AİBÜ Akademisyeni Kaat’ı Sanatını Yeniden Canlandırıyor

    Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Zeynep Balkanal, kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel bir sanatı yeniden canlandırıyor. 16’ncı yüzyıldan itibaren Osmanlıda yaygın olarak yapılmaya başlanan ve ince kağıt oymacılığı olarak da adlandırılan Kaat’ı sanatını, Yrd. Doç. Dr. Balkanal bizlere tekrar hatırlatıyor. Balkanal, Anneler Günü dolayısıyla HighWay Outlet AVM’de düzenlediği ‘Geleneksel Sanatlarımızdan Kaat’ı’ etkinliği kapsamında, geleneksel sanatımızın en güzel örneklerini yaptı. Canlı etkinliği, Vali Yardımcısı Gürkan Karaman başta olmak üzere çok sayıda öğretim elemanı ve öğrencilerle alışveriş merkezine gelen vatandaşlar ilgiyle izledi.
    Vatandaşların da katıldığı uygulamalı etkinlikte Kaat’ı sanatı hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Balkanal, geleneksel sanatın unutulmasını önlemek için kurs düzenleyeceklerini söyledi. Vali Yardımcısı Karaman ise Kaat’ı sanatını çok beğendiğini ifade ederek, bu sanatın yaşatılması için her türlü desteği vereceklerini kaydetti.
    Çin’den Hindistan ve İran’a kadar doğu medeniyetlerinde yaygın olarak yapılan ve oradan Avrupa’ya yayılan Kaat’ı sanatı, 16’ncı yüzyıldan itibaren Osmanlı’da da ilgi gördü. Geleneksel sanat özellikle Kanuni Sultan Süleyman döneminde tezhip sanatı kadar yaygın şekilde kitap süslemelerinde kullanıldı. İnce kağıt oymacılığı olarak da adlandırılan Kaat’ı; kağıt veya deri üzerindeki yazı veya motiflerin kesilerek veya oyularak çıkarılması ve parçaların farklı yüzeylere yapıştırılmasıyla yapılan bir süsleme sanatı. 19’uncu yüz yıldan itibaren kaybolmaya başlayan sanat, geleneksel Türk sanatları arasında yer alıyor.

    Önceki İçerik‘2. İzzet Baysal Fizyoterapi Sempozyumu’
    Sonraki İçerikSeben İzzet Baysal Öğrenci Yurdu Temel Atma Töreni