29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Konferansı “Atatürk ve Cumhuriyet”

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında Fen Edebiyat Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Nuray Özdemir Tiryaki tarafından “Atatürk ve Cumhuriyet” konulu konferans gerçekleştirildi.

BAİBÜ Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa BAİBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Him, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Konferans saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Konuşmasını yapmak için kürsüye gelen Prof. Dr. Nuray Özdemir Tiryaki katılımcılara teşekkür edip Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yaşı için gün almaya başlaması nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında ve sürdürülmesinde emeği olan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere herkesi şükranla andı. Cumhuriyetin cumhur kelimesinden türediğini ve cumhur kelimesinin halk anlamına geldiğini dile getiren Tiryaki, Atatürk’te cumhuriyet fikrinin ne zaman oluştuğuna dair bilgi verdi. Cumhuriyet kelimesinin halka ait anlamına geldiğini ve cumhuriyet rejiminde tüm yöneticilerin seçimle iş başına geldiğini ifade eden Tiryaki, Dünya ve Türkiye genelinde cumhuriyetin tarihçesini aktardı.

Atatürk’ün yaptığı devrimler hakkında bilgi veren Tiryaki, Türkiye’nin birçok ülkeye örnek olduğunu belirtti. 1934 yılında Türkiye’de kadınlara seçme ve seçilme hakkı verildiğinde medeni denilen pek çok Avrupa ülkesinde bu hakkın olmadığını ifade eden Tiryaki, bu hakkın Avrupa’da 2. Dünya Savaşı’ndan sonra yaygınlaştığını söyledi. “Cumhuriyet düzeninin korunması ve cumhuriyetin kazanımlarını gelecek kuşaklara aktarmada kuşkusuz Cumhuriyet Bayramı’nın önemi büyüktür” şeklinde konuşan Tiryaki, “29 Ekim 1923’te cumhuriyetin ilan edilmesi 101 pare top atışıyla duyuruldu” dedi. Cumhuriyetin ilan edilmesiyle tüm yurtta her kesimden yurttaşların katılımıyla kutlamalar yapıldığını ifade eden Tiryaki, 19 Nisan 1925’te TBMM’nin aldığı kararla 29 Ekim’i milli bayram olarak kabul edildiğini dile getirdi.

Tiryaki’ye Teşekkür Plaketi

Konferans sonunda BAİBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Him, Prof. Dr. Nuray Özdemir Tiryaki’ye teşekkür belgesi takdim etti.

Mevcut makalenin kısa URL'si : https://ajanda.ibu.edu.tr/zq2y
    Önceki İçerik“Gençlere Yatırım Geleceğe Yazılım” Eğitim Programı Başvuruları Başladı
    Sonraki İçerikUTİPAT Kariyer Etkinliğine Arçelik Ekibi Konuk Oldu