‘Türkiye, AB’ye üye olur’ Diyenlerin Sayısı Azalıyor

    Abant İzzet Baysal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Engin Erdem, Türkiye’de daha önce yüzde 70’lerde olan AB üyeliğine inancın günümüzde yüzde 30-35’lere kadar gerilediğini söyledi. Aynı fakülteden Doç. Dr. Mehmet Dalar ise AB’nin Türkiye’yi üyeliğe almamasının dinsel ve kültürel ayrılıkla ilgisi olmadığını, asıl sebebin ekonomik ve siyasi olduğunu söyledi.

    AİBÜ Avrupa Birliği Topluluğu tarafından Kültür Merkezi’nde “Değişen Dünya Düzeni Bağlamında Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri” paneli düzenlendi. Panele AİBÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Mehmet Dalar, Yrd. Doç. Dr. Gökhan Telatar, Yrd. Doç. Dr. Ekin Oyan Altuntaş ile Yrd. Doç. Dr. Engin Erdem katıldı.

    “Türkiye’nin AB’de karar merci olmasından çekiniliyor”

    Panelde, “Avrupa Birliği Kamuoyunda Türkiye Algısı” konusunda sunum yapan Doç. Dr. Mehmet Dalar, Kopenhag kriterleri çerçevesinde diğer aday ülkelerden istenmeyen koşulların Türkiye’den beklendiğini anlatarak, “AB tarafından Türkiye’ye ödevler veriliyor ama karşılığında hakları verilmiyor. Karar alma sürecinde etkili olsun istenmiyor. Türkiye bütün kriterleri yerine getirse bile AB’nin hazmetme kapasitesi devreye giriyor. Sebep, dinsel ve kültürel ayrılıkla ilgili değil, asıl sebep Türkiye’nin ekonomik ve siyasi niteliğinden kaynaklanıyor. AB üyesi olursa etkisi büyük olacak, karar verici ülkelerden biri olacak. Tabii ki Fransa ve Almanya’nın buna ses çıkarmaması mümkün değil. AB’nin karşılanamaz istekleri Türkiye’nin yakın zamanda AB’ye üye olamayacağını gösteriyor.” diye konuştu.

    “AB Ülkelerinin Çoğu, Türkiye’nin Üyeliğine Karşı”

    Doç. Dr. Dalar, AB üyesi ülkelerin yurttaşlarının yüzde 50’den fazlasının Türkiye’nin AB üyeliğine karşı olduğunu, bu durumun Fransa ve Almanya gibi ülkelerde yüzde 80’lere kadar çıktığını da sözlerine ekledi.

    Yrd. Doç. Dr. Ekin Oyan Altuntaş ise “Türkiye-AB İlişkileri: Kopuş mu? Devamlılık mı?” konusunda sunum yaptı. Gümrük Birliği Anlaşması’nın AB’ye üye olan ülkelerle yapıldığını ancak Türkiye’nin birliğe üye olmadan söz konusu anlaşmayı imzalamasının olumsuz etkilerini yaşadığını anlatan Yrd. Doç. Dr. Altuntaş, Türkiye-AB üyeliğinin ‘doğal sınır’a ulaştığını söyledi.

    “AB Üyeliğine olan inanç yüzde 30’lara düştü”

    “AB Sürecinin Türk  Demokrasisine Etkisi” hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Engin Erdem de, Türkiye’de daha önce yüzde 70’lerde olan AB üyeliğine inancın günümüzde yüzde 30-35’lere kadar gerilediğini, bu anlamda Türkiye-AB ilişkilerinin belirsizliğe sürüklendiği yorumunda bulundu.

    Önceki İçerikAİBÜ Öğrencilerinin Çevreye Duyarlılıkları Sürüyor
    Sonraki İçerikAİBÜ’de Futbol Turnuvası Düzenlendi