. Bu coğrafyanın 1940’lı yıllarda Dünya zenginliği içindeki yeri sadece yüzde 7 iken bugün yüzde 40’a ulaşmış durumda. Dünya’daki refah, güç, zenginlik, teknoloji, bilim anlamında batının tekelinin kırıldığı -ama batının ağırlığını hâlâ devam ettirdiği- geri kalan dünyanın ise daha kutuplu bir dünyaya doğru evrildiğini görüyoruz.” diye konuştu.

    ‘Oynak Coğrafyada Dış Politika’ konusunda sunum yapan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve SDE Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Şahin ise, “Ortadoğu’da tam bir iç savaş stratejisi uygulanıyor. Radikal örgütlerin ise Müslümanların bugüne kadar elde ettikleri kazançlar bir yana bölgede 50-100 yıl geçtikten sonra İslam’ın ana akımı Ehl-i Sünnet’e ne kadar zarar verdiklerinin tespitini dahi yapamayacağız.” dedi. Şahin, Ortadoğu’nun temel sorunun ise bölgeyi yönetenlerin meşruiyetten yani halk desteğinden yoksun olmaları olduğunu da sözlerine ekledi.

    ‘Çözüm Süreci Ortadoğu Halklarını da Olumlu Etkileyecektir’

    Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi ve SDE Ortadoğu Koordinatörü Doç. Dr. Ahmet Uysal ise, ‘Kuzey Afrika ve Türkiye’ konulu sunumunda, batı merkezli küresel ekonomik düzenin kendine bağlı yapılar kurduğunu, ardından kurulan Sykes-Picot düzeni ile bölgenin haritasının çizildiğini ve bu sınırların hâlâ geçerli olduğunu anlatarak, batının hiçbir yerde demokratik bir yapı kurmadığını söyledi.

    İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi ve SDE İç Politika Uzmanı Prof. Dr. Haluk Alkan ise, ‘Çözüm Sürecinin Geleceği’ konusunda yaptığı sunumda, “Eğer Türkiye ayrılıkların ve çatışmaların pekiştirildiği bir dünya düzeninde, farklılıklar arasında barışı sağlayacak bir çözümlemeye kavuşursa bunun tüm Ortadoğu halkları arasında çok derin etkileri olacaktır. Türkiye’de çözüm süreci sadece Türkiye’nin demokratikleşmesi değil bölgede yeni bir demokrasi dalgasının başlatılması açısından son derece önemlidir. Bunun için sürecin tarafları arasında sürecin sonucuna ilişkin olarak bir görüş birliğinin sağlanması gereklidir.” ifadelerini kullandı. Panel, konuşmacılara teşekkür plaketlerinin takdim edilmesiyle sona erdi.

    Önceki İçerikSeminer: Ennagram (Kişilik Tanımlamaları)
    Sonraki İçerik3. Ulusal Tıp Öğrenci Kongresi